М'ята - дивовижна культура. Її, наповнені ефірними маслами листя і стебла мають гарний вигляд на клумбах і в горщиках, поширюючи тонкий, неповторний аромат. Вона прекрасна в салатах, коктейлях і в якості приправи. Щобільше, деякі види цієї культури використовуються як лікарські рослини. Тому, ідея виростити м'яту самому рано чи пізно виникає майже у всіх. Тим більше, що зараз виведено безліч видів м'яти - ананасна, шоколадна та інші екзотичні форми з цікавим смаком. Тому, вирощування м'яти вдома і на ділянці стає все більш популярним.
Місце для рослини
Численні види м'яти незначно відрізняються за вимогами до умов вирощування. Для вирощування м'яти варто вибрати ділянку з родючим, добре перекопаним ґрунтом. Ця рослина досить агресивна, і швидко поширюється на сусідні ділянки. Щоб зупинити її, вкопують у ґрунт газонну стрічку - бордюр. Неглибока коренева система м'яти не в змозі подолати таку перешкоду. М'ята відмінно росте як на сонячних, так і затінених ділянках, в посушливі періоди вимагаючи поливу.
Догляд за м'ятою
Основна мета вирощування м'яти - отримання листів. Тому, їй не потрібно давати цвісти. Всі що утворюються бутони обривають. Ділянка з цією рослиною вимагає постійних прополювань, тому, перед посадкою або посівом, варто обробити його гербіцидами суцільної дії. З весни, з появою перших листків, клумбу підгодовують добривом Майстер 17.6.18, а після кожного зрізання - Майстер 20.20.20 в кількості 15 г / 10 л води. 5 л такого розчину достатньо на 1 квадратний метр посадок. Такі підживлення проводять до тих пір, поки зрізають листя і стебла. Навесні, до початку росту пагонів, на 2-річні й старіші посадки вносять компост (2-3 л на квадратний метр) і добриво Аргумін, багате фосфором і калієм (20-40 г / кв. М.).
Розмноження м'яти
М'яту, найчастіше, розмножують, висаджуючи саджанці з садового центру, які легко приживаються. Можливо, також, розмноження живцями та відводками, які пересаджують на нове місце, полив розчином укорінювача Радіфарм.
Посів насінням використовується для вирощування більш екзотичних видів і сортів, для того, щоб вперше завести цю рослину на ділянці. Для розмноження м'яти насінням її сіють навесні, після прогрівання ґрунту. Набагато надійніше висівати насіння в горщик або контейнер на розсаду. Посів проводять по поверхні, потім - злегка мульчують насіння торф'яною крихтою або просіяним компостом, і накривають плівкою. Найкраще для посіву підходять міні парнички для розсади.
З появою у м'яти декількох пар справжніх листків її розсаджують на клумбі за схемою 10х15 см, доглядаючи за нею, як за рослинами з контейнерів.
Хвороби та шкідники м'яти
Загущені посадки, а також, рослини, які вирощують на одному місці 3-4 роки, можуть вражатися іржею. У цьому випадку уражене листя видаляють, м'яту обробляють біологічними фунгіцидами - Фітоспорін , Триходермин. Оскільки постійно проводиться зрізка листя, системні фунгіциди краще не використовувати.
Завдяки великій кількості ефірних масел, м'ята дуже стійка до шкідників. Але при надлишку азоту в підгодівлі - може вражатися попелицею. Для боротьби з нею підгодовують рослини Сульфатом калію (20 г / 10 л води), обприскують м'яту біологічним інсектицидом Актофіт (10 мл / л води). Безпечно зрізати листя можна вже через 3 доби.
Численні види та форми м'яти знайдуть своє місце на кожній дільниці. Тим більше, що ця пряна культура зовсім нескладна в догляді!