Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Садова лохина сьогодні знаходить все більшу популярність у садівників.
Навіть незважаючи на своєрідні вимоги цієї рослини до умов посадки та вирощування, вона займає дедалі вагоміше місце на наших ділянках. Пов'язано це, в першу чергу, з корисними властивостями її плодів та надзвичайним смаком. Лохина, мабуть, єдина ягода яку обожнюють діти.
Отже, чим корисна лохина? Ягоди цієї садової рослини містять величезну кількість найцінніших біологічно активних речовин. Це і цілий ряд вітамінів, таких як:
Корисні властивості вітамінів, що містяться в блакитних плодах, доповнюються наявністю мікроелементів. У ягоді лохини можна знайти легкозасвоювані, органічні форми заліза, кальцію, магнію, особливо необхідних людям зі зниженим гемоглобіном і страждаючих гіповітамінозом.
Крім того, в ягодах садової лохини можна знайти речовини-барвники, незамінні амінокислоти, дубильні речовини, цукри та антоціани.
Варто докладніше зупинитися на корисних властивостях антоціанів для організму людини.
Ці речовини — пофарбовані рослинні глікозиди з класу флавоноїдів. Вони надають ягодам лохини їх характерний блакитний колір. Антоціани виступають в якості антистресових агентів рослин. Зрозуміло, знайти ці найцінніші з'єднання можна не тільки в лохині, але і в темних сортах винограду, перці, буряках, чорній смородині, і навіть в фіолетових баклажанах, але садова лохина є одним з лідерів за вмістом антоціанів.
Їх застосування в медицині обумовлюється найпотужнішим антиоксидантним ефектом, який флавоноїди демонструють в організмі людини та тварин. Зокрема, ці пігменти використовують для зниження запальних реакцій, особливо в кишківнику, для зменшення оксидативного стресу.
Крім того, споживання цієї ніжної ягоди здатне поліпшити ослаблений зір, особливо сутінковий і нічний.
Найважливішою корисною властивістю ягід цього родича чорниці та рододендронів є можливість використання для профілактики ракових захворювань. Адже однією з головних причин появи пухлин в організмі є пошкодження клітин вільними радикалами. Саме їх пов'язують флавоноїди, що містяться в лохині високорослій. Антоціани допомагають зв'язати й вивести продукти розпаду злоякісної пухлини, знижують побічні ефекти променевої та хіміотерапії.
Зрозуміло, лохина садова не є панацеєю, здатною вилікувати рак, проте її запровадження в раціон може уповільнити розвиток пухлини, полегшити загальний стан хворого.
Скільки лохини можна їсти в день? Як правило, в дієту хворих рекомендують вводити 70-100 г ягід в день.
Таким чином, лохину рекомендують їсти при:
Енергетична цінність в 100 г лохини складає 35 ккал. Харчові показники лохини (100 г лохини): білки - 0,74 г, вуглеводи - 6,6 г, цукри - 6,6 г, жири - 0,5 г, волокна - 2,5 г, сіль 0,02 г, вода - 87,7 г, кальцій - 16 мг.
Інсуліновий індекс лохини: 40.
Глікемічний індекс лохини: 42.
Лохина не містить трансжири, крохмаль та холестерин.
Отже, по всім показникам видно, що лохина досить корисна та дієтична ягода.
Однозначно, найкраще споживати лохину у свіжому вигляді, особливо якщо ви особисто її виростили. Тільки в цьому випадку ви точно знаєте, які саме добрива вносилися, та які пестициди й коли застосовувалися. Всі допоміжні речовини, мають застосовуватися в рекомендованій концентрації та в певні періоди росту рослини. Такі ягоди будуть дійсно корисними, а не отруйними. Це дуже вагома причина, чому потрібно посадити, та виростити лохину самостійно.
Лохина дієтична ягода, тому її можна включати у дієтичний раціон. Бажано не перевищувати денну норму споживання продукту — не більше 150 г в день.
Лохина чудово підходить для заморозки та переробки. А який смачний пиріг з лохиною або торт з лохиною, вареники з лохиною або морозиво. До речі як приготувати морозиво з лохиною читайте в статті.
Одним з найбільш позитивних якостей цієї чудової ягоди є те, що до неї практично відсутні протипоказання. Зрозуміло, варто обмежити вживання ягід понад 150 г в день. Занадто велика кількість з'їденої лохини може обернутися порушенням живлення м'язів, їх кисневим голодуванням, швидкою втомою. Водночас при помірному вживанні її ягід та продуктів їх переробки, ймовірність того, що організму буде завдано шкоди — мінімальна.
Кому не можна їсти лохину? Тим у кого:
Лохина садова, введена в щоденну дієту у вигляді свіжих ягід, соків, мюслів, а також смачних вареників і пирогів з ягодами, значно поліпшить ваше самопочуття і порадує чудовим смаком.
Більше про вирощування цієї рослини на садовій ділянці, ви можете дізнатися зі статті.
Також читайте:
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2