Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Кімнатна овочівництво - це спосіб виростити до столу зелень навіть для тих, у кого немає своєї ділянки. Крім того, вирощування салатів, зелені дозволяє отримати свіжу, зелену, вітамінну зелень саме тоді, коли її найбільше не вистачає на нашому столі - взимку.
Однак вирощування овочів в горщиках не завжди доступно і займає досить багато часу. Сьогодні з'явився і набирає все більшої сили новий напрямок в кімнатному овочівництві - вирощування мікрозелені або мікрогріну.
Мікрозелень - це молоді рослини, отримані при пророщування насіння і за рахунок ресурсів насіння. В їжу, при цьому, використовують весь проросток, або його надземну частину. Мікрозелень, на відміну від звичайних рослин, використовують до появи перших справжніх листків. Саме в цей період паростки містять максимальну кількість вітамінів, стимуляторів росту і легко засвоюваних поживних речовин.
Мікрозелень можна вирощувати в будь-який час року. Але особливо важливі її властивості взимку. Для отримання проростків потрібні тільки тепло і волога. Навіть світло не обов'язкове. Без світла виходять довгі, ніжні проростки, які особливо цінуються гурманами.
Можливість швидкого отримання делікатесного продукту при мінімальній площі. Крім того, контейнери з мікрозеленню дуже декоративні і здатні внести веселі літні нотки в сумні і одноколірні зимові пейзажі.
Саме в проростках максимальний вміст вітамінів, їх поживні речовини і мінерали знаходяться в максимально легко засвоюваних формах. У зв'язку з цим наявність в раціоні проростків підвищує імунітет і працездатність людей, вони менш схильні до застуд і зимовим депресій.
Як мікрозелень можна вирощувати дуже великий спектр культур:
Мікрозелень зростає за рахунок ресурсів насіння, тому не потребує грунту. Її отримання - дуже «чиста» процедура, при якій не доводиться розводити бруд на кухні, працювати з груносумішами і підживленням.
Виростити її в домашніх умовах може кожен.
Зрозуміло, в горщику з грунтом для розсади мікрозелень теж відмінно вийде.
Але найкраще в касети, міні-парник або просто неглибоку широку миску помістити шар розбухлого від води гідрогелю, просоченої водою вати або кокосового волокна товщиною в 3-4 см. Підійде і товста, складена в кілька разів бавовняна або фіброва ганчірочка, однак, її доведеться додатково зволожувати.
На такий субстрат розсипають насіння так, щоб щільно, але в один шар покрити його, і закривають плівкою. Після цього ставлять миску в тепле місце. Оптимальною буде температура в 20-22 °С.
Для прискорення проростання можна замочити насіння в розчинах препаратів Епін або Циркон на 2 години, а потім - промити і підсушити. Ці препарати мають біологічне походження і безпечні для людини.
Якщо мікрозелень потрібна зеленою, її розміщують на світлі. У темряві вона буде блідіша і швидше тягнутися, однак, смак, наприклад, гірчиці і руколи буде менш гострим.
Важливо, щоб субстрат не пересихав - навіть кілька годин без вологи вб'ють набряклі насінини і проростки!
Мікрозелень зрізають, коли вона досягне 4-5 см, і негайно використовують в їжу. Не варто піддавати проростки термічній обробці - тоді втратиться велика частина вітамінів.
Потрібно зрізати паростки до того, як на них з'явиться перший справжній лист - в цьому випадку їх цінність буде максимальною.
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2