Графік роботи інтернет-магазину та магазинів -
Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Назад

Мікрозелень - новий тренд кімнатного овочівництва

1550
23.01.2019

Кімнатна овочівництво - це спосіб виростити до столу зелень навіть для тих, у кого немає своєї ділянки. Крім того, вирощування салатів, зелені дозволяє отримати свіжу, зелену, вітамінну зелень саме тоді, коли її найбільше не вистачає на нашому столі - взимку.

Однак вирощування овочів в горщиках не завжди доступно і займає досить багато часу. Сьогодні з'явився і набирає все більшої сили новий напрямок в кімнатному овочівництві - вирощування мікрозелені або мікрогріну.

Що таке мікрогрін?

Мікрозелень - це молоді рослини, отримані при пророщування насіння і за рахунок ресурсів насіння. В їжу, при цьому, використовують весь проросток, або його надземну частину. Мікрозелень, на відміну від звичайних рослин, використовують до появи перших справжніх листків. Саме в цей період паростки містять максимальну кількість вітамінів, стимуляторів росту і легко засвоюваних поживних речовин.

Переваги мікрозелені

Мікрозелень можна вирощувати в будь-який час року. Але особливо важливі її властивості взимку. Для отримання проростків потрібні тільки тепло і волога. Навіть світло не обов'язкове. Без світла виходять довгі, ніжні проростки, які особливо цінуються гурманами.

Можливість швидкого отримання делікатесного продукту при мінімальній площі. Крім того, контейнери з мікрозеленню дуже декоративні і здатні внести веселі літні нотки в сумні і одноколірні зимові пейзажі.

Саме в проростках максимальний вміст вітамінів, їх поживні речовини і мінерали знаходяться в максимально легко засвоюваних формах. У зв'язку з цим наявність в раціоні проростків підвищує імунітет і працездатність людей, вони менш схильні до застуд і зимовим депресій.

44412281_2000139643612387_7518798512200137301_n.jpg

Які культури можна вирощувати, як мікрозелень?

Як мікрозелень можна вирощувати дуже великий спектр культур:

Як отримати мікрозелень швидко і без клопоту

Мікрозелень зростає за рахунок ресурсів насіння, тому не потребує грунту. Її отримання - дуже «чиста» процедура, при якій не доводиться розводити бруд на кухні, працювати з груносумішами і підживленням.

Виростити її в домашніх умовах може кожен.

Зрозуміло, в горщику з грунтом для розсади мікрозелень теж відмінно вийде.

Але найкраще в касети, міні-парник або просто неглибоку широку миску помістити шар розбухлого від води гідрогелю, просоченої водою вати або кокосового волокна товщиною в 3-4 см. Підійде і товста, складена в кілька разів бавовняна або фіброва ганчірочка, однак, її доведеться додатково зволожувати.

На такий субстрат розсипають насіння так, щоб щільно, але в один шар покрити його, і закривають плівкою. Після цього ставлять миску в тепле місце. Оптимальною буде температура в 20-22 °С.

Для прискорення проростання можна замочити насіння в розчинах препаратів Епін або Циркон на 2 години, а потім - промити і підсушити. Ці препарати мають біологічне походження і безпечні для людини.

Якщо мікрозелень потрібна зеленою, її розміщують на світлі. У темряві вона буде блідіша і швидше тягнутися, однак, смак, наприклад, гірчиці і руколи буде менш гострим.

Важливо, щоб субстрат не пересихав - навіть кілька годин без вологи вб'ють набряклі насінини і проростки!

Мікрозелень зрізають, коли вона досягне 4-5 см, і негайно використовують в їжу. Не варто піддавати проростки термічній обробці - тоді втратиться велика частина вітамінів.

Потрібно зрізати паростки до того, як на них з'явиться перший справжній лист - в цьому випадку їх цінність буде максимальною.

4.png

Особливості деяких видів мікрозелені

  • Швидше за все урожай можна отримати, посіявши крес або польовий салат - вони будуть готові до збирання вже через 3-4 дні.
  • Проростки квасолі і гороху , ніжні і м'ясисті, мають приємний смак зеленого горошку і дуже багаті незамінними амінокислотами та рослинними білками.
  • Капуста брокколі дуже багата вітамінами групи В, і відмінно підходить для зимових салатів і бутербродів.
  • Гіркуватий присмак салату можна прибрати, якщо пророщувати його в темряві.
  • Перед посівом редису , капусти і буряка їх насіння бажано замочити на кілька годин, і промити, змінюючи воду. У стінці такого насіння містяться речовини, що уповільнюють проростання, і замочування допоможе їх видалити.
0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю