Осінь і зима - час, коли нам бракує зелені та вітамінів. Звичайно, найпростіший шлях "вітамінізуватися" - придбати готові комплексні препарати в аптеці або зелень з супермаркету.
Вітамінні та пряні рослини можна виростити й самому, навіть взимку. Для цього нам не потрібний город, потрібний лише ящик на підвіконні. Але, щоб зелень радувала нас на тлі зимових хуртовин, потрібно подбати про це вже зараз, в кінці літа, або на початку осені.
Багато приправ є частинами багаторічних рослин, які можна вирощувати в умовах кімнати - вони стійкі до слабкого освітлення і не вимагають великого обсягу ґрунту. Прекрасно живуть в кімнатних умовах і ті кущики, які можна придбати в садовому центрі.
Базилік
Базилік, як правило, вирощують двох основних різновидів - зелений, що краще підходить для салатів, і фіолетовий, що надає неповторний смак рибним стравам, і має характерний камфорний аромат.
Однак, сьогодні є безліч сортів базиліка з різними ароматами та силою росту.
У відкритому ґрунті його, як правило, вирощують як однорічну культуру - ця рослина теплолюбна і не переносить приморозків. Водночас, його можна отримати й посівом насіння.
Для вирощування базиліка потрібна температура не нижче 16-17°, і максимальне освітлення. Грунт для цієї рослини повинен бути дуже багатий органікою, добре дренований. Для рослин досить невеликого горщика діаметром 12-15 см.
При пересадці базиліка з городу рослини коротко обрізають, залишаючи 2-3 пари бруньок, з яких, незабаром, відростають бічні пагони. Коли пагони досягають 10-15 см, їх можна зрізати. При необхідності, також, у базиліка можна обривати нижнє листя.
Як правило, базилік витримує 3-4 зрізання. Для того, щоб рослина прожила довше, після кожного зрізання (раз в 10-14 днів) рослини підгодовують «весняними» комплексними добривами з великою часткою азоту, що сприяє відростанню нової зелені.
Не варто давати базиліку цвісти-в цьому випадку базилік формує насіння і швидко відмирає, тому бутони, що формуються, обривають. Базиліку подобається досить довгий світловий день, тому в листопаді - грудні ці рослини можуть зажадати додаткового освітлення.
М'ята перцева
Ця рослина є представником сімейства ясноткових. Листя і молоді пагони м'яти використовують для ароматизації салатів, супів, м'ясних страв і різних коктейлів. Тому-кілька рослин м'яти цілком можуть прикрасити підвіконня осінньої і зимової квартири. Крім перцевої, можна вирощувати й інші види м'яти - єгипетську, або яблучну, колоскову це - пряно - ароматична рослина висотою до 60-70 см, ананасну, водяну і їх гібриди, що характеризуються шоколадним, банановим, апельсиновим ароматами. Агротехніка всіх видів м'яти в кімнатній культурі приблизно однакова.
М'ята формує дуже потужні кореневища і є досить агресивною рослиною, схильною до розростання кореневищ і захоплення нових площ, тому, при висадці м'яти на ділянці її потрібно обмежувати, наприклад, бордюрною стрічкою, вкопаною на глибину 15-20 см. Можна використовувати і підручні засоби, відгородивши сусідні грядки шифером, металевими листами, дошками.
Надлишкові кореневища - відмінний матеріал для зимової вигонки. Бувши пересадженими в широкі, але неглибокі горщики, вони чудово приживаються, формуючи потужні кущики.
Для прискорення вкорінення м'яту можна підгодувати добривами з високим вмістом фосфору. Після пересадки кореневища вже через 7-10 днів утворюють пагони, здатні добре відростати після зрізання. Якщо вашою метою є отримання максимальної кількості зелені - бутони, що формуються, краще вищипнути. Навесні, з настанням стійкого потепління, м'яту виносять в сад, рясно підгодовуючи рослини. Це потрібно для того, щоб кореневища накопичили запас поживних речовин, так потрібний для зимової вигонки.