Графік роботи інтернет-магазину та магазинів -
Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Назад

Бамія. Цікаво, корисно, смачно

1676
16.06.2015

Бамія, відома також під назвою «дамські пальчики», є дуже популярною в Середземномор'ї культурою. Її вирощують для отримання довгих плодів - коробочок, які в зеленому незрілому вигляді вживають в їжу.

Крім того, бамия відноситься до сімейства мальвових і дуже красиво цвіте. Кущі бамии, при правильній формуванні, можуть стати центром композиції в клумбе.

Бамія - тропічна рослина, тому в нашій зоні її вирощують через розсаду і під укриттями. У жарку і довге літо, особливо в Степу та Лісостепу, бамию вдається виростити і у відкритому грунті на добре прогрівається і захищеному від вітру ділянці.

Вирощування у відкритому грунті

При вирощуванні бамии у відкритому грунті під неї відводять родючі суглинкові грунти.

Восени на грядку можна внести гній або компост на основі препарату Байкал ЕМ або Байкал . Якщо це не було зроблено, можна пролити грунт навесні розчином Байкал ЕМ-1, відновником родючості грунту Ембіко або Азотофітом .

Застосування цих препаратів дозволить збагатити грунт поживними елементами і підвищити родючість грунту.

Вирощування в теплиці

У теплиці бамию вирощують на грядках або в горщиках діаметром 25-30 см: Горщик для розсади, 3 л , Горщик для розсади, 5 л .

Для вирощування бамии потрібна порівняно висока температура. Для проростання насіння і подальшого росту рослин необхідно 18-25ºС. Насіння висівають в компост або субстрат Флоріо , Щедра Земля , П оле країнськ в розсадний ящик або Касету на 18 ко. , Касету на 36 яч. , Парничок на 33 яч. або Парничок на 36 яч. на глибину в 1,5-2 см. Бажано перед посівом обробити насіння стимуляторами проростання Фумар, розчином Гумата калію. Залежно від температури насіння сходить через 7-25 днів.

Розсаду підгодовують добривом Майстер для розсади, Плантафол для початку вегетації або Плантатор для початку вегетації у фазі першого справжнього листка. Добре реагує розсада бамии і на розчини гуматов - Гумат , Рост-концентрат .

У фазі 2-3 справжніх листків сіянці пікірують в Пластикові горщики або торф'яні горщики, такі як Джиффі 8х8 см , Джиффі 11х10 см . Навіть в не обігрівається теплицю розсаду висаджують не раніше середини травня. А у відкритий грунт - в першій декаді червня. На грядці рослини розсаджують на відстані 50-60 см одна від одної. Під час висадки у відкритий грунт бамию бажано помістити в плівковий тунель або переносний парник - це значно прискорить її зростання і розвиток.

У міру зростання рослини підв'язують до опори . Рослини відкритого грунту прищипують на висоті в 25-30 см, після чого бамия відрощує потужні бічні пагони, на яких також з'являються квіти і плоди. У теплиці, природно, бамия може бути значно вище.

З початком плодоношення бажано провести 1-2 підгодівлі препаратом Майстер 20:20:20 (2,5 г на літр), Плантатор або нітроамофоски (3-4 г на літр).

Коробочки з бамии збирають недозрілими, довжиною з мізинець, поки вони молоді і ніжні, а горошини в них м'які. Збір врожаю у тепличної бамии починають в кінці червня-початку липня, у рослин відкритого грунту - в серпні-вересні.

В ході плодоношення ні в якому разі не можна допускати визрівання стручків - після появи перших доспілих горошин бамия припиняє зростання, плодоношення і швидко в'яне. При правильному догляді бамия плодоносить аж до загибелі від заморозків.

шкідники бамии

З шкідників бамии можуть бути небезпечні теплична білокрилка і павутинний кліщ. При їх появі рослини обробляють відповідними інсектицидами і акарицидами. Так, від білокрилки допомагають Енжіо , Актара , Конфідор Максі ; від кліщів - Санмайт , Тіовіт Джет , Актеллік .

Чим хороша бамия?

Плоди бамии використовуються при лікуванні гастритів, колітів та виразки шлунка - в тушкованому, запеченому і відвареному вигляді бамия виділяє багато слизових речовин, що мають обволікає ефект. Дуже смачний, також, омлет з баміей.

Для вживання взимку коробочки можна заморожувати.

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук

0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю