Графік роботи
UA
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Акції та знижки
Назад

Компостування на садовій ділянці навесні

4446
29.04.2015

Що таке компостування

Кожен, хто має сад, город, або навіть газон і клумби, стикався з проблемою утилізації відходів, які на них з'являються. Це можуть бути, наприклад, трава, бур'яни, листя дерев, «некондиційні» плоди. І обсяги таких відходів вельми значітельни.

Як же їх переробити, перетворивши зі сміття в цінне добриво?

Правильна відповідь на це питання - компостування!

Компостування - це спосіб переробки органічних залишків під дією мікроорганізмів і безхребетних тварин.

Мета компостування - переробка органічних відходів в добрива за допомогою розкладання мікро і макроорганизмами - сапротрофами.

види компосту

Компостування на ділянці можливо в двох основних варіантах - аеробному і анаеробному.

Аеробний компост, який утворюється при розкладанні органіки при наявності кисню аеробними мікроорганізмами, утворюється швидше, можливо регулювати його складу в процесі освіти. Анаеробний - зберігається більше органіки, але утворюється повільно, і компостування супроводжується запахами сірководню, скатола, індолу і т.п. Неможливо коригувати склад після закладки.

Навесні і влітку розумніше організувати аеробне компостну купу.

Технологія закладки аеробного компостної купи

Компостер є заґратоване споруда, що дозволяє повітрю проходити до стінок купи, зроблене з листів шиферу, дощок (через одну) і.т.п. Незаглибленного в землю. Якщо грунт ділянки суглинок, то її під спорудою перекопують на багнет, і забезпечують стік рідини. Якщо пісок, то це не потрібно.

Вниз купи укладають дренаж - дрібні (до пальця) гілки дерев. Потім - шарами, наявну органіку. Наприклад, трава, тирса, гній, опале листя і шар землі. Дрібні гілочки, трава, тирса, гній, шар землі. Шари по 10-15 см, але не більше 20.
Рекомендується 10-20% гною, не більше 40% тирси.

Якщо багато вуглецевих компонентів, тоді потрібно пересипати Аміачної селітрою , сечовиною по 1 кг / м 3. Якщо багато азотистих - трави, гною - тоді добривами Пекацід , Арві, Майстер 13:40:13 , Екоплант , монокалій фосфат .

Кожен шар рясно проливають водою - до 100 л / м 3.

Якщо ви хочете отримати компост швидко і якісно, обов'язково внесення біопрепарату типу Байкал ЕМ в співвідношенні 1: 100, по 30 л / м 3.

Можливий протоку і іншими мікробіологічними та ферментними препаратами, наприклад, Ембіко для відновлення родючості грунту.
Розмір купи: метр в ширину, до 2 м у висоту. Довжина: за обсягом матеріалу. Бажано купу закладати одночасно, а на майданчику для компостування мати не менше трьох компостерів - в один матеріали складаються, в іншому - зріють, з третього - розбираються для поточних потреб.

Купу зверху накривають плівкою або шифером, щоб дощі не вимивали з неї поживні речовини і купа не пересихала. У той же час купа повинна рясно аерувати.

Процеси в купі

Терміни наведені по ЕМ-компосту, обробленого Байкал ЕМ в травні-жовтні.

Через 2-3 доби починається розігрів компосту. Його температура досягає в центрі 40-70⁰С. Якщо температура перевищує 50 градусів, купу рекомендується пролити водою. Охолодити, інакше загибель мікроорганізмів уповільнює процеси компостування. Міряти температуру, при бажанні, можна, проробляючи шурф ломом, опускаючи в нього термометр на мотузочці.

Купа осідає, зменшуючись в об'ємі в 2-4 рази. Температура знижується через 3-4 тижні, в компості з'являється маса акаріформних і гамазових кліщів, дощові черв'яки. У цей момент рекомендується перелопатити купу, що прискорює процес компостування. При перелопачуванні купу з рослинних залишків бажано вапнувати вапном карбонатної - 1-2 кг / м 3.

Потім ще 1-2 місяці триває гуміфікація компосту і купу можна розбирати.

Загальний термін компостування становить 2-3 місяці. Готовий компост однорідний, не має неприємного запаху. По виду схожий на лісову землю.

Без внесення мікроорганізмів компостування йде 1-1,5 років.

При поступової закладці купи процеси сповільнюються, не гинуть збудники хвороб і насіння бур'янів.

Таким чином, закладка компостної купи, обробленої препаратом Байкал ЕМ , дозволяє різко прискорити компостування, і підвищити якість одержуваного продукту.

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук.

0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю