Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Назад

Вигонка зелені багаторічних луків

363
18.11.2015

Лук у багатьох традиційно асоціюється з ріпчастою цибулею. Ця рослина, просте в культурі, здавна входить в наш раціон.

Але, крім ріпчастої цибулі, людиною культивується багато інших видів цього роду.

Це порей, шалот, шніт, багатоярусний, запашний лук, батун і слизун. Крім них, зустрічається ще кілька десятків видів напівдиких луков.

В основному, ці рослини не утворюють цибулин, або цибулини у них невеликого розміру, як у шалот. Але, будучи двулетними або багаторічними рослинами, луки всіх цих видів накопичують поживні речовини в ложностеблях.

Це властивість - накопичувати поживні речовини і використовувати їх для швидкого старту ранньою весною, коли в грунті міститься максимальна кількість вологи, а температури сприятливі для цих холодолюбивих рослин - можна використовувати при вигнала.

Вигонка зелені в осінньо-зимовий період хороша тим, що практично повністю виключається необхідність в харчуванні рослин - поживні речовини вже є в цибулинах, бульбах і кореневищах. Тепла цілком достатньо того, що буде в опалювальній кімнаті, або в неопалюваному, але світлому приміщенні (веранді або не обігрівається теплиці).

Світло таких рослин, як луки, виганяли на світлі, потрібен по максимуму. Але досить буде і того, що цибуля отримає на підвіконні. Забезпечити рослина водою також не складає проблеми. При необхідності повітря навколо рослини зволожують за допомогою пульверизатора .

Лук є дуже цінною зеленной культурою, джерелом вітамінів, фітонцидів і стимуляторів імунітету. Тому він здавна був однією з основних культур для вигонки.

Лук для вигонки вимагає підбору сортів і розміру цибулин. Що стосується розміру, то на початку зими і восени використовують для вигонки дрібний севок, ближче до кінця - великий севок, а в кінці лютого-березні - товарні цибулини.

Цибуля ріпчаста і шалот

Найкраще використовувати для вигонки багатогніздові сорти - Бессоновский, Спаський, Арзамаський, Погарский. Дуже хороший для отримання зимової зелені цибулю-шалот. В Україні його ще називають Кущівка.

Лук-шалот

Цибулини для вигонки краще зберігати при температурі трохи вище 0 ° С на балконі, горищі, лоджії або іншому сухому теплому приміщенні.

Перед закладанням цибулин на пророщування відбирають проростають і обрізають шийку цибулини по плечики - це прискорює вигонку.

Для вигонки зелені цибулі придатні ящики, горщики або будь-які інші ємності, включаючи парники для розсади . При використанні великих ємностей цибулини укладають максимально щільно один до одного, іноді навіть в 2 шари, на дно попередньо насипають грунтосуміш, наприклад Поліський для розсади . Поливають цибулю раз в 3-4 дня. Перших 10 днів цибулини можна тримати в темряві при температурі 18-20ºС, потім їх поміщають на світло. Оптимальна температура для вигонки цибулі - 20-22ºС. При перегрів до 25-27ºС листя відростає на 15-17 день, але стають крихкими і недостатньо соковитими. При 15-17ºС урожай отримують на 25-27 день, а при температурі в 11-12ºС - на 40-й. Але смак вирощеного на холоді лука значно поліпшується. Його пір'я стають соковитими і хрусткими, довго не в'януть. При зниженні температури нижче 10ºС цибулю припиняє зростання, але не пригнічується і не гине. Для виганяють лука не страшні заморозки в -3-4ºС. Лук поливають теплою водою, через 1-2 поливу можна додати у воду 1 г на літр сечовини або аміачної селітри . Така підгодівля значно збільшує вихід зелені, і особливо актуальна для дрібних цибулин.

У гідропонній культурі (при вирощуванні в поживних розчинах) режим вирощування такої ж. Розчин доливають в ємність у міру випаровування. Щоб не допустити загнивання цибулин, їх періодично залишають без води. Підвищує вихід зелені додавання в воду 1% сечовини , 1,5% аміачної селітри , 0,1% Гумата Зав'язь або Гумата Універсал .

Крім ріпчастої і шалот є ще ряд багаторічних луків, які також можна вирощувати в домашніх умовах. Ці рослини утворюють щільну дернину з потужною системою коренів. Її заготовляють восени, до сильних морозів, і прямо в ящику, де буде проводитися дорощування, поміщають в підвал або інше прохолодне приміщення. За кілька тижнів до отримання зелені такі ящики переносять в приміщення. Доглядаючи за багаторічними луками в приміщенні, необхідно пам'ятати, що вони досить холодолюбивих, і їх краще тримати подалі від опалювальних приладів навіть на шкоду освітленості. Взагалі, для всіх луків ідеальним місцем для вигонки є світле, але слабообогреваемое приміщення, наприклад неопалювана веранда.

Крім того, багаторічні луки вимагають періодичного підгортання помилкових стебел торфом або компостом . Це призводить до їх відбілюванню - стебла втрачають пігмент, подовжуються, стають більш ніжними і соковитими.

Лук-батун

До таких луку відносяться цибуля-батун - найраніший і гострий з луків.

Лук-батун

Лук-шніт

Лук-шніт (скорода, резанец) (сорти виробників Семена України , Hem (Голландія) ) крім того, що дає зелень для приправи з дрібних численних пір'я, при гарному догляді, підгодівлі калійними і фосфорними добривами цвіте красивими яскраво-фіолетовими квітками і дуже декоративний . У вареному вигляді квітки їстівні.

Лук-шніт

Квітучий цибулю-шніт

Лук-слизун

Лук-слизун також, як і батун, дуже ранній, формує потужну дернину. Це слабоострий цибулю, який особливо хороший в салатах і окрошках. Добре відновлюється після срезок, особливо при підгодівлі нітроамофоски або карбамідом . В цьому випадку срезок вдається робити 3-4. Рослини цього лука практично не дають стрілок.

багатоярусний цибуля

Багатоярусний цибуля здатна на верхівці цветоносного стебла утворювати в кілька ярусів 5-10 повітряних цибулинок-бульбочек. Він також дуже рано починає зростання, тому його можна використовувати для вигонки зелені. Для цього бульбочки або частина маточних рослин висаджують в горщики або ящики на шар грунту не менше, ніж в 5 см. При осінньому укоріненні (у вересні) до морозів пересаджений цибулю залишають на ділянці, а в листопаді - заносять в льох або сарай. За кілька тижнів до отримання зелені цибулю заносять в приміщення і починають дорощування.

багатоярусний цибуля

запашний цибулю

Запашний цибулю має аромат, середній між цибулею і часником. Рослини з високою життєздатністю формують потужну дернину і кореневу систему. Вимагає дуже невеликої глибини грунтового шару і добре росте в дрібній посуді. Найкраще для вигонки підходять дернини з 2-3 літніх посадок. Запашний цибулю з таких дернин дає можливість провести 4-6 срезок. При температурі в 15-18ºС зелень цього лука готова до зрізку вже через 18-22 дня після посадки дернини. Як і шніт, запашний лук дає дуже гарні квіти з фіолетовими стрілками, добре поєднуються з вузькими тесьмовіднимі, червоними біля основи листям.

При вигонки багаторічних луків дернинки засипають зверху шаром грунтосуміші або торфу в 10-12 см, зволожують і ставлять в місце з температурою 12-15ºС. При появі перших проростків ящики поміщають на світло. Догляд включає в себе регулярні поливи і зволоження листя з пульверизатора. Добре реагують вигоночние рослини і на азотисті підгодівлі 1-1,5% розчином сечовини або аміачної селітри відразу після срезок.

Зелена цибуля

Лук-порей (наприклад сорт Голіас ) - дуже цікава рослина, популярне в Європі. Цей лук є дворічною рослиною, в перший рік, формуючи потужний в 7-8 см завтовшки ложностебель, а на другий рік, даючи стрілку. Оскільки цей лук має дуже тривалий період вегетації, його у нас вирощують через розсаду. У їжу вживаються ложностеблі, так як листя у нього дуже жорсткі. Ложностебель ж дуже ніжний, лагідний, без різкого запаху.

Порей прибирають в жовтні-листопаді, поміщаючи його в відра з вологим піском, торфом або почвосмесью. Коріння при цьому намагаються максимально зберегти. При зберіганні в таких умовах цей лук, розвиваючись за рахунок поживних речовин листя, етіоліруют, блідне і значно потовщує ложностебель. Більш того, порей при такому способі зберігання накопичує аскорбінову кислоту (вітамін С), особливо необхідну людині в кінці зими.

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю