Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Кожен, хто має сад, город, газон і клумби, стикався з проблемою відходів, які потрібно утилізувати. Це трава, бур'яни, листя і бадилля, некондиційні плоди і різноманітні вичавки, що утворюються при їх переробці. І обсяги таких відходів вимірюються кубометрами.
З іншого боку, можна розглядати їх не як відходи, а як ресурс для подальшої переробки в щось полезное.
Як же їх переробити, перетворивши зі сміття в цінне добриво?
Правильна відповідь на це питання - компостування!
Компостування - це спосіб переробки органічних залишків під дією мікроорганізмів і безхребетних тварин.
Воно нагадує природне розкладання органіки і перетворення її в грунт, тільки прискорене і контрольоване людиною. Саме компостування стає основою органічного землеробства, яке дозволяє отримувати врожаї овочів і фруктів без добрив, що не виснажуючи, а збагачуючи грунт.
Почати треба з вибору місця для компостування. Воно повинно знаходитися якомога ближче до джерел органіки - в саду, городі і кухні, проте досить далеко як від житла, так і від сусідів - як мінімум в 5 м від житлових будівель і 10 м від місць водозабору. Правильно організована компостна купа практично не видає неприємних запахів, але тут краще перестрахуватися. Добре, якщо майданчик для компостування має зручний під'їзд для садової тачки - вона неминуче знадобиться для підвезення трави, листя та інших матеріалів для компостування. Дрібні гілки (до 3-4 см в діаметрі) краще подрібнювати за допомогою садового подрібнювача або різати їх секатором (наприклад Fiskars або Truper ) на шматки в 5-10 см, тоді вони теж придатні для компостування. Компостер найкраще розташовувати в півтіні великого дерева, наприклад горіха, з північного боку ділянки - так купа буде менше пересихати. Часто місце для компостування декорують високим живоплотом.
Не варто розташовувати компостер на сонці. В цьому випадку його доведеться притіняти, наприклад затеняющей сіткою і уважно стежити за вологістю компосту.
фабричні компостери
саморобний компостер
Зрозуміло, для компостування придатні спеціальні компостери різних конструкцій. 400-500 літрового буде досить для газону, невеликого саду і пари грядок, 600-800-літровий - для ділянки в 5-6 соток, а для великих обсягів потрібні конструкції об'ємом в 800-1000 л .
Однак, компостер можна виготовити і самостійно з підручних матеріалів, таких, як дошки і старий шифер.
Головні вимоги до компостеру:
Компостуванням можна починати займатися в будь-який час теплої частини року. Однак на практиці зазвичай компостні купи закладають в моменти найбільшої кількості органічних залишків - навесні і восени. «Весняна» купа доповнюється влітку до середини липня і розбирається восени. «Осіння» закладається в другій половині літа, заповнюючи восени при підготовці саду до зими, і розбирається навесні. З цього видно, що компостерів має бути кілька, не менше двох, а то й трьох. В одному з них компост зріє, другий закладається, третій розбирається.
Найкраще закладати одночасно досить великий обсяг матеріалу для компостування. Якщо це неможливо, то доводиться робити це, поступово заповнюючи компостер.
Грунт під компостером, які не мають дна, необхідно скопати, і забезпечити дренаж. Як вже говорилося, для дренування добре підходять, наприклад гілки дерев і кущів, що залишилися від обрізки, і подрібнені секатором або садовим подрібнювачем.
Потім пошарово укладають наявні матеріали для компостування. Товщина шару - 10-15 сантиметрів. Кожен шар проливають водою, 10 л на 100 кг маси, і накривають 2-3 сантиметрами ґрунту або зрілого компосту. Між шарами розміщують дренаж. Шар багатих азотом матеріалів добре чергувати з шарами багатих вуглецем, таких, як подрібнені гілки, тирса. Кухонні відходи чудово підходять для компостування.
осіння купа
У компостній купі, покладеної таким чином, в перші 3-5 днів відбувається бурхливе розмноження мікроорганізмів. В результаті їх життєдіяльності відбувається різкий підйом температури компосту до 40-70 ° С. При цьому гине більшість шкідливих мікроорганізмів, яєць шкідників, ґрунтових нематод, насіння бур'янів.
Компост різко осідає, зменшуючи обсяг в 2-3 рази. При підйомі температури купи вище 60 ° С втрачається багато поживних речовин і її бажано знизити, проливаючи холодною водою.
Після того, як термофільні мікроорганізми розкладуть доступну органіку, температура купи знижується, і в купі починають інтенсивно розмножуватися мезофільні бактерії, які віддають перевагу середні температури, гриби і такі безхребетні, як мікроскопічні ґрунтові кліщі, ногохвостки і черви. Саме вони проводять гуміфікацію компосту, перетворюючи його в чорну поживну землю - чудове добриво.
Осіння купа має свою специфіку - в листопаді-грудні процеси, що відбуваються в ній, сповільнюються, припиняються, а потім і зовсім завмирають до весни. Таке завмирання відбувається з промерзанням купи. Звичайно, садівникові це невигідно. Його завдання - отримати максимально перероблені грунтовими організмами рослинні залишки в максимально короткі терміни. Зрозуміло, ми можемо якимось чином уповільнити охолодження і промерзання купи. Найпростіше - утеплити купу, помістивши компостируемой біомасу в утеплений компостер, в якому промерзання настане значно пізніше, наприклад компостер на 400 л або 600 л .
Процеси, що відбуваються в компості, значно прискорюються, якщо обробити біомасу спеціально виведеними мікроорганізмами - Байкал , Ембіко , Доктор Робік . При їх використанні компостування йде в рази швидше і більш повно. Гуміфіцірованний компост виходить вже через 2-4 місяці після закладки.
готовий компост
Переваги фабричних компостерів полягають в тому, що це конструкції, які не розкладаються мікроорганізмами, і здатні без ремонту служити 10-15-20 років. Утеплення компостера, оптимальний дренаж і аерація дозволяють значно продовжити час компостування. Температура в такому компостері пізньої осені буде значно вище, ніж у звичайній купі, і процеси розкладання триватимуть до кінця листопада-грудня. Це дозволить навесні вже в квітні отримати готовий компост.
Нарешті, важлива перевага фабричних компостерів - естетичний зовнішній вигляд. Ці споруди будуть гармонійно виглядати на будь-якій ділянці.
Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2