Кошик
Кошик порожній
Назад

Кавове дерево в будинку. Принеси додому Африку

182
20.12.2017

Відомий кожному напій кави - настій насіння кавового дерева.

Ця рослина походить з Північної Африки, а потім поширилося, завезене людиною, і в інших країнах тропічного поясу.

Звичайно, теплолюбні тропічному дереву складно перенести зимові морози. Тому, виростити його у вигляді 4-5 метрового дерева або високого куща не вдасться. Однак, його вирощують в кімнатній культуре. Багато в чому, особливо цієї рослини нагадують цитрусові культури. Тому, щоб правильно доглядати за цією рослиною в домашніх умовах, потрібно враховувати його особливості.

Ботанічна характеристика кавового дерева

Кавове дерево являє собою вічнозелена рослина сімейства маренових.

Кора на стовбурі і гілках сіро-зелена. Гілки досить довгі, дуже гнучкі, крона розлога або поникла. Листя цельнокрайниє, злегка хвилясті, супротивні, довжиною 5-20 см і шириною 1,5-5 см, на коротких черешках, шкірясті, темно-зелені. Квіти двостатеві, жовтувато-білого кольору, по 3-7 штук розташовуються в пазухах листків. Для квіток характерний тонкий сильний аромат. Плід - ягода діаметром 1-1,5 см. Зрілі плоди мають червоною м'якоттю, овальні. У кожному плоді міститься два насіння. Як і у інших тропічних рослин, у кавового дерева слабо виражена сезонність в плодоносінні - квітки і плоди можуть перебувати на дереві одночасно. У природі кави починає плодоносити у віці 3-х років. Середній урожай з дерева - близько 1 кг насіння на рік.

У горшечной культурі найчастіше вирощують арабська кава. Він добре росте в кімнатних умовах, радуючи око рясним цвітінням і розсипом червонуватих ягід.

Агротехніка і добрива

Для того, щоб отримати власне кавове дерево, його вирощують з насіння. Насіння кави найкраще сходять в теплій (23-25 ° С), вологому середовищі. Сходи з'являються дуже швидко. Хороший стимулятор схожості для насіння кави - Радіфарм . Насіння замочують у його розчині на 2-3 години, після чого висівають в горщик на глибину в 1-2 см.

Найкраще використовувати свіже насіння, так як кава сильно знижує схожість після року зберігання.

Кавове дерево воліє пухкий, легкий, органічний і дуже поживний грунт із слабокислою реакцією.

Вимоги кавового дерева до грунту:
  • легкий
  • Багатий органічною речовиною і дуже поживний
  • добре дренований
  • Із слабокислою реакцією

Йому найкраще підійде субстрат для цитрусових .

До нього можна додати 10-15% органічного добрива Здоров'я нації +1679, і 2-4 г на літр грунтосуміші комплексного добрива Активін 9.16.14 .

Горщик для кавового дерева на перших етапах росту повинен бути не дуже об'ємним, щоб грунт не закисає, але давати можливість кореневій системі розвиватися.

Кавове дерево непогано росте в півтіні, тому йому можна залишити місце на східному, західному або, навіть, північно-східному вікні.

На перших етапах росту кавове дерево удобрюють комплексними безхлорних добривами з високим вмістом фосфору і мікроелементами - вони потрібні для розвитку потужної кореневої системи. Дуже добре підходить добриво Майстер 13.40.13 .

Їм деревце підгодовують раз в 3-4 тижні, чергуючи з рідкими органічними добривами .

Крім того, високофосфорние підгодівлі необхідні дереву в перший період після формування зав'язі.

У кавового дерева коренева система не має кореневих волосків і дуже чутлива до підвищення концентрації солей в грунті, тому добрива не повинні містити хлору, баластних речовин і даватися часто, в невеликій концентрації.

Раз на рік деревце потребує пересадки в трохи більший горщик і заміні 10-15% ґрунту. Більш дорослі рослини пересаджують раз в 2-3 року.

Крону дерева формують, як правило, на висоті 20-30 см шляхом обрізки й прищіпки рослини.

З початком цвітіння рослина підгодовують фосфорними і борними добривами, такими як Бороплюс , Хелатін Бор .

Навесні-влітку, під час активного росту пагонів і розвитку плодів необхідно раз в 10-14 днів підгодовувати кави безхлорних комплексними добривами, такими, як Майстер , а з початком зміни забарвлення ягід поступово збільшують кількість калію. У цей час найкраще дереву підходить добриво з формулою 15.5.30 .

Максимальна кількість азоту необхідно кавовому дереву на 5-8 місяць від формування зав'язі, тому, не варто зменшувати підгодівлі цим елементом живлення в середині літа, як для більш північних рослин.

Недолік азоту вкрай небезпечний для кавового дерева, особливо в період росту плодів, і може викликати характерний хлороз і навіть відмирання цілих гілок.

Восени, з припиненням росту пагонів, дерево підгодовують добривами з високим вмістом калію та мінімумом азоту, такими, як Майстер 3.11.38 і Сульфат калію .

Не можна, також, забувати, що кавове деревце краще рости в умовах високої вологості, тому при включеному опаленні його необхідно регулярно обприскувати .

Кавове дерево для нормального розвитку вимагає значних кількостей кальцію, особливо - в період дозрівання плодів, тому регулярні підгодівлі добривом Брексил кальцій або кальцієвої селітри істотно поліпшать його стан.

Харчування цієї кімнатної культури іншими мезо- і мікроелементами можна забезпечити, раз в 2-3 тижні підгодовуючи рослина комплексом хелатів мікроелементів . Потребам кави, що віддає перевагу слабокислі субстрати і має досить високу потребу в магнії, найкраще відповідає Брексил Мікс .

Кава в умовах кімнати рідко хворіє, і уражається «стандартним» для кімнатних культур набором шкідників. Більше дізнатися про те, як вирішити ці проблеми, ви можете зі статей:

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю