Кошик
Кошик порожній
Назад

Як виростити хороший урожай винограду. Головне - якість!

133
06.09.2017

На півночі України не завжди вдається виростити хороший, якісний виноград з високим вмістом цукру. А саме такий порадує садівника і на столі, і в якості сировини для вина.

Однак, в арсеналі виноградарів є декілька хитрощів, здатних допомогти винограду визріти і забезпечити свого власника хорошим урожаєм повновагих грон, наповнених солнцем.

Навіть висока врожайність куща не гарантує потрібної якості самих ягід. Однак отримати ягоди з підвищеною цукристістю - цілком можливо!

Для цього, в першу чергу, потрібно вжити комплекс агротехнічних заходів.

До них відноситься:

  • карбування кущів
  • Видалення надлишкових листя
  • кільцювання пагонів
  • припинення поливу
  • Грамотні підгодівлі куща

Карбування кущів - видалення молодих, неполноразмерних листя на кінчиках пагонів, які завершили зростання. Операцію з видалення кінчиків плодових пагонів проводять, коли коронки-кінці пагонів з зачатками листя розпрямляться. Це сигнал про припинення росту втечі і листя на ньому. Молоде листя верхівки витрачають більше цукрів і інших ресурсів куща винограду, ніж «кладуть в загальний котел», тому їх видалення сприяє накопиченню цукрів. У північних регіонах виноградарства рекомендується залишати тільки повнорозмірні листя, 5-6 листків вище кисті, в південних залишають, зазвичай, 8-10 листків.

Ця операція сприяє прискоренню дозрівання ягід.

Видалення надлишкових листя необхідно для того, щоб кущ добре провітрювався і висвітлювався сонячним світлом. У тіні виноградини залишаться кислими і недозрілі, а кущ буде дивуватися мілдью і оїдіумом, втрачаючи листя і врожаю.

Про те, як боротися з цими хворобами, ви можете дізнатися зі статей Мілдью винограду і Оїдіум винограду .

Обрізку як листя, так і пагонів проводять в суху погоду, гострим секатором . При обрізанні втечі рез проводять посередині міжвузля.

Про те, як видаляти пагони винограду, ви можете подивитися відео .

Кільцювання пагонів - одна з цікавих, хоча і нечасто застосовуються в виноградарстві операцій.

При цьому з початком зміни забарвлення ягід на першому междоузлии втечі проводять надріз до рівня камбію. Постачання втечі поживними речовинами проходить по внутрішній частині втечі - ксилеме. У той же час, вироблені його листям цукру надходять до кореневої системи куща по поверхневій частині побега- ситовідним трубках флоеми. Перерезка кори приводить до того, що всі зроблені втечею цукру залишаються в кистях. У той же час, оскільки плодові пагони винограду видаляють під час обрізання, немає сенсу дбати про їх стан після збору врожаю. Однак, з одного боку, така операція може погано позначитися на стані кореневої системи винограду, визрівання пагонів заміщення і погіршити зимівлю куща.

З початком зміни забарвлення ягід припиняють поливи виноградника. Якщо в цей час проводити полив кущів, або підуть затяжні дощі, можна побачити розтріскування дозрівають ягід, вони будуть водянистими і кислими, зі слабким ароматом і невираженим смаком.

Підживлення виноградника в період дозрівання ягід

Для прискорення дозрівання і збільшення вмісту цукрів має сенс провести кілька кореневих і позакореневих підживлень виноградника добривами з високим вмістом калію .

Традиційно для підгодівлі виноградника використовують Сульфат калію і Монокалійфосфат . Сьогодні, також, розроблені відмінні комплексні добрива, ідеально відповідають потребам винограду в осінній період, такі як Майстер 3.11.38 (для кореневого підживлення) і Плантафол 5.15.45 (позакореневе обробки рослин). Підвищить цукристість ягід, також, використання мікродобрив, таких, як Хелатін , Брексил Мікс (на кислих грунтах) або Брексил комбі , краще відповідає потребам рослин на лужних грунтах.

Такі підживлення починають з моменту зміни забарвлення ягід, повторюючи кожні 10-14 днів до моменту дозрівання.

Холодної та дощової осені, коли виноград визріває погано і повільно, можна значно поліпшити стан ягід, провівши дворазову обробку кущів препаратом Світ , стимулятором зміни забарвлення плодів і накопичення в них сухих речовин. Природним чином прискорюючи дозрівання ягід, цей біологічний стимулятор росту допоможе впоратися з несприятливими умовами.

Правильно проведений осінній догляд за виноградом, грамотна агротехніка, своєчасні підгодівлі, що відповідають потребам рослин - все це дозволяє щороку отримувати не просто хороший урожай, але і урожай найвищої якості!

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю