Кошик
Кошик порожній
Назад

Вирощування редьки, дайкона, ріпи

336
24.07.2015

Захопленому городнику завжди хочеться що-небудь посадити. Звичайне час для цього - весна. Але і в середині літа, в липні, коли звільняються ділянки, зайняті салатом, ранньої картоплею, цибулею на перо, на їх місце можна посіяти «позднелетніе» капустяні культури - зимові редьки, дайкон, ріпу.

Це дозволить більш інтенсивно використовувати ділянку, і дасть можливість пізньої осені і на початку зими додатково отримати вітаміни.

Дайкон і зимова редька походять із Китаю, де відомі кілька тисяч років. На батьківщині в Японії бувають коренеплоди дайкона вагою в 60 кг і редьки в 50 кг. З давніх-давен відома редька і в Середземномор'ї - її вирощували в Стародавній Греції і Римі. Але добре вдаються ці культури і у нас.

Ріпа до появи картоплі в харчуванні займала приблизно його місце.

Добре вдаються в нашій зоні такі сорти, як Золотий Шар , Пурпурлепоп .

Дайкон відрізняється від редек і редиски більш високими смаковими якостями, його м'якоть соковита і ніжна, практично позбавлена ​​гострого редечного смаку. Крім того, дайкон помітно більш урожайний, ніж редька. Відмінною рисою дайкона є те, що він використовується в їжу весь період вегетації - від розмірів кілька сантиметрів до повної технічної стиглості і розмірі понад 30 см. М'якоть дайкона з віком не грубіє, поступово зменшується гострота, а вміст вітаміну С до кінця вегетації досягає 44 мг /%. Дайкон містить багато солей калію, а також ферменти, що сприяють травленню.

Коренеплоди дайкона не накопичують важкі метали і радіонукліди, що особливо важливо на територіях, які зазнали зараження після аварії на ЧАЕС.

Виділяють білий (сорти Спрінг Фейвер , Дайкон японський ) і червоний дайкон. Червоні сорти відрізняються рожевим коренеплодом і червоною м'якоттю. Форма коренеплоду у дайкона витягнута, довжиною до 120 см, діаметром від 5 до 60 см. У найбільш великих сортів велика частина коренеплоду лежить на поверхні грунту.

Чорна зимова редька (сорти Циліндра , Чорна ) найгостріша, має характерний гострим редечного запахом. Червона редька (сорт Червона зимова) набагато ніжніше, а одним з кращих сортів зеленої редьки є Маргелланская.

Вибір грунту і добрив

У порівнянні з іншими овочевими культурами зимова редька і дайкон не надто вимогливі до родючості грунту, хоча краще розвиваються на легких супіщаних і суглинних грунтах з великою кількістю поживних речовин. Реакція грунту - близька до нейтральної. Кислий грунт вапнують, вносячи, наприклад нейтралізатор кислотності або Аргумін .

У той же час, ці культури болісно реагують на недолік деяких мікроелементів, що характерно для нашої зони. В першу чергу це бор, марганець і мідь. Крім того, їм гостро необхідні фосфор і калій.

Тому перед посівом в грунт вносять монофосфат калію або суперфосфат . Калій і мікроелементи краще вносити підживлення або поливом в ході вегетації. Має сенс позакореневе підживлення цих культур комплексним хелатним добривом в фазі 4-6 листків у момент початку формування коренеплоду.

Для такої підгодівлі підходять добрива сульфат калію , Майстер , Плантафол , Брексил Комбі .

Крім того, «позднелетніе» капустяні виносять з урожаєм багато поживних речовин, тому після них бажано вносити органічне добриво, наприклад компост Біотерра або компост, отриманий самостійно за допомогою мікробіологічних препаратів Байкал , Доктор Робік .

Добре реагують редьки і дайкон на 1-2 кратні підгодівлі рідким органічним добривом, наприклад Рост-концентратом або гумату . Але їх надлишок може привести до гіллястості коренеплодів.

Добре вдаються редька і дайкон після ранньої картоплі.

Особливості посадки і вирощування

Оптимальний термін посадки на півночі України - кінець липня, так як при більш ранньому посіві багато рослин буде цвісти. Для утворення коренеплоду ріпі, редьці і дайкон потрібен короткий день. Редька, ріпа й дайкон - досить великі рослини, сіють їх через 15 см (25 см для дайкона) з міжряддями в 35-40 см. Глибина посіву - 3 см. Оскільки посів здійснюють влітку, до появи сходів грядку бажано вкрити плівкою для збереження вологи . Сходи в нормі з'являються на 5-6 день.

Ріпу, з дуже дрібним насінням, сіють гніздами по 3-4 рослини, за схемою 15 на 15 см. Після того, як позначаться сходи, в гнізді залишають по 1 ріпі.

Коли позначаться рядки, грунт прополюють і розпушують.

Редьки і дайкон дуже вологолюбні, їм необхідний полив з розрахунку 20-30 л на квадратний метр, грунт повинен бути постійно вологим на глибину в 20 см.

Крім того, ці капустяні можуть сильно пошкоджуватися капустяної мухою, тому в фазі двох справжніх листків бажано провести обробку від цього шкідника. Добре підходять препарати Конфідор Максі , Енжіо .

Редька холодостійка, легко переносить окремі заморозки до -3-5 ° С, але з настанням стійкого похолодання коренеплоди перестають рости.

Зимову редьку прибирають до настання стійких заморозків, оскільки інакше коренеплоди древеснеют, розшаровуються і погано зберігаються.

У той же час, дайкон більш теплолюбний, його прибирають зазвичай на початку-середині жовтня, як і ріпу, з припиненням зростання коренеплодів.

Листя обрізають коротко, але, не пошкоджуючи верхівок коренеплодів. Зберігають редьку, ріпу і дайкон в підвалі, над картоплею.

Посадивши ці рослини, ви зможете порадувати себе салатом навіть під Новий рік. Відмінним стравою є також тушкована картопля з ріпою і суп з ріпою і селерою.

Володіє редька, особливо чорна, і вираженими лікарськими властивостями - її використовують як протизастудний, відхаркувальний, сечогінний засіб.

У той же час, редьки протипоказані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, гострих гастритах і ентероколітах, гепатиті і нефриті.

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук.

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю