Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Солодкий перець відноситься до того ж ботанічного сімейства, що і томати, картопля, баклажани. До пасльонових. Ця рослина походить з Нового Світу, але до нас потрапило з Болгарії, тому солодкий перець у нас ще називають болгарським.
Вирощують перець заради великих, пустотілих всередині плодів. Їстівними вони стають уже в технічній стиглості, коли мають зелений, або жовтий колір. У біологічної вони зазвичай, червоніють, хоча зараз є маса сортів з жовтими, помаранчевими і фіолетовими плодамі.
Перець на півночі України вирощують виключно через розсаду, як однорічну культуру, хоча насправді він багаторічний, просто не переносить наших морозів.
Оскільки на Україні перець вирощується вже кілька сотень років, майже всі городники знають певний набір сортів, які вирощують досить постійно. Але завжди цікаво спробувати щось нове!
Якщо ви хочете виростити перець з товстою стінкою, для салатів, і любите кубовидні червоні плоди, то перець Клаудіо це саме те, що вам потрібно! Цей гібрид один з найбільш ранніх (70-80 днів від сходів, плодоношення в червні!), Що славиться своєю врожайністю. При цьому перці вагою по 200-250 г мають стінку товщиною до 10-14 мм. У технічній стиглості гібрид зелений, в біологічній - червоний. Якщо ви хочете отримати з нього максимальну врожайність, не варто сіяти його занадто рано. Краще висадити молодшу, ніж стандартна, 40-45 денну розсаду. Якщо розсада почне цвісти ще в горщику, це не найкращий варіант!
Марконі - досить відомий у нас перець типу Подарунок Молдови . У нього конусоподібні, до 15 см завдовжки, плоди, стінка товщиною в 0,8 мм. Цей універсальний сорт хороший як для фарширування, так і для їжі. Точніше, відомий у нас Марконі червоний.
Мазурка - дуже цікавий голландський гібрид. Це кубовидні перці середнього зросту (40-45 см), плоди яких в технічній стиглості зелені, а в біологічній - насичено бордові. Крім дуже красивого виду кущів це один з найсмачніших і ароматних перців. Більш солодких плодів мені пробувати не доводилося. У біологічній стиглості, зрозуміло.
Фламінго - дуже ранній французький перець, добре підходить як для теплиці, так і для відкритого грунту. Великі рослини з розвиненим листовим апаратом вимагають більш розрідженій, ніж зазвичай, посадки - 70х50. Інакше цим обвішаним плодами перцям буде просто занадто тісно. Плоди в технічній стиглості жовті, в біологічній - червоні, з тупим кінчиком. Вага перцю 170-200 г, стінка товста, до 1 см, насіннєва камера маленька, перець соковитий і м'ясистий. З рослини в теплиці вдається отримати 30-35 плодів.
Любителям «найсмачніших» перців підійде Рафаелла . Цей перець належить до типу Капія - найсмачнішого з «рідних» болгарських сортотипов. Гібрид дуже ранній, 80-90 днів, загострені плоди в біологічній стиглості бордово-червоні, з дуже насиченим смаком і ароматом. Особливо гарний цей перець при фарширування, гасінні і запіканні. Характерною особливістю всіх перців цього типу є різний розмір плодів - від 220 г до 100-120 м Насичений колір товстих соковитих стінок, карколомний аромат і чудовий смак не можуть не порадувати любителя перцевої кулінарії.
Вівальді - трохи більш пізній перець, ніж попередні сорти. Він дозріває через 100-120 днів і характеризується дуже високою врожайністю. Плоди червоні, великі, довжиною 14-16 см, при 10 см діаметру. Товста, сантиметрова стінка в технічній стиглості зелена, в біологічній - червона. Крім високої врожайності цей перець показав дуже високу стійкість до грибкових та вірусних захворювань, дії стресових факторів, тому підходить він як для відкритого, так і закритого грунту.
Тому вибір сорту це дуже важливий момент. Крім того, що ви повинні визначитися зі смаком, формою і кольором плодів у цих рослин, важливо враховувати терміни дозрівання. У грунті на півночі України успішно реалізуються лише ранні і сверхранние сорти. В Степу можна пробувати вже і середньопізній сорт. А якщо ви хочете виростити такий перець, як, наприклад Орен , під Києвом, однозначно потрібна теплиця.
Зате, якщо теплиця є, то цього середньопізні гібриду, який починає плодоносити через 120-125 днів від моменту появи сходів, однозначно варто виділити в ній куточок. Тим більше, що рослини цього гібрида маленькі і компактні, садити їх можна за схемою 30х40 см. Темно-зелені плоди масою 180-200 г і товстою стінкою можна вживати в їжу вже в технічній стиглості, але в біологічній, коли вони стають яскраво-помаранчевими , це один з найсмачніших перців салатного типу.
І, зрозуміло, щоб ваші перці були здоровими і врожайними, треба отримати здорову і якісну розсаду.
Як це зробити, ви можете дізнатися зі статті: Вирощування розсади перцю в присадибному господарстві.
Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2