Графік роботи інтернет-магазину та магазинів -
Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Назад

Як підготувати насіння патисонів до посадки?

1547
28.03.2019

Патисон або тарілчаста гарбуз - однорічна рослина, що є різновидом гарбуза. Був завезений з Америки до Європи, де придбав величезну популярність.

Патисони дуже зручні в користуванні: їх можна додавати в рагу, тушкувати, піч, смажити і маринувати. Більш того, патисони дуже легко виростити самостійно.

У цій статті ви знайдете поради про те, як правильно підготувати насіння патисонів до посадке.

Що люблять патисони?

Як правило, патисони сіють в травні-червні, але терміни можна зрушити, якщо вирощувати патисони через розсаду або в теплиці. Патисон добре росте на чорноземі, головне, щоб грунт був нейтральною, з рН - 6-7 одиниць. Можна нейтралізувати кислий грунт деревною золою, з розрахунком 0,2 кг золи на квадратний метр. Для тих, у кого золи немає, підійде добриво Аргумін - комплексне фосфорно-калієве добриво з ефектом раскислителя. Крім того патисони, як і інші гарбузові, відмінно вдаються на рясно удобреному органікою грунті. Про те, як створити грядку для гарбузових, читайте в статті.

Як сіяти патисони?

Патисонам важлива прогріта грунт, їх насіння легко загнивають в прохолоді. Сіють патисони на глибину 3-4 см, через 50-70 см.

Оптимальна температура вирощування патисон - від +18 до + 25 ° С, і ні в якому разі - не нижче 12 ° С. Під час росту розсади важливо, щоб температура не опускалася нижче 15 ° С, це сильно пригнічує рослини! Вбити патиссон може навіть невеликий заморозок. Загалом, не завадить поставити поруч з розсадою термометр, це дозволить вчасно помітити похолодання, і не втратити рослини.

Вологість грунту - теж важливий момент. Зволожувати грунт грядки випливає з обприскувача, що особливо важливо для розсади. Полив з лійки, при посіві в грунт, проводять тільки з розсікачем. Коли насіння зійде, поливати слід теплою водою, патисони не люблять холодної, і можуть захворіти. Грунт повинна бути добре дренувати, вологою, але не мокрою.

vyrashchivanie-patissonov-v-otkrytom-grunte-28 (1) .jpg

Підготовка насіння до сівби у відкритий грунт

Патисони, частіше, вирощують, прямо висіваючи у відкритий грунт. Тому важливо, щоб вони зійшли максимально швидко і енергійно. Купуючи якісні насіння , ви можете бути впевнені як у схожості насіння, так і в здоров'ї рослин.

Однак, для отримання більш рясного і здорового врожаю, а також для підвищення схожості насіння патисонів можна простимулювати. Нижче - найбільш ефективні способи такої стимуляції. Однак не варто стимулювати оброблені, «фарбовані» насіння - в їх оболонці вже є все необхідне.

  • Замочування. Одним з найпростіших і відомих процесів стимуляції насіння є замочування. Воно проводиться наступним чином: шар марлі або ватяні диски злегка зволожують. На них висипають насіння і накривають другим шаром марлі чи вати. Вата та марля відмінно підходять, тому що добре утримують вологу. Важливо не перезволожити насіння, щоб не допустити гниття і розвитку грибних хвороб. Добре підходить зволоження з пульверизатора. Насіння патисонів замочують приблизно добу, а висаджують коли проклюнулися корінці завдовжки від 0.5 см. Крім того при замочуванні краще, якщо температура в лотку досягне 23-25 ° С. Подбайте про те, щоб повітря вільно проникав до насіння. Саме тому замочування в товстому шарі води вбиває їх!
  • Барботування. Барботування - процес, при якому насіння насичують киснем, поміщаючи в водне середовище і продуваючи бульбашками повітря за допомогою компресора або спеціального барботера. До речі, підходить звичайний акваріумний компресор або інгалятор-небулайзер.Проводят барботирование наступним чином: в банку 1-3 л насипають насіння, заливають водою і під'єднують трубу компресора. Так їх тримають 24-36 годин, потім підсушують і висівають. Незважаючи на час і енерговитратність, барботирование допомагає значно підвищити схожість і поліпшити якість насіння.
  • Прогрів. Прогрівання насіння - найстаріший, нескладний, але теж ефективний спосіб підвищити схожість і поліпшити якість посадкового матеріалу. Прогрів дозволяє «розбудити» насіння, які знаходяться в стані сплячки. Прогрівають насіння за допомогою батареї, на термостаті або просто на сонце. Насіння патисонів гріють до температури 50-60 ° С протягом 5-6 годин, потім висаджують. Якщо ж гріти їх на сонці - тоді рекомендується витримати насіння під відкритими променями протягом 5-6 діб. До речі, крім безпосередньої стимуляції росту насіння, прогрів виконує ще одну важливу функцію: дезінфекцію. Чітко контролюйте температуру - перегрів вб'є насіння!

629b69.jpg

Добрива і біостимулятори

Для додаткової стимуляції розвитку рослини, його вкорінення, підвищення рівня схожості, а також профілактики захворювань широко використовуються стимулятори росту. Ці стимулятори містять готові фітогормони, які використовуються рослиною для більш ефективного зростання і розвитку.

Такі стимулятори оптимально підходять для того, щоб правильно підготувати насіння патисонів до посадки.

Для патисони, як і для інших гарбузових, найкраще підходять стимулятори Radifarm , Епін , Циркон . Відмінні результати показало замочування в стимуляторе НВ-101 .

Крім того, гарбузове відмінно реагують на замочування в препаратах ефективних мікроорганізмів - симбіонтів рослин. Як правило, в них замочують насіння на 2-4 години, після чого висівають.

Фітоспорін містить живі клітини бактерії Bacillus subtilis. Він використовується для профілактики грибних і бактеріальних захворювань (фітофтороз, пероноспороз, борошниста роса, парша, бура іржа, пліснявіння насіння, коренева гниль). Застосовувати можна як в якості обробки грунту, так і для безпосереднього замочування насіння. Замочування в розчині цього препарату не тільки стимулює схожість, але і захищає рослини.

Байкал також відноситься до біостимуляторів. Це добриво містить цілу групу бактеріальних культур, які і знезаражують, і прискорюють проростання насіння. Патисони замочують в розчині Байкалу 1: 1000 протягом 2-4 годин. Вміщені в біостимуляторів сахароміцети значно підвищують енергію схожості насіння.

Крім того патисони, кабачки, гарбузи і огірки добре ростуть в грунті, багатою розкладається органікою. Тому - обробити грядку Байкалом перед посадкою, оживити грунт і активізувати його мікрофлору буде чудовою ідеєю.

Хелати - це комплексні мінеральні добрива, основною діючою речовиною яких є мікроелементи. Найважливішими мікроелементами є: залізо, марганець, мідь, цинк, бор, кобальт. При цьому - для старту розвитку рослинам потрібні, в першу чергу, цинк, молібден, бор.

Мікроелементи входять до складу більшості якісних добрив. Але там вони перебувають у вигляді солей, а в такому вигляді вони засвоюються досить повільно. Хелати являють собою комплекс хімічної сполуки, іменованого хелатуючим агентом, яке захоплює і утримує іони мікроелементів аж до надходження в рослину. Коли мікроелемент потрапляє в рослину, хелатуючий агент вивільняє його, розпадаючись на прості сполуки, засвоювані рослиною. Сам мікроелемент переходить в доступну форму, і теж благополучно засвоюється. Таким чином, весь хелатний комплекс нагадує препарат в желатинової капсулі.

Хелати бору, цинку і комплекси мікроелементів використовуються для замочування насіння, знезаражуючи і підвищуючи енергію проростання. Хелатні добрива випускаються різними фірмами, в їх утриманні - різні мікроелементи, в різній концентрації. Так що перед використанням уважно читайте інструкцію і дотримуйтеся її.

Правильна підготовка до посадки дозволить вам не тільки отримати 100% схожість насіння і рясний урожай патисонів, але і поліпшити стан грунту ділянки, підготувати її до наступного року.

0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю