Графік роботи
UA
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Акції та знижки
Назад

Як правильно зберігати картоплю в будинку або квартирі?

1793
11.05.2021
Сьогодні, під час частих локдаунів, необхідно завжди мати вдома запас продовольства. Основою нашого раціону є картопля. Запасаючи її восени, відразу після збору врожаю, можна зберегти її до весни. Але зберігати картоплю в будинку потрібно правильно. Від помилок при зберіганні, бульба псується, починає передчасно проростати та стає непридатною для їжі.

Для зберігання овочів в будинку, або навіть квартирі не так і складно створити оптимальні умови. І зберегти коренеплоди до нового врожаю.

Умови для зберігання овочів
Коренеплоди, найкраще зберігаються в умовах низької плюсової температури та вологості повітря в 90-95%. Сховище ні в якому разі не повинно промерзати. Вентиляція сховища - обов'язкова умова. Краще сховище для картоплі - це прохолодний, вологий льох.

Які вимоги до сховища?

  • У підвалах і льохах влаштовують припливно-витяжну вентиляцію з розрахунку 26 см2 площі витяжної труби на метр площі підвалу. Вхідну трубу роблять менше вихідної в 1,5-2 рази. Необхідна і можливість зменшення вентиляції і закупорки приміщення в мороз.
  • Для боротьби з мишами та щурами встановлюють решітки на вентиляції, влаштовують піщану підсипку підлоги, яка не дає можливості гризунам рити нори. У підвалах з земляною долівкою на глибині 10-15 см закопують металеву сітку. Має сенс розкласти й отруєні приманки, розставити пастки.

Картопля найкраще зберігається при температурі в 3-4 градуси вище 0. У цьому випадку термін зберігання пізніх сортів може становити 9-10 місяців.
Відносна вологість повітря в підвалі повинна бути близько 90%.

Якщо вологість нижче необхідної, зволожують підлогу приміщення, якщо вище - підсилюють його вентиляцію.

Приміщення для зберігання. Підготовчі роботи
У приватних будинках для зберігання картоплі обладнують домашній підвал, або окремий льох - сховище.

До закладки врожаю в сховище обов'язково проводять його дезінфекцію і сушку. Перед дезінфекцією перевіряють гідроізоляцію підвалу, очищають і миють його. Добрими дезінфектантами для підвалу є 1-2% водний розчин формаліну або 5% розчин Мідного купоросу, якими обприскують стіни. Дезінфекцію цими розчинами виконують в захисному одязі та респіраторі. Попадання формаліну в дихальні шляхи вкрай небажано.
Дерев'яні конструкції обробляють 3-5% розчином залізного купоросу, від загнивання.

Хороший засіб для знищення шкідників і гнилей в підвалі - сірчана шашка. Шашкою обкурюють приміщення з розрахунку двадцять-п'ятдесят грамів сірки на кубічний метр.

Побілка стін сховища розчином гашеного вапна - старий, але робочий засіб для знищення спор хвороботворних грибів, плісняви та гнилей.
У літній період природна вентиляція підвалів і погребів значно зменшується.

Додає вологи в повітрі дезінфекція, побілка стін. Тому, перед закладкою овочів на зберігання приміщення необхідно просушити.
Щоб просушити підвал, при зниженні температури до 2-3 градусів на ніч залишають відкритим вхід або люк. Вентиляцію відкривають на максимум. Що містить менше вологи зовнішнє повітря, нагріваючись, прибере вологу зі стін приміщення.

Кілька кілограм картоплі можна зберігати в овочевому ящику холодильника.

Для зберігання декількох десятків кілограм картоплі у квартирі взимку обладнають утеплений 10-15 см пінопласту ящик з дерева, або фанери. Такий ящик постачають вентиляцією, і встановлюють на балконі. Картопля в ньому не буде промерзати, а в дуже сильні морози можна додатково вкрити ящик, або помістити в нього кілька пляшок з гарячою водою. Звичайно, цей спосіб гірше, ніж зберігання в обладнаному підвалі. Але дозволяє зберегти коренеплоди кілька місяців.

Підготовка картоплі до зберігання
Підготовка до зберігання - важливий етап при закладці запасів в льох.

Ні в якому разі не варто закладати бульби в підвал відразу після збирання або транспортування. На кілька днів потрібно залишити їх при температурі в 18-20 градусів, розклавши в тіні тонким шаром. За цей час картоплини заліковують дрібні пошкодження, їх шкірка ущільнюється, а зрізи і подряпини бульб підсихають і пробковіють - підсихають. Цей період зберігання називають лікувальним, і його правильне проведення істотно покращує подальше зберігання овочів.

Крім того, на етапі перед закладкою необхідно ретельно відібрати всі пошкоджені, уражені хворобами бульби, екземпляри занадто великого або маленького розміру також зберігаються помітно гірше.

При закладці в ґратчасті ящики сортують картоплини по сортам і розмірам, намагаючись, щоб в одному ящику виявився один сорт і розмір - в цьому випадку вони провітрюються і зберігаються помітно краще.

Як показала практика, найкраще овочі в підвалі зберігаються в ґратчастих ящиках з пластмаси на 10-12 кг. Стандартні ящики легко встановлювати один на одного, а їх конструкція дозволяє зручно перебирати і оглядати овочі, своєчасно виявляючи і видаляючи загнилі коренеплоди. Зазвичай, після перебирання картоплі в відсіках різко посилюється поширення хвороб. При зберіганні в ящиках цього не спостерігається.

Гарне провітрювання овочів - ще одна перевага пластикових ящиків.
Перед закладанням на зберігання, іноді, має сенс обробити овочі фунгіцидами, такими, як Максим, або Світч. Особливо це актуально для насіннєвого матеріалу, призначеного для посадки в наступному році.

З мікробіологічних препаратів, що зменшують втрати при зберіганні овочів, можна відзначити препарати Мікохелп, Фітоспорін і Триходермін. Створюючи на поверхні коренеплоду захисну плівку, вони запобігають проникненню через шкірку хвороботворних грибів.

Зрозуміло, після такої обробки потрібно ретельно просушити коренеплоди. Закладка до підвалу вологого матеріалу неприпустима!
0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю