Графік роботи інтернет-магазину та магазинів -
Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Назад

Часті помилки при обрізанні дерев

2139
26.02.2018

Кінець зими і початок весни - один з кращих моментів для обрізки листопадних дерев.

Однак, до того, як брати в руки пилку і секатор, варто задуматися.

Обрізаючи дерева, ми можемо надати рослинам потрібну форму. Обрізка може стимулювати ріст рослин або, навпаки, прискорити появу і збільшити урожай, підвищити якість плодов.

Обрізка - обов'язкова процедура при догляді за більшістю дерев і чагарників.

Однак, як часто доводиться бачити покалічені дерева!

Щоб уникнути цього, ми описали кілька найтиповіших помилок, що допускаються недосвідченими різьбярами, і запропонували шляхи їх вирішення.

Помилки при обрізанні можна розділити на дві великі групи: «стратегічні» - пов'язані з порушеннями розвитку дерева після операції. «Тактичні» помилки - пов'язані з технікою роботи з пагонами і часом проведення процедури.

тактичні помилки

  • Обрізка нижче рівня нирки

При укороченні пагонів найбільш чистий, гладкий і легко загоюються зріз виходить, якщо зробити його навскіс. При цьому, нижній край зрізу повинен бути на протилежному боці від найближчої до нього нирки. Саме з неї виросте пагін продовження. Якщо зрізати нижче, ніж нирка, вона загине.

  • Обрізка з «пеньком»

Це «протилежна» помилка в техніці обрізки. При цьому вище нирки залишається невеликий пеньок, який в наступному році засихає. При укороченні ця помилка набагато легше, ніж попередня, оскільки пенечек можна видалити навесні або влітку, вже під час росту рослини. Зробити це потрібно обов'язково, оскільки будь-який пеньок - відкриті ворота інфекції для рослини. Особливо небезпечні пеньки при повному видаленні гілок на кільце. Що залишився при цьому пеньок заживає погано, часто викликає некрози кори і зараження дерев трутовиком!

  • «Зажував» краю зрізу

Найкраще заживає гладкий і рівний зріз, який можна отримати, використовуючи гострі, якісні інструменти. Погано відрегульований секатор, тупа пилка розривають і «кошлаті» кору. Як і пеньки, подібні зрізи заживають довго і погано, часто стаючи центром ділянок омертвілої кори.

  • Чи не оброблені зрізи

Обробка зрізів - найважливіша процедура по догляду за деревом. Немає нічого гіршого, ніж мокрий, який гниє зріз, який плавно стає дуплом! Про те, як правильно обробити зрізи, відколи, задираки кори, забезпечивши їх швидке та ефективне загоєння, читайте в статті .

  • Помилки при обрізанні великих гілок

Видаляючи, або скорочуючи велику гілку, можна легко «отримати» серйозний відлам, скол або задір кори на стовбурі або скелетної гілці. Таке трапляється, якщо підпиляних гілка ламається під власною вагою, вириваючи смугу кори великої площі. Щоб уникнути цього, варто різати таку гілку в два прийоми, з підпиляти, за яким і пройде відлам. Після цього безпечно видаляють пеньок на кільце.

  • Обрізка незимостійких рослин восени, хвойних - при низькій температурі

Цьому факту є кілька пояснень, але при обрізанні слабозімостойкіх дерев восени вони частіше підмерзають. Тому в нашій зоні - значно безпечніше різати такі дерева, як абрикос і черешня ранньою весною, а персики - перед цвітінням. Осіння обрізка добре підходить для зимостійких яблунь, груш, більшості декоративних листопадних рослин з високою зимостійкістю. Найбільш уразливі для зимових пошкоджень після обрізки молоді дерева.

Хвойні культури обрізають при стійкому потеплінні. Поки нічні температури не підвищаться до 14-15 градусів, обрізка може привести до побуріння кінчиків пагонів і втрати декоративності.

  • «Весняні» помилки

Занадто пізня обрізка, після активізації кореневої системи, може привести до активного витікання соку рослин з зрізів, що припиняється тільки з розпусканням листя. Це, суттєво послаблює дерево, знижує зростання, погіршує імунітет і урожай. Заживають мокрі зрізи теж дуже погано.

Тому, не варто затягувати з обрізанням дерев навесні, і почати її відразу після того, як закінчаться зимові морози. Час не чекає!

стратегічні помилки

  • Одноразова обрізка, без корекції

Часто можна бачити запущені, зарослі вовчками і втратили форму дерева.

Таке трапляється, якщо дерево обрізають не щороку. Особливо яскраво це проявляється після глибокої, омолоджуючої обрізки. Дерево виганяє з пробуджених нирок безліч величезних Волчков, різко активізує зростання, і вже до наступного року ситуація стає гірше, ніж була.

Одноразової обрізки, ні в якому разі, мало! Більшість наших плодових дерев вимагають щорічної обрізки і проріджування крони. При цьому балансується зростання і плодоношення, підтримується форма рослини і значно продовжується його життя.

  • Занадто сильна обрізка

Продовженням і доповненням попередньої помилки є занадто сильна обрізка дерева. При цьому, за правилом «більше ріжеш, сильніше зростає» замість видалених верхівки формується три таких же, а горизонтальні ділянки укорочених скелетних гілок заростають джунглями з Волчков. Тому, не варто одночасно видаляти більше третини крони дерева, омолоджуючи його поступово. У разі, якщо сильної обрізки уникнути неможливо, доводиться додатково коригувати крону влітку, видаляючи і скорочуючи зайві пагони.

  • Незбалансована обрізка і помилки при формуванні дерев

Головне достоїнство грамотного обрізувача - уяву! Підходячи до дерева з секатором і пилкою, потрібно чітко уявляти собі його майбутню форму через кілька років. При цьому, треба розуміти, які гілки стануть основними, а які не розвиватимуться, і забезпечити кожній простір для зростання. Тільки в цьому випадку, визначаючи силу зростання і напрямок гілок, формування квіткових і ростових нирок можна уникнути «дірок» в кроні, отримати зручне, довговічне і здорове дерево.

Про особливості весняної обрізки винограду ви можете прочитати в статті - Виноград ранньою весною .

0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю