Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Назад

Виноград ранньою весною

598
05.03.2016

На нашому сайті ми вже торкалися виноградної тематики, а саме догляду за виноградом пізньої осені .

Метою всіх проведених в осінній період маніпуляцій є правильно підготувати виноград до зимівлі. Тому що зима - це найвідповідальніший і важкий період для винограду, південного рослини, не так давно інтродукованого в наші краї.

Але ось, зима закінчилася. Цього року дещо раніше обичного.

розкриття винограду

Першим завданням виноградаря після кінця зими є розкриття того, що він укрив восени.

Як ми пам'ятаємо, виноград добре переносить невеликі морози: -10 ºC, навіть -12-15 ºC, не страшні цій рослині. Тому відкривати виноград треба якомога раніше. Фактично, як тільки минуть останні великі морози. Якщо цього не зробити вчасно, то розкривши кущі тоді, коли вже настане серйозне тепло, можна втратити весь урожай. Запарювання нирок це проблема куди більше, ніж невеликі морози, які добре підготовленим рослинам в стані спокою абсолютно безпечні.

Інша справа, пізні заморозки, які можуть болісно вдарити по вже пробудившимся виноградним нирках. В цьому випадку доведеться рятувати рослини, застосовуючи Мегафол , Епін , Циркон як обробки перед заморознем, або після нього. Але така загроза виникає вже набагато пізніше.

обрізка пагонів

Другим завданням виноградаря на початку березня є нагальна обрізка неукривного винограду до початку сокоруху. Вона нагальна тому, що треба встигнути до того, як запрацюють коріння. У гіршому випадку: «плач» кущів і їх значне ослаблення неминучі.

А не обрізати виноград теж не можна. Інакше кущ відростить десятки і сотні метрів тонких лоз і перевантажиться урожаєм. І в наступну зиму сам себе відрегулює і підмерзне!

Саме з цієї причини неукривной виноград, на відміну від укривного, обрізають навесні. Ніхто не знає, як він переживе зиму, і не відрізає він восени саме ту лозу, яка впорається з морозами.

В першу чергу, видаляють все мертве і сухе: живі пагони зеленуваті і трохи соковиті на зрізі, мертві, світло-коричневі і зовсім сухі. А вже після цього проводять нормується обрізку.

При проведенні цієї операції потрібно пам'ятати, що слабка обрізка куща призведе до отримання високого врожаю в наступному році, але, швидше за все, кущ постраждає від підмерзання.

Перевантаження урожаєм - одна з основних причин вимерзання винограду. Крім того, при цьому падає якість грон. Тому, обрізаючи виноград, не варто занадто жаліти кущі, і скупитися не варто, бажаючи отримати побільше прямо в цьому році, це теж шкідливо для винограду.

При обрізанні видаляють до 80% приросту минулого року. Дорослий кущ не повинен збільшуватися в розмірі, що досягається використанням системи плодових ланок.

Ця система використовується при будь-якому типі формування. Суть її в тому, що пагони винограду поділяють на пагони плодоношення, вкорочують до 6-8 нирок (чим товще втеча, тим більше нирок залишають), і пагони заміщення, які обрізають на 2-3 бруньки. Як правило, пагони заміщення розташовують ближче до рукавів (багаторічним гілкам винограду), ніж пагони плодоношення. На кожен втечу плодоношення повинен бути свій втечу заміщення.

У наступному році втечу плодоношення, ставши лозою, дає 6-8 пагонів поточного року (скільки нирок йому залишили), які плодоносять. Ці пагони пасинкують, кільцюють, вкорочують, обривають з них листя. Все це потрібно для підвищення цукристості винограду і кращого визрівання ягід.

Втеча заміщення дає 2-3 втечі, з яких залишають 2 сильніших, видаляючи третій в червні-липні.

весняна обрізка

При весняної обрізування неукривного винограду повністю видаляють лози плодоношення з пагонами, що дали урожай.

З двох пагонів на сучку заміщення ближній до рукаву вкорочують до 2-х нирок, дальній до 6. Відповідно, кущ винограду зменшується до тих же розмірів і потенціалу зростання, що і в минулому році.

Зрозуміло, потрібно залишати тільки сильні і добре розвинені, визріли пагони, не тонше олівця. Всю підмерзлу частина - видаляємо. Все, що тонше олівця - безжально видаляємо і укорочуємо.

Якщо ви хочете збільшити кущ, такі ж пари з двох пагонів минулого року, один з яких укорочений до 2-х нирок, другий до 6-8 залишають на зручному для вас місці. Тоді ці пагони стають лозами, а лоза, на якій їх залишили - рукавом. Варто тільки пам'ятати, що в нашій зоні не варто перевантажувати виноградний кущ, залишаючи на ньому більше 30-40 нирок (вічок). Краще посадити ще кілька кущів.

На відміну від плодових, виноград не варто обрізати «на кільце», рез секатором краще робити по середині міжвузля - так що залишилася нирка буде краще захищена. Зрізи винограду, на відміну від плодових, садовим варом НЕ замазують.

А ось ранньовесняних обприскування , для викорінення хвороб і шкідників провести варто.

підживлення виноградників

Крім того, рання весна - хороший час для внесення підгодівлі. У цей період вносять органічні добрива, садовий торф, компост, мікробіологічні підгодівлі (не вносимо їх відразу після обрізки). Дуже добре показало себе добриво Активін 20.5.10 .

Пролонговану дію цього препарату з повільним вивільненням азоту з одного боку стимулює ріст пагонів, а з іншого - не робить рослина вразливим для шкідників і хвороб. Така підгодівля в дозі 30-35 г на квадратний метр знімає необхідність підгодовувати виноградник до самого цвітіння.

Якщо ж Активін занадто дорогий для Вас препарат, можна внести такі добрива, як Дюратек , Нітроамофоску або діамофос .

Також можна внести і 15-20 г Сечовини на квадратний метр. Але в цьому випадку, якщо ви хочете отримати хороший урожай, винограду доведеться проводити додаткову підгодівлю вже перед цвітінням Плантафол .

А ось сульфат амонію краще взагалі не вносити, оскільки це добриво закисляет грунт, чого виноград не любить.

Якщо ви проводили ранневесеннее обприскування 5% карбаміду , додаткових підгодівлі ранньою весною робити також не потрібно, рослини отримають потрібний їм азот з цієї підгодівлі.

Вчасно розкрита, оброблений і підгодовуваний виноград весь наступний рік буде радувати Вас відмінним зростанням, високим імунітетом, і відмінним урожаєм!

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю