Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Ревінь (наприклад сорт Вікторія ) - холодостійка багаторічна рослина. У їжу вживають черешки листя рожево-зеленого кольору. Вони мають приємний кислуватий смак за рахунок високого вмісту органічних кислот (лимонної, щавлевої, яблучної) ._ more_
Самі ж листя - неїстівні.
Сезон збору ревеню триває з березня по липень.
У той же час, позасезонним ревінь, придатний для варення, пирогів, компотів, можна отримувати, використовуючи вигонку.
Вигонка ревеню грунтується на тому, що ці рослини дуже великі, запасають багато поживних речовин в розвинених кореневищах. Їх ревінь використовує для швидкого старту навесні.
До вигонки потрібно підготуватися заздалегідь, викопавши кореневища з землі з грудкою. Це роблять в жовтні-грудні, коли земля добре копається, і не настали сильні морози. Викопані рослини залишають на поверхні або в холодильнику на 1-2 тижні, щоб піддати дії низьких температур. Це сприяє інтенсивному росту листя при вигнала.
Після цього рослини поміщають в ящик впритул один до одного, присипають землею і рясно поливають. Потім ревінь накривають перевернутим ящиком, на який кладуть темну поліетиленову плівку або папір, щоб виключити потрапляння світла. Ящики тримають в приміщенні при температурі 10-13ºС.
Якщо потрібно прискорити пробудження ревеню, ящик або горщики з рослинами проливають теплою водою з добавкою стимулятора коренеутворення, наприклад Гумат калію , Чаркор , Радіфарм , і кілька днів витримують при температурі до 20ºС, після цього перенісши його в прохолодне приміщення. Час від часу ревінь поливають, не допускаючи пересихання грунту.
Черешки, одержувані в темряві, яскраво-рожевого кольору і більш ніжного смаку, ніж літні, або виганяють на світлі.
Для збільшення продуктивності можна 1-2 рази підгодувати ревінь азотними добривами - карбамідом або селітрою , з розрахунку 1-2 г на літр води.
Через 4-5 тижнів черешки збирають, а рослини викидають.
Якщо не вистачає місця, кореневища можна прикопати в погребі і брати їх взимку в міру потреби.
Селера ( Президент , Діамант ) - найближчий родич петрушки, як з біології, так і за способом використання. Він відрізняється стійким приємним запахом, надає особливу пікантність супів, салатів і других страв. Крім того, темно-зелене листя цієї рослини дуже декоративні і можуть прикрасити собою вікно, підвіконня або поличку в будинку.
З давніх-давен селера вважався лікарською рослиною. Це засіб для збудження апетиту, поліпшення травлення, нормалізації обміну речовин. Застосовуваний зовнішньо, він сприяє загоєнню ран.
З різновидів селери ( листового , кореневого і черешкового ) для зимової вигонки придатний тільки кореневої. Вигонка відбувається за рахунок поживних речовин коренеплоду.
Для неї відбирають здорові коренеплоди масою 60-100 г і укладають щільними рядами в ящики або по одному в горщики. На дно посуду кладуть шар грунту в 10-12 см. З боків також підсипають грунтосуміш Розквіт , Флорін , Домофлор або торф Флоріо . Верхівку коренеплодів засипати не слід, щоб не викликати їх загнивання. Горщики поміщають в темне місце для темновой вигонки і на світло для отримання зеленого листя. При пересадці бажано полити рослини стимулятором коренеутворення Гумат калію , Чаркор або Радіфарм .
Селера погано переносить високі температури, тому на початку відростання потрібна температура в 10-12ºС. Надалі її можна підвищити до 20-22ºС, якщо рослини виганяються на світлі, або залишити на рівні 10-12ºС, якщо вигонку проводять в темряві. У міру відростання листя їх зрізають.
Оскільки зрізка дуже виснажує рослину, раз в 2-3 тижні проводять підгодівлю 0,2-0,3% розчином карбаміду або селітри , Спідфол Амино . Можна використовувати також нітроамофоску . Прилягає до місця вирощування простір періодично акуратно зволожують з пульверизатора , стежачи, щоб краплі менше потрапляли на точку росту. Зрізання проводять, починаючи з периферії пучка.
Вигонка селери в темряві дає можливість отримувати листи з більш довгими, вибіленими і етіолірованнимі черешками, смак яких ніжніше і в кращу сторону відрізняється від смаку звичайного листового селери.
Таким чином, можна бачити, що темновая вигонка коренеплодів при невисоких температурах дозволяє отримувати вибілені черешки листя, значно більш ніжні і делікатесні, ніж звичайні.
Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2