Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Назад

Рукола - особливості вирощування та догляду

1760
05.05.2015

Рукола - однорічна рослина сімейства капустяних. Ця трава має зі специфічним різким запахом маса різних назв: Eruca sativa, вона ж ерука, индау, гусенічнік, рокет і рукола. В Англії та Франції цю рослину називають рокет-салатом. Є у нього і інші імена: ерука і индау.

Насправді, руколою називають 2 види рослин - индау посівної і двуряднік (дика рукола). У них дуже схожий смак і практично однакова агротехніка. В культурі ці два види рослин також практично неотлічіми. Двуряднік, правда, може бути багаторічною рослиною.

Рукола - однорічна рослина з дуже коротким життєвим циклом. Воно володіє гіллястим стеблом заввишки до 60 см, черешковими перисто-розсічені листям довжиною до 15 см, розетка діаметром в 15-20 см. Квітки типові для капустяних, діаметром до 3 см, з біло-жовтими пелюстками. Плід-стручок довжиною до 3 см. Їдять у руколи молоде листя.

Зараз ця рослина увійшла в моду, його часто можна побачити в супермаркетах і ресторанах, а останнім часом - і на ринку. Її використовують в якості салату, компонента багатьох соусів, особливо середземноморської кухні. Навесні рукола однією з перших з'являється на нашому столі.

Крім того, рукола накопичує мікроелементи і вітаміни. У 100 г руколи міститься: 15 мг аскорбінової кислоти, 1,8 мг вітаміну А, 48 мг вітаміну В9. Рослина багата мікроелементами: Калієм (220 мг), Кальцієм (77 мг), Магнієм (40 мг), Йодом (до 8 мкг), Залізом (до 0,6 мг). Це особливо важливо на півночі України, в зоні, де цих мікроелементів бракує. Зрозуміло, можна допомогти рослині накопичити їх, підгодувавши добривами з мікроелементами Мікро NP з ефектом стартера або Valagro EDTA , Брексил Мікс .

Сучасні дослідження підтверджують, що завдяки біологічно активним речовинам рукола благотворно впливає на травлення, має діуретичну, відхаркувальну, антибактеріальну і лактогонние дією. Згідно з деякими даними, регулярне вживання руколи в їжу сприяє зміцненню імунної системи, нормалізації водно-сольового обміну, підвищенню рівня гемоглобіну і зниження рівня цукру в крові. Вважається, що її корисно їсти і в цілях профілактики онкологічних захворювань.

особливості вирощування

У той же час, вирощуючи вподобане рослина, городник часто виявляє, що смак у руколи зовсім не той, що у купленої в супермаркеті.

Справа в деяких тонкощах агротехніки.

Рукола віддає перевагу легким грунту із слабокислою реакцією, тому кислі треба вапнувати гашеним вапном. Кращі попередники - картопля, гарбузове, бобові. Непридатні капустяні - капуста, редьки, дайкон і редис. Вирощування руколи після них призведе до сильного ураження рослин хрестоцвіті блішки - з'являється вона дуже рано, раніше редису, а блішки в цей час голодні. Сходи можуть зникнути за ніч. А обробляти рукколу засобами хімзахисту рослин не рекомендується, вона має короткий термін вегетації і сильно накопичує пестициди.

Тому для обробки можна застосовувати Бітоксибацилін або Актофіт . Ці препарати абсолютно безпечні для людини. Рослина, оброблене ними, можна вживати в їжу вже через 48 годин. Допомагає від блішки запилення сходів золою, мелкодисперсное дощування холодною водою. Але найнадійніше - біопрепарати.

підживлення добривами

Внесення під рукколу добрив при підготовці грядки збільшить кількість зелені, але при цьому може зникнути неповторний горіховий смак, особливо, при надлишку азоту.

Тому, краще використовувати комплексні добрива з мікроелементами: Спідфол Амино , Брексил Мікс , Мікро NP з ефектом стартера або Valagro EDTA , Плантафол 5.15.45 , які або не містять азот, або містять його в тій формі, яка легко засвоюється рослинами, і вони не утворюють нітрати.

З цієї ж причини, Селітру або Карбамід під рукколу треба вносити дуже обережно. Якщо, особливо при недостатньому освітленні, підгодовувати її азотними добривами, відбудеться накопичення нітратів, зміниться хімічний склад листя. Хоча при цьому загальний вид рослин помітно покращиться: посилиться зростання, стануть більш соковито-зеленими листя, тобто таку рукколу стане просто небезпечно. У тому випадку, якщо подібне сталося, рослини треба обробити препаратом Мегафол . Він інтенсифікує обмін речовин у руколи, і утворилися нітрати безболісно перетворюються в безпечні сполуки.

Грунт для руколи

Щоб отримати більше зелені, потрібен родючий і добре забезпечений вологою грунт. На бідних грунтах отримати урожай зелені легко, внісши в грунт 5-10 кг Біотерри на квадратний метр, або 10 кг садового торфу на квадратний метр.

Рукола, як і всі зелені культури, чудово реагує на обробку грунту розчином Байкал ЕМ .

Рукола дуже холодостійка культура. Вона переносить заморозки до -5 ° С. Сіють її на півночі України в кінці березня - середині квітня, коли температура грунту досягає 3-5 ° С. Зрозуміло, заморозки все ж, сильно гальмують розвиток рослин. Для прискорення зростання і підвищення імунітету рукколу обробляють препаратом Мегафол , або Максікроп Старт .

У руколи дрібне насіння, їх висівають на глибину 0,5-1 см. Підготовка насіння звичайно не потрібно. Масові сходи з'являються на треті-п'яті добу.

Висів руколи на розсаду

Можливий варіант з висівом руколи на розсаду. У цьому випадку насіння сіють в стаканчики або ящики і поміщають в добре освітлене місце з температурою в 16-18 ° С. У ящиках розсада росте 10-14 днів. Сіянці після появи першого справжнього листка пікірують, пересаджуючи відразу на постійні місця в грядці. Як правило, вони добре переносять пересадку, швидко приживаються і ростуть відразу без загущення. Для прискорення вкорінення можна порекомендувати обробити рослини препаратами Максікроп Старт , Радіфарм . Відстань між кущами має бути 20-40 см, а між рядками 10-15 см. Багато в чому завдяки саме достатньому інтервалу між рослинами і виходить незабутній гостро-горіховий смак.

Але при вирощуванні руколи розсадою або в кімнатній культурі треба враховувати, що вона має дуже високі вимоги до освітленості. При нестачі світла рослини витягуються, гірше приживаються при пересадці, дають менше зеленої маси.

Світловий і температурний режим

Рукола не любить тіні, хоча, безумовно, її виносить. Якщо рослинам не вистачає вологи, листя грубіють, стають гіркими, тому необхідний регулярний полив. Чим раніше починають обривати листочки, тим інтенсивніше кущик буде рости. Дорослішання, коли вже можна частково її общипувати, починається приблизно з 10 см. Взагалі ж товарними вважаються кущики, починаючи з висоти 12 см, з 10-12 листям, хоча индау в сприятливих умовах може вирощувати розетку з 20-28 листків.

Цвіте рукола при довгому дні і підвищеній температурі. Оптимальна ж температура для росту і розвитку 16-18 ° С. Якщо температура буде вище, листя руколи грубеют і починають накопичувати глікозиди, стаючи гіркими. Тому оптимальні терміни її вирощування - квітень і вересень-жовтень.

Від повних сходів до першої зрізання у більшості наших сортів зазвичай проходить 20-35 днів. Вага розетки листя може становити 20-60 г залежно від умов. Листя продовжують зрізати до появи квітконосів

При осінньому посіві рукола відмінно зимує і рано відростає навесні. Придатна вона і для подзімого сівби.

Посіявши таким чином у себе на ділянці рукколу, ви отримаєте її значно раніше, ніж звичайно. Вже через 2-3 тижні після того, як зійде сніг, вона буде радувати вас свіжою зеленню і своїм характерним горіховим смаком.

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю