Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Компостування, сьогодні, один з найпростіших способів забезпечити себе і свої рослини органічними добривами.
Особливо легко займатися компостуванням на дачі або в умовах приватного будинку восени, в період великої кількості різноманітних органічних відходів: трави, бадилля, листя, фруктових вичавок. Саме компостування - відмінний спосіб перетворити сміття і відходи в дивовижне добриво високої якості, не гірше, ніж компост Біотерра .
Щоб приготувати компост своїми руками, в першу чергу, потрібно подбати про підходяще місце для компостування. Воно повинно знаходитися досить далеко від житлових будівель і точок водозабору, в ідеалі - з північного боку ділянки, в тіні великого дерева.
Друге, що потрібно, це компостер. Найпростіше придбати готові компостери . Він повинен бути великого обсягу, в ідеалі близько 1000 л. Саме в обсязі 800-1500 л найкраще йде процес компостування.
Можна зробити компостер і самостійно, з підручних матеріалів. При цьому розміри кожної секції повинні бути, наприклад 100х100х100 см. При спорудженні компостера з дерева потрібно обов'язково просочити дошки і бруси залізним купоросом або іншим консервантом деревини. Інакше, вони будуть гнити дуже швидко.
Якщо ви вирішили придбати компостер або зробити його своїми руками, вкрай бажано відразу збудувати не менше 3-х таких секцій. В одній з них компостування йде, інша розвантажується, третя заповнюється.
Не варто робити секції занадто великими. В цьому випадку, в центрі купи може утворитися бескислородная зона, в якій розкладання різко сповільниться. У купі перетином понад півтора метра потрібно в центрі розмістити перфоровану трубу, за допомогою якої в компостируемой масу буде проникати кисень.
Від опадів купу вкривають, наприклад, поліетиленовою плівкою. Восени можна утеплити купу соломою, матами, пінопластом, що продовжить процес компостування.
Для того, щоб процеси компостування йшли нормально, необхідна вологість купи не менше 45 і не більше 70%. На практиці визначити правильну вологість можна, стиснувши грудку компосту в руці. Він повинен лепіться, але без витікання води. При вологості нижче 40% пригнічуються мікроорганізми-біодеструктори, при вологості вище 80% в компості починають переважати анаеробні процеси.
Оптимальною для компостування є температура середовища вище 15 °. У будь-якому випадку, вона повинна бути вище 0 °. Тому, чим краще ви утеплите купу, тим довше компостування буде проходити за рахунок тепла самого мікробного розкладання.
Для того, щоб компост вийшов якісним, потрібно домагатися оптимального співвідношення в ньому багатих і бідних азотом матеріалів.
"Зелені матеріали":
"Коричневі матеріали":
Зелених матеріалів повинно бути від 1/3 до 1/5 частини по-відношенню до коричневих.
Якщо доводиться компостувати надлишок коричневих матеріалів, компост збагачують аміачною селітрою або карбамідом з розрахунку 1 1,5 кг на м 3. У процесі розкладання вуглецевої коричневої органіки бактерії пов'язують азот, і вийшов компост може бути недостатньо поживний. Надлишок же азоту в компостній купі із зелених матеріалів - марно випаровується у вигляді аміаку. Зелені і коричневі матеріали укладають шарами по 10-15 см, кожні 2-3 шари рясно проливають водою або розчином корисних мікроорганізмів, таких, як Байкал . Купу корисно перешаровувати, також, землею або старим компостом (до 10% обсягу).
Вкрай бажано закладати купу разово. Поступова укладання невеликих шарів біомаси не призводить до розігріву купи і її стерилізації.
Не можна додавати в купу:
У закладеної компостній купі в результаті дії мікроорганізмів сильно підвищується температура. У центрі купи вона може досягати 60-70 °. Цей етап активного розмноження бактерій і виділення тепла проходить близько 2-х тижнів. В результаті «згоряє» частина органічної речовини, гинуть насіння бур'янів, збудники більшості хвороб рослин, багато шкідників. Після падіння температури і осідання купи вона активно заселяється мікроскопічними грунтовими кліщами, актиноміцетами, дощовими черв'яками. Саме фауна компосту і перетворює органічні відходи в цінний гумус. Однак, особливо, якщо купа не має стінок, верхній шар в 10-15 см може залишитися недостатньо розклався.
Чи потрібно перебивати купу?
Купа в процесі компостування розкладається не зовсім рівномірно. Однак, в більшості випадків, компост з компостерів не вимагає перебивки, особливо оброблений мікроорганізмами. Крім того, недостатньо повно розклався компост з периферії бурту можна використовувати для внесення в нову компостну купу. З іншого боку, перебивання різко прискорює компостування.
Сьогодні є велика кількість препаратів-прискорювачів компостування. Як правило, це мікроорганізми і продукти їх обміну речовин. Обсіменіння ними компостної купи робить розкладання компосту більш швидким і повним. Наприклад, використання препарату Байкал дає можливість отримати готовий компост за 2-3 місяці. Крім того, використання таких мікробів робить компост якіснішим і поживним.
Використовувати такі препарати як Байкал, Унікал можна навіть компостування відходів безпосередньо вдома, в спеціальному відрі, отримуючи ЕМ-ургассу. Ферментовані відходи, при цьому, складуються, а потім вивозяться на ділянку.
Більше дізнатися про компостуванні, отриманні різних видів компосту, компостировании в грядці ви можете з статей .
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2