Графік роботи інтернет-магазину та магазинів -
Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Назад

Як зробити компост на дачі своїми руками. Готуємо компост в домашніх умовах.

5619
28.08.2017

Компостування, сьогодні, один з найпростіших способів забезпечити себе і свої рослини органічними добривами.

Особливо легко займатися компостуванням на дачі або в умовах приватного будинку восени, в період великої кількості різноманітних органічних відходів: трави, бадилля, листя, фруктових вичавок. Саме компостування - відмінний спосіб перетворити сміття і відходи в дивовижне добриво високої якості, не гірше, ніж компост Біотерра .

Місце для компостування

Щоб приготувати компост своїми руками, в першу чергу, потрібно подбати про підходяще місце для компостування. Воно повинно знаходитися досить далеко від житлових будівель і точок водозабору, в ідеалі - з північного боку ділянки, в тіні великого дерева.

пристрій компостера

Друге, що потрібно, це компостер. Найпростіше придбати готові компостери . Він повинен бути великого обсягу, в ідеалі близько 1000 л. Саме в обсязі 800-1500 л найкраще йде процес компостування.

Можна зробити компостер і самостійно, з підручних матеріалів. При цьому розміри кожної секції повинні бути, наприклад 100х100х100 см. При спорудженні компостера з дерева потрібно обов'язково просочити дошки і бруси залізним купоросом або іншим консервантом деревини. Інакше, вони будуть гнити дуже швидко.

Якщо ви вирішили придбати компостер або зробити його своїми руками, вкрай бажано відразу збудувати не менше 3-х таких секцій. В одній з них компостування йде, інша розвантажується, третя заповнюється.

Не варто робити секції занадто великими. В цьому випадку, в центрі купи може утворитися бескислородная зона, в якій розкладання різко сповільниться. У купі перетином понад півтора метра потрібно в центрі розмістити перфоровану трубу, за допомогою якої в компостируемой масу буде проникати кисень.

Від опадів купу вкривають, наприклад, поліетиленовою плівкою. Восени можна утеплити купу соломою, матами, пінопластом, що продовжить процес компостування.

Температура і вологість компостируемой маси

Для того, щоб процеси компостування йшли нормально, необхідна вологість купи не менше 45 і не більше 70%. На практиці визначити правильну вологість можна, стиснувши грудку компосту в руці. Він повинен лепіться, але без витікання води. При вологості нижче 40% пригнічуються мікроорганізми-біодеструктори, при вологості вище 80% в компості починають переважати анаеробні процеси.

Оптимальною для компостування є температура середовища вище 15 °. У будь-якому випадку, вона повинна бути вище 0 °. Тому, чим краще ви утеплите купу, тим довше компостування буде проходити за рахунок тепла самого мікробного розкладання.

Співвідношення "зеленого" і "коричневого"

Для того, щоб компост вийшов якісним, потрібно домагатися оптимального співвідношення в ньому багатих і бідних азотом матеріалів.

"Зелені матеріали":

  • Гній, фекалії
  • Фрукти і фруктові вижимки
  • Трава, зелена гичка, особливо - бобові рослини
  • тварини відходи

"Коричневі матеріали":

  • Сіно
  • тирса
  • торф
  • Тріска, кора
  • сухе бадилля
  • Сухе листя дерев

Зелених матеріалів повинно бути від 1/3 до 1/5 частини по-відношенню до коричневих.

Якщо доводиться компостувати надлишок коричневих матеріалів, компост збагачують аміачною селітрою або карбамідом з розрахунку 1 1,5 кг на м 3. У процесі розкладання вуглецевої коричневої органіки бактерії пов'язують азот, і вийшов компост може бути недостатньо поживний. Надлишок же азоту в компостній купі із зелених матеріалів - марно випаровується у вигляді аміаку. Зелені і коричневі матеріали укладають шарами по 10-15 см, кожні 2-3 шари рясно проливають водою або розчином корисних мікроорганізмів, таких, як Байкал . Купу корисно перешаровувати, також, землею або старим компостом (до 10% обсягу).

Вкрай бажано закладати купу разово. Поступова укладання невеликих шарів біомаси не призводить до розігріву купи і її стерилізації.

Не можна додавати в купу:

  • пластик
  • метал
  • кольоровий папір, токсичні фарби
  • Скло
  • камені, бетон
  • інші матеріали, що не піддаються біологічному розкладанню

Як йде компостування

У закладеної компостній купі в результаті дії мікроорганізмів сильно підвищується температура. У центрі купи вона може досягати 60-70 °. Цей етап активного розмноження бактерій і виділення тепла проходить близько 2-х тижнів. В результаті «згоряє» частина органічної речовини, гинуть насіння бур'янів, збудники більшості хвороб рослин, багато шкідників. Після падіння температури і осідання купи вона активно заселяється мікроскопічними грунтовими кліщами, актиноміцетами, дощовими черв'яками. Саме фауна компосту і перетворює органічні відходи в цінний гумус. Однак, особливо, якщо купа не має стінок, верхній шар в 10-15 см може залишитися недостатньо розклався.

Чи потрібно перебивати купу?

Купа в процесі компостування розкладається не зовсім рівномірно. Однак, в більшості випадків, компост з компостерів не вимагає перебивки, особливо оброблений мікроорганізмами. Крім того, недостатньо повно розклався компост з периферії бурту можна використовувати для внесення в нову компостну купу. З іншого боку, перебивання різко прискорює компостування.

Препарати-прискорювачі компостування

Сьогодні є велика кількість препаратів-прискорювачів компостування. Як правило, це мікроорганізми і продукти їх обміну речовин. Обсіменіння ними компостної купи робить розкладання компосту більш швидким і повним. Наприклад, використання препарату Байкал дає можливість отримати готовий компост за 2-3 місяці. Крім того, використання таких мікробів робить компост якіснішим і поживним.

Використовувати такі препарати як Байкал, Унікал можна навіть компостування відходів безпосередньо вдома, в спеціальному відрі, отримуючи ЕМ-ургассу. Ферментовані відходи, при цьому, складуються, а потім вивозяться на ділянку.

Більше дізнатися про компостуванні, отриманні різних видів компосту, компостировании в грядці ви можете з статей .

0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю