Графік роботи інтернет-магазину та магазинів -
Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Назад

Вирощування розсади баклажан в присадибному господарстві

1640
23.03.2016

Баклажан - сама теплолюбна з наших пасльонових культур. Крім того, у баклажана занадто довгий для нашої зони період вегетації. Більшість сортів цієї культури від сходів до початку плодоношення вимагає 90-140 днів. Таким чином, на півночі України виростити баклажани вдається виключно розсадою.

Крім того, гарантований урожай високої якості з кожної рослини можна отримати тільки в неопалюваних плівкових теплицях. У порівнянні з рослинами з тієї ж розсади у відкритому грунті, тепличні баклажани в 2-3 раза більше розміром, дають 20-25 плодів з рослини, смак і величина яких також відрізняються в позитивну сторону.

Пов'язано це з індійським, субтропічним походженням цього овоча.

Баклажанну розсаду, як і будь-яку іншу, можна купити. Набагато надійніше виростити розсаду самостійно. Більше того - баклажани погано переносять пересадку і важко приживаються. А постійно добу-другу з відкритими корінням розсада, навіть якщо і виживе - вкорінюватися буде довго і важко, що неминуче вплине на терміни плодоношення і врожайність.

Інший момент - ніхто не буде вирощувати на продаж рідкісні та ексклюзивні сорти баклажан.

Це будуть стійкі і широко відомі сорти - Алмаз , Геліос , Чорний красень . У кращому випадку Бібо . А чого-небудь нового, цікавого, тим більше, з дорогими насінням виробник-промисловець на продаж вирощувати однозначно не стане.

Як і з усією іншою розсадою - починаємо з насіннєвого магазину. Визначаємося, який саме баклажан нам потрібен: круглий або довгий, білий або чорний, фіолетовий.

Більше дізнатися про цікавих сортах баклажан ви можете з статті .

підживлення

Наступна важлива складова вашої майбутньої розсади - правильно підібрана грунтосуміш. В цілому, підходить та ж суміш, що для перців і помідор, хоча має сенс зробити її трохи більш поживні - баклажан довше, ніж томати, сидить в горщику і не любить пересадок. Хоча, з іншого боку, кілька збіднена суміш, за даними Міттлайдера, стимулює більш інтенсивний розвиток кореневої системи. Але тоді нестача поживних речовин обов'язково треба компенсувати інтенсивними кореневими і позакореневими підгодівлею.

Як це зробити, ви можете дізнатися з статті .

У будь-якому випадку, суміш повинна містити живильний, розпушують і інертний компоненти.

Крім того, баклажани, висаджені в куплену дешеву грунтосуміш, часто, викинувши сім'ядолі, припиняють зростання і гинуть. Причина цього в тому, що в почвосмесью, найчастіше, міститься велика кількість торфу (60-80%) замість компосту або перегною. Вкрай бажано контролювати кислотність такої суміші, що, на практиці, не завжди має місце. У кислому ґрунті насіння проростуть, а ось сіянці рости і нормально розвиватися не зможуть. Тому, складаючи суміші на основі торфу, обов'язково контролюємо кислотність рН метром .

Найкраще купувати якісну грунтосуміш, із зазначенням кислотності і меншою часткою торфу. Кислотність почвосмеси для розсади баклажан повинна бути в межах 6,5-7,2. Добре підходять баклажанів субстрати Щедра земля , Розквіт .

На 10л суміші бажано внести подвійний суперфосфат - 20гр і калимагнезия - 30гр, або інші фосфорні, калійні і магнієві добрива, по можливості, уникаючи хлорвмісних.

Азотні добрива карбамід , аміачну селітру , краще вносити з підгодівлею сіянців. Баклажан, в цьому плані, взагалі, дуже чуйний на азотні підживлення, і добре на них реагує.

Якщо ви хочете, щоб ваша розсада була потужною, сильною і здоровою, регулярні підгодівлі добре допоможуть вам в цьому.

Практика показує, розсада баклажан воліє позакореневе підживлення - методом обприскування дуже слабким розчином добрив. Робити це треба часто - раз в 10-14 днів. Більш рідкісні підгодівлі концентрованими розчинами, особливо під корінь, можуть призвести до пригнічення і загибелі рослин, давши зворотний ефект.

В якості добрива для підгодівлі можна взяти нітроамофоску (15 гр на відро води), але для посилення розвитку коренів краще використовувати 5гр сечовини або аміачної селітри , 15гр суперфосфату і 10гр сірчанокислого калію на той же обсяг. У розчин добре додати невелику кількість гуматов , мікроелементів в хелатній формі.

А ще краще буде взяти підгодівлі Плантафол 30.10.10 , або Майстри 17.6.18 в кількості 10-15гр на 10 л води.

Мінімально допустиме провести 2 таких підгодівлі - одну в фазі 3-4 справжніх листків, другу - за тиждень до висадки.

Підгодовувати баклажани краще рано вранці, або в похмурий день. Це знижує ймовірність опіків і захворювань рослин після підгодівлі. Обприскувач налаштовують на найбільш дрібне розпилення - краплі на листі розсади можуть викликати опіки і скидання листя рослиною. Особливо характерний скидання листя баклажана на обприскування препаратами від фітофтори і колорадського жука, попелиці.

Щоб знищити збудників хвороб і шкідників, які можуть міститися в почвосмеси, її бажано пропарити або прожарити при температурі 120 ° С 15 хвилин. При цьому загине і корисна ґрунтова мікрофлора, тому грунтосуміш вже в ящиках або горщиках за кілька днів до посадки рослин проливають розчином культур мікроорганізмів, наприклад, Байкал ЕМ або Ембіко .

пересадка розсади

Коренева система баклажана відносно невелика, але рассадний період - довгий, тому потрібно правильно підібрати горщики. При вирощуванні без пересадки цілком вистачить горщика об'ємом 0,3л і діаметром в 8-10 см. Обов'язкові отвори в дні горщика і дренаж.

При вирощуванні з пересадкою баклажани спочатку висівають в ящик за схемою 5х5 см в або касету з відповідним діаметром осередків. Коли у рослин з'являться 2-3 справжніх листків, баклажани дуже акуратно, з грудкою землі, намагаючись не пошкодити кореневу систему, висаджують в горщики об'ємом 0,3 л . Цей спосіб дозволяє заощадити місце на першому етапі і відібрати найбільш сильні рослини.
Для баклажан краще підходять пластикові горщики.

Якщо ви, все ж, неодмінно хочете скористатися торф'яним горщиком , щоб полегшити пересадку в грунт, вибирайте найбільш вразливий, оскільки у баклажана слабкі коріння, які погано пробивають такі горщики.

Наш досвід свідчить, що в вирощуванні баклажан, як і перцю, найважчий і болісний період - від посіву до появи сходів.

Насіння можуть не зійти, якщо:

  • Занадто висока температура повітря при низькій вологості (посівні ящики стоять поруч з гарячою батареєю). Якщо насіння закладені неглибоко і полив недостатній, насіння не сходять, бо, що лежать в грунті сухими.
  • Температура повітря в приміщенні нижче 20 ° С. Це посилюється поливом, що ще більше знижує температуру при випаровуванні води
  • Грунт неякісний, поганого складу (швидко злежується). При сильному поливі він ще більше ущільнюється, і через низьку аерації насіння не можуть прорости.

Поява петельок і перших семядолей - відповідальний момент у вирощуванні розсади.
Якщо ємності з розсадою накриті плівкою, при появі сходів її знімають, розсаду поміщають на світло. Температуру при цьому бажано знизити до 19 градусів вдень і 16-17 вночі, що оберігає сіянці від витягування.
Через тиждень, з появою перших справжніх листків, її підвищують до 22-25 градусів вдень, 17-18 вночі. Температура грунту також повинна бути 18-20 градусів. При температурі грунту нижче 17 ° С коренева система баклажанів практично не функціонує і вони припиняють зростання. Це сильно впливає на майбутній урожай, знижуючи його.

За тиждень до посадки баклажан в грунт температуру в теплиці з розсадою знижують до 17-18 градусів вдень.

догляд

Баклажани дуже погано переносять низькі температури, тому корисно загартувати їх перед висадкою. Загартовування полягає в поступовому зниженні денних температур, а також винесення рослин під відкрите сонце, спочатку на 1 годину, на наступний день - на два, потім - на три-чотири години. Перед висадкою днем ​​залишають баклажани на відкритому повітрі, заносячи в теплицю або приміщення тільки на ніч. Це сприяє тому, що рослини стають менш зніженими, пристосовуються до коливань температур, які очікують їх в умовах відкритого грунту.

Оскільки баклажани - світлолюбні рослини, а висаджують їх на розсаду відносно рано, їм вкрай бажано досвечивание по 2-4 години в березні. При недоліку освітлення (менше 8000 люкс) баклажани будуть кволими, з тонкими стеблами і маленькими листям. Потрібну освітленість дає лампа денного світла потужністю в 25 ват на відстані в 30-40 см.

Чим вище температура, тим більше світла потрібно рослинам. Однак, не слід і надто сильно досвечивать розсаду. При тривалості світлового дня більше 17-18 годин у рослин слабо закладаються квіткові бруньки, що значно знизить майбутню врожайність.

Сорти, рекомендовані для теплиць, краще переносять низьку освітленість, ніж призначені для відкритого грунту.
Велике значення при вирощуванні розсади має правильно підібране відстань між сусідами - якщо баклажани затінюють один одного, розсада тягнеться, і її якість різко знижується.

Поливають сіянці помірно, бажано в сонячні дні, з ранку. Роблять це дуже акуратно. Надмірна полив при недостатньому дренажі може привести до захворювання чорна ніжка, при якому в'яне і засихає, а потім чорніє стебло рослини на кордоні грунту. Захворювання має бактеріальну і грибну природу. Для його профілактики можна опудрить поверхню рассадного ящика і підстави стебел сіянців золою, обробити рослини препаратом Превікур , внести в грунт мікробіологічні препарати Тріходермін, Фітоспорін , Фітоцид . Надмірно вологі повітря і грунт призводять до того, що рослини стають соковитими і крихкими, посилюється вегетативний ріст і зменшується закладка генеративних бруньок.

При вирощуванні розсади баклажан вологість повітря повинна бути 70-80%. У будинку повітря бажано зволожувати.

Нарешті, ще один важливий момент, який часто не беруть до - це терміни вирощування розсади.

Баклажани не повинні перебувати в стані розсади більше 80 днів. Перетримати розсада пригнічується, порушується закладка квіткових бруньок, кореневої системи, рослини набагато гірше приживаються. Краще висадити понад молоді рослини і вкрити їх уже на місці, ніж, перечікуючи заморозки, перетримати їх. Рослина баклажана, придатне до висадки, має висоту в 20-25 см, 8-9 справжніх листків, потужний і товстий стебло

Баклажани висаджують на ту ж глибину, яка була в горщику, ввечері, в попередньо пролиту лунку.

На відміну від томатів, баклажанів неохоче, хоча і краще ніж перець, утворює додаткові корені на стеблі, і глибока висадка призводить до збільшення ризику загнивання кореневої шийки.
Схема висадки розсади - 60 х 60 см. Посадити баклажани потрібно так, щоб рослини в майбутньому лише стосувалися гілками, але не перепліталися між собою.

Після висадки баклажани обов'язково потрібно притенить, а також поливати 3-4 дня. Прискорить приживлення розсади полив розчином стимулятора Епін , укоренітеля Радіфарм .

Дотримуючись усіх правил вирощування розсади, ви в будь-який рік, при будь-яких погодних умовах зможете гарантувати собі урожай баклажан.

Рекомендуємо до прочитання: Вирощування баклажан , Вирощування розсади перцю , Вирощування розсади томатів

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук.

0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю