Моніліальна плодова гниль на плодових культурах, проявляється в літній період, під час дозрівання плодів. Спочатку на плодах з'являється невелика пляма. Вона здатна швидко розростатися, поширюючись по всій поверхні.
Згодом на пошкодженій поверхні плода спостерігається утворення спор у вигляді численних сіро-білих пухирців. При низькій вологості повітря, спороношення може не утворитися. В результаті плоди сильно пошкоджуються гниллю, зморщуються, засихають і опадають.
При контакті здорових і заражених плодів, захворювання проникає в здорові, пошкоджуючи їх.
Моніліальна гниль, вражає кісточкові види плодових (абрикос, персик, алича, черешня, слива) і насінних (яблуня, груша), деякі види ягід, в тому числі й лохину. Оптимальні умови для розвитку: температура повітря +24 ... +28°C, вологість повітря від 75%, а також в період затяжних дощів. Найчастіше, зараження плодів починається в місцях, пошкоджених птахами, градом або шкідниками (плодожерки, казарки).
Рішення проблеми:
Для початку, необхідно провести повний комплекс по лікуванню моніліального опіку у весняний період. В період активного росту і дозрівання плодів, необхідно провести обробку баковою сумішшю з трьох препаратів (в дужках вказано витрата на 10 л води):
Таку обробку проводять 2 рази з інтервалом 12-14 днів. Фунгіциди можна чергувати. У цю ж бакову суміш можна додати інсектицид, для боротьби зі шкідниками в період росту плодів, наприклад: Проклейм (4 г), Енжіо (3,6 мл), Прованто Профі (1 г). При виборі фунгіциду та інсектициду, враховуйте терміни до збору врожаю.
Якщо захворювання проявилося на достиглих фруктах, необхідно видалити всі пошкоджені плоди та зібрати здоровий врожай.
Додаткові обробки Брексил Са (20 г на 10 л води), в період з початку утворення зав'язі та до початку їх дозрівання, підвищать стійкість плодових до гнилей та знизять ймовірність розтріскування плодів.