Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Зима - час гострої нестачі вітамінів на нашому столі. З іншого боку, морози і сніг не дозволяють нікому, крім власників зимових садів і обігріваються теплиць, вирощувати овочі і зелень.
Перехитрити зиму, і, хоча б трохи, урізноманітнити стіл власної зеленню можна, виростивши цибулю, салати, кріп та інші рослини на підвіконні.
Вирощування рослин на підвіконні в зимовий період - не найпростіше заняття. Це знають всі любителі кімнатного квітникарства. Кімната житлового приміщення взимку далека від оптимуму по співвідношенню освітленості, яка дуже невисока, температури, яка, навпаки, вище оптимальних значень і вологості, яка нагадує пустельну.
Такі умови можуть витримати не всі рослини. В першу чергу, на підвіконні можна вирощувати різноманітні салати, швидко формують розетку листя, придатних в їжу.
Салат-латук - це справжній осінньо-весняний овоч. Ніжні блідо-зелене листя багаті мікроелементами, органічними кислотами і вітамінами.
Для того щоб виростити салат на підвіконні, потрібно грунтовно підготуватися.
Як не мала розетка листя, салату потрібна досить велика площа живлення. Тому для вирощування підійде горщик діаметром в 15-20 см (на 2-4 рослини), або довгі горщики, ящики шириною і глибиною в 20 см, в яких салат висівають в рядок. Довжина ящика залежить від ваших апетитів і розмірів підвіконня. Обов'язковий дренаж.
Оскільки салати вирощуються з насіння, рослини споживають поживні речовини безпосередньо з грунту. Тому грунт повинен бути поживною. Підійдуть субстрати для розсади Поліський , Щедра Земля , Флоріо . До субстрату можна додати по 20-30 г на відро карбаміду і суперфосфату , або 30-40 г діамофос , нітроамофоска .
Нарешті третя важлива умова - хороше освітлення рослин. Як мінімум, місцем вирощування салату має бути південне, південно-східне або південно-західне вікно. Як максимум, бажано 4-6 годин досвечивать їх лампами денного світла або фітолампи.
Ефект, при мінімальних витратах, відразу буде помітний.
Щоб уникнути помилок при вирощуванні салату в кімнаті, треба пам'ятати, що для цього підходять не всі сорти. Має сенс брати тільки ранні листові салати - Сніжинку, кучерики зелену, Лолла Біонда , Маленьку , Гранд Рапідс, у яких вже через 20-25 днів після посіву можна використовувати листя в їжу. Дуже прикрашають кімнату кольорові салати, такі як Лолла Росса , Кучерява червона . Можна взяти і суміш різних сортів салатів, наприклад Балконну суміш , Вітамінне асорті . Крім того, червоні салати особливо багаті мікроелементами і сприяють виведенню радіонуклідів з організму. А специфічний присмак таких салатів надає стравам з ними пікантну нотку.
Якщо ж вирощувати в кімнаті качанний салат, то потрібно брати також найбільш ранньостиглі сорти, наприклад Снігова королева , Травнева королева. В умовах кімнати вони не утворюють головку, але отримати непоганий урожай зелені цілком можливо.
Салат вимагає помірно теплих умов вирощування. Ідеальною температурою для нього буде 16-18ºС. При жарі і иссушении грунту рослини утворюють мало зелені, вона стає грубою і гіркою.
Сіють салат в попередньо политі ящики з почвосмесью в рядок, розміщуючи рядки через 6-8 см.
Глибина борозенок повинна бути 1,5 см. Після посіву борозенки притрушують грунтом, а ящик накривають склом або плівкою до появи сходів.
Після того, як у рослин з'явиться перший-другий справжній лист, рядки проривають, залишаючи рослини через 6-8 см. Оскільки салат добре переносить пересадку, зайві рослини можна розсадити в інші горщики, використавши як розсаду.
Приживлення рослин значно поліпшується, якщо після посадки полити їх розчином Гумата .
Поливають рослини раз в 3-4 дня дрібним розпилом, не допускаючи перезволоження і попадання вологи на листя.
Один раз в тиждень салат вимагає підживлення комплексними добривами з великою часткою азоту ( Майстер для розсади , Спідфол Амино , Плантафол 30.10.10 ). Краще розводити розчин в 1,5-2 рази менше концентрованим, ніж рекомендує виробник. Підходить, також, розчин Сечовини (2-3 г на літр води) або Аміачної селітри (3-4 г на літр води). Перевищення цих концентрацій, особливо при слабкому освітленні, може привести до накопичення нітратів в рослинах.
Для створення «зеленого конвеєра» наступну партію салату висівають при появі у попередній партії 3-4 справжніх листків.
При збиранні рослини висмикують цілком, через 1-2, що сприяє наростанню більш багатою листової маси у решти.
Крім того, листовий салат можна вирощувати як культуру - ущільнювач в горщиках з великими рослинами, висаджуючи його по краях горщика.
Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2