Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Назад

Компостування по новому

428
19.10.2015

Кожен, хто має сад, город, газон і клумби, стикався з проблемою відходів, які потрібно утилізувати. Це трава, бур'яни, листя і бадилля, некондиційні плоди і різноманітні вичавки, що утворюються при їх переробці. І обсяги таких відходів вимірюються кубометрами.

З іншого боку, можна розглядати їх не як відходи, а як ресурс для подальшої переробки в щось полезное.

Як же їх переробити, перетворивши зі сміття в цінне добриво?

Правильна відповідь на це питання - компостування!

Компостування - це спосіб переробки органічних залишків під дією мікроорганізмів і безхребетних тварин.

Воно нагадує природне розкладання органіки і перетворення її в грунт, тільки прискорене і контрольоване людиною. Саме компостування стає основою органічного землеробства, яке дозволяє отримувати врожаї овочів і фруктів без добрив, що не виснажуючи, а збагачуючи грунт.

Де розташувати компостер

Почати треба з вибору місця для компостування. Воно повинно знаходитися якомога ближче до джерел органіки - в саду, городі і кухні, проте досить далеко як від житла, так і від сусідів - як мінімум в 5 м від житлових будівель і 10 м від місць водозабору. Правильно організована компостна купа практично не видає неприємних запахів, але тут краще перестрахуватися. Добре, якщо майданчик для компостування має зручний під'їзд для садової тачки - вона неминуче знадобиться для підвезення трави, листя та інших матеріалів для компостування. Дрібні гілки (до 3-4 см в діаметрі) краще подрібнювати за допомогою садового подрібнювача або різати їх секатором (наприклад Fiskars або Truper ) на шматки в 5-10 см, тоді вони теж придатні для компостування. Компостер найкраще розташовувати в півтіні великого дерева, наприклад горіха, з північного боку ділянки - так купа буде менше пересихати. Часто місце для компостування декорують високим живоплотом.

Не варто розташовувати компостер на сонці. В цьому випадку його доведеться притіняти, наприклад затеняющей сіткою і уважно стежити за вологістю компосту.

фабричні компостери

саморобний компостер

Як влаштувати компостер і коли це зробити

Зрозуміло, для компостування придатні спеціальні компостери різних конструкцій. 400-500 літрового буде досить для газону, невеликого саду і пари грядок, 600-800-літровий - для ділянки в 5-6 соток, а для великих обсягів потрібні конструкції об'ємом в 800-1000 л .

Однак, компостер можна виготовити і самостійно з підручних матеріалів, таких, як дошки і старий шифер.

Головні вимоги до компостеру:

  • Обсяг не менше кубічного метра за відсутності прямої огороджень, що перешкоджають пересихання компосту. Фабричних компостерів це правило не стосується.
  • Дренаж для стоку що утворюється при компостуванні рідини. Для цього не слід бетонувати дно майданчики, краще перекопати його і вислати, наприклад нарізаним гілковим матеріалом.
  • Хороша аерація. Кисень необхідний для правильного протікання процесів розкладання в компості, тому огорожу компостера повинне пропускати повітря, компостований матеріал повинен бути пухким.
  • Вологість в межах 60-80%. Наочно це можна визначити, стискаючи грудку компосту в руці - якщо він не розпадається, а й не виділяє рідину, все в порядку.

Компостуванням можна починати займатися в будь-який час теплої частини року. Однак на практиці зазвичай компостні купи закладають в моменти найбільшої кількості органічних залишків - навесні і восени. «Весняна» купа доповнюється влітку до середини липня і розбирається восени. «Осіння» закладається в другій половині літа, заповнюючи восени при підготовці саду до зими, і розбирається навесні. З цього видно, що компостерів має бути кілька, не менше двох, а то й трьох. В одному з них компост зріє, другий закладається, третій розбирається.

Як правильно закладати матеріал в компостер

Найкраще закладати одночасно досить великий обсяг матеріалу для компостування. Якщо це неможливо, то доводиться робити це, поступово заповнюючи компостер.

Грунт під компостером, які не мають дна, необхідно скопати, і забезпечити дренаж. Як вже говорилося, для дренування добре підходять, наприклад гілки дерев і кущів, що залишилися від обрізки, і подрібнені секатором або садовим подрібнювачем.

Потім пошарово укладають наявні матеріали для компостування. Товщина шару - 10-15 сантиметрів. Кожен шар проливають водою, 10 л на 100 кг маси, і накривають 2-3 сантиметрами ґрунту або зрілого компосту. Між шарами розміщують дренаж. Шар багатих азотом матеріалів добре чергувати з шарами багатих вуглецем, таких, як подрібнені гілки, тирса. Кухонні відходи чудово підходять для компостування.

осіння купа

Що відбувається в компості після закладки

У компостній купі, покладеної таким чином, в перші 3-5 днів відбувається бурхливе розмноження мікроорганізмів. В результаті їх життєдіяльності відбувається різкий підйом температури компосту до 40-70 ° С. При цьому гине більшість шкідливих мікроорганізмів, яєць шкідників, ґрунтових нематод, насіння бур'янів.

Компост різко осідає, зменшуючи обсяг в 2-3 рази. При підйомі температури купи вище 60 ° С втрачається багато поживних речовин і її бажано знизити, проливаючи холодною водою.

Після того, як термофільні мікроорганізми розкладуть доступну органіку, температура купи знижується, і в купі починають інтенсивно розмножуватися мезофільні бактерії, які віддають перевагу середні температури, гриби і такі безхребетні, як мікроскопічні ґрунтові кліщі, ногохвостки і черви. Саме вони проводять гуміфікацію компосту, перетворюючи його в чорну поживну землю - чудове добриво.

Осіння купа має свою специфіку - в листопаді-грудні процеси, що відбуваються в ній, сповільнюються, припиняються, а потім і зовсім завмирають до весни. Таке завмирання відбувається з промерзанням купи. Звичайно, садівникові це невигідно. Його завдання - отримати максимально перероблені грунтовими організмами рослинні залишки в максимально короткі терміни. Зрозуміло, ми можемо якимось чином уповільнити охолодження і промерзання купи. Найпростіше - утеплити купу, помістивши компостируемой біомасу в утеплений компостер, в якому промерзання настане значно пізніше, наприклад компостер на 400 л або 600 л .

Процеси, що відбуваються в компості, значно прискорюються, якщо обробити біомасу спеціально виведеними мікроорганізмами - Байкал , Ембіко , Доктор Робік . При їх використанні компостування йде в рази швидше і більш повно. Гуміфіцірованний компост виходить вже через 2-4 місяці після закладки.

готовий компост

Переваги фабричних компостерів полягають в тому, що це конструкції, які не розкладаються мікроорганізмами, і здатні без ремонту служити 10-15-20 років. Утеплення компостера, оптимальний дренаж і аерація дозволяють значно продовжити час компостування. Температура в такому компостері пізньої осені буде значно вище, ніж у звичайній купі, і процеси розкладання триватимуть до кінця листопада-грудня. Це дозволить навесні вже в квітні отримати готовий компост.

Нарешті, важлива перевага фабричних компостерів - естетичний зовнішній вигляд. Ці споруди будуть гармонійно виглядати на будь-якій ділянці.

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю