Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Садівники і городники розводять в основному велику і соковиту садову суницю (Fragaria ananassa, Fragaria vesca і їх численні сорти), яку невірно називають полуницею. Хоча, по праву ця назва носить єдиний ботанічний вид - полуниця (суниця) мускатна Fragaria moschata.
Але ми будемо використовувати саме цю назву - полуниця, вкорінене серед любителів цієї смачної і корисної ягоди.
Ось тільки зусилля, витрачені на вирощування цих чудових ягід, не завжди відповідають їх урожаю. У чому ж справа? Давайте розбиратися!
Полуниця - багаторічна трав'яниста рослина з кореневищем, яке несе на собі розетки прикореневого листя, квітконоси, додаткові корені і однорічні прирости.
Більшість садівників розмножують полуницю вегетативно (вусами) і не вирішуються виростити полуницю з насіння, вважаючи, що занадто важко.
А може, варто спробувати? І ось чому:
Тому сьогодні я розповім вам про те, як виростити полуницю з насіння.
Насолоджуючись смачними ягодами полуниці різного розміру і кольору, люди навряд чи замислюються над тим, що плід у полуниці помилковий (це розрослося квітколоже), на поверхні якого розташовані семянки - насіння, занурені на різну глибину в залежності від сорту. Кількість насіння в одній ягоді коливається від 20 до 350 шт. Цікаво, що без розвитку насіння ягода не розвивається. При поганому запиленні ягоди набувають потворну форму і деформуються.
Отже, ви збираєтеся купити насіння полуниці або мелкоплодной альпійської суниці і зважилися виростити власну розсаду.
Із сучасних сортів великоплідний полуниці хороші:
Можливо, це найкраща на сьогодні великоплідна ремонтантна полуниця з високими смаковими показниками. Формує кущі заввишки 25-30 см. Сорт Фреска прекрасно себе почуває від Північного Кавказу до Заполяр'я. Ця полуниця не чутлива до зміни світлового дня. Рослини відрізняються особливою силою зростання, стійкістю до хвороб і підвищеною продуктивністю. Уже в рік посіву дає до 0,8-1,3 кг ароматних ягід з куща. Ягоди щільні, смачні, 2-3 см в діаметрі. Утворює вуса, які відразу починають цвісти. Може вирощуватися як горшкових культура, декоративна в підвісних ємностях. Причому, придатна для промислового використання, в тому числі по однорічної технології, а також для осінньо-зимового вирощування ягід.
сорт Фреска
Це високоврожайний гібридний сорт, який був отриманий від схрещування чилійської полуниці і суниці Регіни . Період сходів насіння - 30 днів. Дозрівання плодів настає через 50-60 днів після проростання насіння. Цей сорт полуниці відрізняється потужними і міцними кущами, на яких розташовується велика кількість суцвіть. Плоди (до 60 мм в діаметрі) дуже смачні, ароматні. Добре росте цей сорт переважно на багатій, зволоженою і розпушування грунту.
сорт Ананасова
Якщо ж ви хочете класичну дрібноплідний альпійську суницю, варто звернути увагу на такі сорти, як:
Вона абсолютно не утворює вусів, дуже добре кущиться, швидко утворює потужний кущ з неймовірною кількістю суцвіть, яких закладається в 10-20 разів більше, ніж у звичайних сортів. Плодоносить з початку літа і до заморозків, причому у неї немає перерви в плодоносінні, в результаті - дуже високий урожай ароматних, приємних на смак ягід. При січневому-лютневому посіві урожай дає вже в перший рік. З ягід даного сорту виходять неповторні наливки та компоти, так само за рахунок своєї щільності ягоди відмінно виглядають в банках варення. Ягоди годяться для заморозки. Сорт відрізняється високою зимостійкістю, стійкістю до посухи та до багатьох захворювань. Може вирощуватися як горшкових культура.
Сорт Алі-Баба
Підійде любителям великих ягід альпійської суниці (1,5-2 см). Це також ремонтантний безвусий сорт. Кущ компактний, висотою до 30см. Ягоди великі, смачні, солодкі з сильним ароматом. Сорт плодоносить до заморозків, відрізняється високою врожайністю і стійкістю до хвороб.
сорт Регіна
Є класичним сортом альпійської суниці.
Цей перевірений часом ремонтантний сорт самий ароматний з сортів альпійської суниці. Крім того, посипані білими квітками і червоними ягодами кущі виглядають дуже декоративно, їх можна використовувати в оформленні рабаток і клумб.
Сорт Барон Солемахер
Підійде любителям оригінальних білих ягід.
Ця ремонтантная суниця плодоносить з червня до пізньої осені, а невеликі ягоди кремового кольору мають оригінальний ананасовий присмак.
Сорт Вайт Соул
Розгляньте насіння суниці - вони дуже дрібні і тверді. По суті, плід полуниці - горішок, з певним запасом поживних речовин і твердою оболонкою. Ваше завдання - зробити оболонку більш пухкою і тонкої. У природі цей процес відбувається під впливом мікроорганізмів грунту, вологості і низьких температур. Ви повинні відтворити цей процес, який називається стратифікацією і полягає в впливі на насіннячко низьких позитивних температур (в холодильнику) у вологому середовищі.
За добу до початку стратифікації насіння замочують в розчині гумату , бурштинової кислоти або цирконію , що дозволить прискорити процес пробудження насіння. Для цього насіння поміщають на шматочок тканини, загортають і поміщають в розчин на 18-24 години.
Також можна використовувати розчин Байкалу ЕМ 1: 2000.
Поки насіння замочують, ви повинні підготувати субстрат, в якому буде проходити стратифікація. Хорошим субстратом може бути пісок, торф , мох , кокосове волокно . Я віддаю перевагу стратифікацію проводити на моховому субстраті. Субстрат слід знезаразити, обшпаривши крутим окропом. Ємність, в якій ви будете розміщувати насіння з субстратом, також слід продезінфікувати.
Додайте замочені насіння між шарами субстрату, зволожите, прикрийте ємність кришкою або плівкою (просто помістіть в целофановий пакет) і помістіть в холодильнику на полиці, де підтримується температура 2-4º С.
Періодично заглядайте в пакетик з насінням, зволожуйте, якщо це необхідно, провітрюйте. Сигналом до закінчення стратифікації буде поява росточков у насіння.
Тривалість стратифікації у насіння різних сортів - від 1 до 1,5 місяців. Тому починати підготовку насіння слід в січні, щоб посіяти насіння в лютому-березні. Тоді розсада, при належному догляді, виросте міцною і здоровою.
Поки ваші насіння проводять час в холодильнику, подбайте про грунтовому субстраті для вирощування розсади, горщиках або ящиках, підготуйте місце для майбутньої розсади.
Але про це - в наступній статті!
Наступна частина: Частина 2. Посів насіння.
Неллі Лапінус
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2