Кошик
Кошик порожній
Назад

Полуниця - від насінини до врожаю. Частина 1. Стратифікація

501
12.01.2016

Садівники і городники розводять в основному велику і соковиту садову суницю (Fragaria ananassa, Fragaria vesca і їх численні сорти), яку невірно називають полуницею. Хоча, по праву ця назва носить єдиний ботанічний вид - полуниця (суниця) мускатна Fragaria moschata.

Але ми будемо використовувати саме цю назву - полуниця, вкорінене серед любителів цієї смачної і корисної ягоди.

Ось тільки зусилля, витрачені на вирощування цих чудових ягід, не завжди відповідають їх урожаю. У чому ж справа? Давайте розбиратися!

Полуниця - багаторічна трав'яниста рослина з кореневищем, яке несе на собі розетки прикореневого листя, квітконоси, додаткові корені і однорічні прирости.

Більшість садівників розмножують полуницю вегетативно (вусами) і не вирішуються виростити полуницю з насіння, вважаючи, що занадто важко.

А може, варто спробувати? І ось чому:

  • Адже зараз у продажу все частіше з'являються насіння полуниці (суниці садової великоплідний).
  • Розсада полуниці, яку ви купуєте на ринку, не завжди відповідає заявленому продавцем сорту.
  • Вартість розсади не така вже й маленька, а покупка невеликої кількості рослин подовжує термін отримання врожаю, так як в перші роки ви будете розмножувати рослини, обраного вами сорти.
  • Немає ніяких гарантій в тому, що куплений вами посадковий матеріал не заражений хворобами, вірусами, грибами і вам не доведеться боротися з викликаються ними хворобами. Причому, і на інших ваших посадках.

Тому сьогодні я розповім вам про те, як виростити полуницю з насіння.

Насолоджуючись смачними ягодами полуниці різного розміру і кольору, люди навряд чи замислюються над тим, що плід у полуниці помилковий (це розрослося квітколоже), на поверхні якого розташовані семянки - насіння, занурені на різну глибину в залежності від сорту. Кількість насіння в одній ягоді коливається від 20 до 350 шт. Цікаво, що без розвитку насіння ягода не розвивається. При поганому запиленні ягоди набувають потворну форму і деформуються.

Отже, ви збираєтеся купити насіння полуниці або мелкоплодной альпійської суниці і зважилися виростити власну розсаду.

Сорти великоплідний полуниці

Із сучасних сортів великоплідний полуниці хороші:

фреска

Можливо, це найкраща на сьогодні великоплідна ремонтантна полуниця з високими смаковими показниками. Формує кущі заввишки 25-30 см. Сорт Фреска прекрасно себе почуває від Північного Кавказу до Заполяр'я. Ця полуниця не чутлива до зміни світлового дня. Рослини відрізняються особливою силою зростання, стійкістю до хвороб і підвищеною продуктивністю. Уже в рік посіву дає до 0,8-1,3 кг ароматних ягід з куща. Ягоди щільні, смачні, 2-3 см в діаметрі. Утворює вуса, які відразу починають цвісти. Може вирощуватися як горшкових культура, декоративна в підвісних ємностях. Причому, придатна для промислового використання, в тому числі по однорічної технології, а також для осінньо-зимового вирощування ягід.

сорт Фреска

Полуниця гібридна Ананасова

Це високоврожайний гібридний сорт, який був отриманий від схрещування чилійської полуниці і суниці Регіни . Період сходів насіння - 30 днів. Дозрівання плодів настає через 50-60 днів після проростання насіння. Цей сорт полуниці відрізняється потужними і міцними кущами, на яких розташовується велика кількість суцвіть. Плоди (до 60 мм в діаметрі) дуже смачні, ароматні. Добре росте цей сорт переважно на багатій, зволоженою і розпушування грунту.

сорт Ананасова

Сорти мелкоплодной полуниці

Якщо ж ви хочете класичну дрібноплідний альпійську суницю, варто звернути увагу на такі сорти, як:

Алі-Баба

Вона абсолютно не утворює вусів, дуже добре кущиться, швидко утворює потужний кущ з неймовірною кількістю суцвіть, яких закладається в 10-20 разів більше, ніж у звичайних сортів. Плодоносить з початку літа і до заморозків, причому у неї немає перерви в плодоносінні, в результаті - дуже високий урожай ароматних, приємних на смак ягід. При січневому-лютневому посіві урожай дає вже в перший рік. З ягід даного сорту виходять неповторні наливки та компоти, так само за рахунок своєї щільності ягоди відмінно виглядають в банках варення. Ягоди годяться для заморозки. Сорт відрізняється високою зимостійкістю, стійкістю до посухи та до багатьох захворювань. Може вирощуватися як горшкових культура.

Сорт Алі-Баба

Регіна

Підійде любителям великих ягід альпійської суниці (1,5-2 см). Це також ремонтантний безвусий сорт. Кущ компактний, висотою до 30см. Ягоди великі, смачні, солодкі з сильним ароматом. Сорт плодоносить до заморозків, відрізняється високою врожайністю і стійкістю до хвороб.

сорт Регіна

барон Солемахер

Є класичним сортом альпійської суниці.

Цей перевірений часом ремонтантний сорт самий ароматний з сортів альпійської суниці. Крім того, посипані білими квітками і червоними ягодами кущі виглядають дуже декоративно, їх можна використовувати в оформленні рабаток і клумб.

Сорт Барон Солемахер

Вайт Соул

Підійде любителям оригінальних білих ягід.

Ця ремонтантная суниця плодоносить з червня до пізньої осені, а невеликі ягоди кремового кольору мають оригінальний ананасовий присмак.

Сорт Вайт Соул

стратифікація

Розгляньте насіння суниці - вони дуже дрібні і тверді. По суті, плід полуниці - горішок, з певним запасом поживних речовин і твердою оболонкою. Ваше завдання - зробити оболонку більш пухкою і тонкої. У природі цей процес відбувається під впливом мікроорганізмів грунту, вологості і низьких температур. Ви повинні відтворити цей процес, який називається стратифікацією і полягає в впливі на насіннячко низьких позитивних температур (в холодильнику) у вологому середовищі.

За добу до початку стратифікації насіння замочують в розчині гумату , бурштинової кислоти або цирконію , що дозволить прискорити процес пробудження насіння. Для цього насіння поміщають на шматочок тканини, загортають і поміщають в розчин на 18-24 години.

Також можна використовувати розчин Байкалу ЕМ 1: 2000.

Поки насіння замочують, ви повинні підготувати субстрат, в якому буде проходити стратифікація. Хорошим субстратом може бути пісок, торф , мох , кокосове волокно . Я віддаю перевагу стратифікацію проводити на моховому субстраті. Субстрат слід знезаразити, обшпаривши крутим окропом. Ємність, в якій ви будете розміщувати насіння з субстратом, також слід продезінфікувати.

Додайте замочені насіння між шарами субстрату, зволожите, прикрийте ємність кришкою або плівкою (просто помістіть в целофановий пакет) і помістіть в холодильнику на полиці, де підтримується температура 2-4º С.

Періодично заглядайте в пакетик з насінням, зволожуйте, якщо це необхідно, провітрюйте. Сигналом до закінчення стратифікації буде поява росточков у насіння.

Тривалість стратифікації у насіння різних сортів - від 1 до 1,5 місяців. Тому починати підготовку насіння слід в січні, щоб посіяти насіння в лютому-березні. Тоді розсада, при належному догляді, виросте міцною і здоровою.

Поки ваші насіння проводять час в холодильнику, подбайте про грунтовому субстраті для вирощування розсади, горщиках або ящиках, підготуйте місце для майбутньої розсади.

Але про це - в наступній статті!

Наступна частина: Частина 2. Посів насіння.

Неллі Лапінус

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю