Графік роботи інтернет-магазину та магазинів -
Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Графік роботи інтернет-магазину та магазинів - Перейти
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Назад

Обрізаємо виноград. Кращі варіанти обрізки

1920
18.10.2018

Виноград можна зустріти буквально на кожній дільниці з садом. Крім плодів, листя винограду яскраво - зелені влітку і червоні восени, дуже декоративні, можуть маскувати стіни і заплітати альтанки, а тінь від густого винограду завжди бажана в літню спеку.

У той же час, обрізка - одна з найважливіших процедур догляду за виноградом. Ця рослина схильне рости дуже сильно і значно збільшувати свій обсяг щороку. Без правильної обрізки виноград дає багато довгих, тонких, погано визріває пагонів, і сильно підмерзає взимку. У зв'язку з цим, зараз є кілька способов обрізки винограду. Кожна система має право на існування і ефективна в своїх умовах. Нижче ми розглянемо основні з них.

На відміну від плодових рослин, виноград обрізають, залишаючи над ниркою не менш 1/3 междоузлия. Такий сучок оберігає нирки від вимерзання. Садовим варом рані не замазують

Обрізка винограду після посадки

Для посадки винограду використовують сильні рослини у віці 1 або 2 роки. Основне завдання молодого винограду першого року після посадки - гарне вкорінення рослини і формування кількох сильних пагонів. Для цього саджанець обрізають секатором дуже коротко, залишаючи на пагонах по 2-3 бруньки. Для однорічних саджанців дають можливість рости по високій опорі тільки одному побіжу, прищипуючи інші над 2-3 листом у міру їх появи. Зазвичай, такий відтік повинен добре визріти не менш, ніж на половину висоти, досягти товщини олівця і висоти в 180-200 см. Восени вертикальний приріст обрізають на висоті 40-50 см від рівня грунту, залишаючи не менш 3 хороших нирок.

Дворічний саджанець обрізають таким чином відразу після посадки.

Обрізка винограду на другий і третій рік

Влітку з верхніх трьох бруньок винограду другого року після посадки виростають пагони, які підв'язують до опори. Середній - вертикально, два нижніх поступово опускають, восени закріплюючи на горизонтальних дротах. Починати опускати пагони потрібно приблизно через місяць активного росту, роблячи це поступово, в 3-4 прийоми. Всі пагони нижче трьох верхніх прищипують над другим листом, що сприяє посиленню лози.

290-1.png
Двуплечная система Гюйо

В кінці вегетації обрізають верхній втечу на три хороші нирки, а нижні вкорочують до 4-6 нирок, залишаючи горизонтальними.

Якщо передбачається формування декількох «поверхів» винограду, то залишають на кущі не 3, а 4 втечі, з яких два роблять горизонтальними, а два залишають рости вертикально. Один з них вкорочують на 3 нирки, для відновлення нижнього поверху, а другий вкорочують на 3 нирки вище висоти дротів, на яких він буде закріплений. Якщо в наступному році заплановано ще і третій ярус плодоносних пагонів, то залишають на цій втечі, знову, не три, а 4 нирки.

Однак, не варто занадто перевантажувати кущі. У наших умовах залишають на кущі, як правило, не більше 12-20 нирок, що забезпечує хорошу зимівлю, і формування великих грон.

Як обрізати дорослий укривной кущ винограду?

Як правило, укривние кущі формують в один ярус, на висоті 40-50 см над ґрунтом. Такі кущі зручно вкривати на зиму. Багатоярусні кущі частіше використовують для альтанок або формують таким чином неукривной виноград. Детальніше про різні способи укриття винограду читайте в статті .

Завдання обрізки дорослого куща - зберегти його форму і розмір, відновивши плодові лози.

Для цього виділяють пагони плодоношення і заміщення.

Пагони, які в минулому році були закріплені горизонтально, і вкорочені до 4-6 нирок (плодові стрілки) дають відповідне число плодових пагонів з гронами. Для того, щоб підвищити якість врожаю, такі пагони можна вкорочувати після цвітіння, кільцювати, проводити чеканку, видаляючи верхівки. Восени їх повністю видаляють, разом з тією лозою, на якій вони росли! Центральний втечу, минулої осені укорочений до 3-х нирок, стає сучком заміщення. З його нирок виростають три сильних вертикальних втечі. Два з них знову вкорочують до 4-6 нирок, роблячи пагонами плодоношення, а один, краще нижній, вкорочують до 3-х. Таким чином, розмір куща і кількість нирок на ньому залишають таким же, як в минулому році. У багатоярусних кущів залишають по 3 втечі на кожному ярусі, укорочених таким же чином.

Правильному визріванню і сильного росту пагонів, а значить і високому врожаю, сприяє добриво винограду. Про те, як підгодувати виноград і допомогти йому справитися з хворобами, читайте в статті .

290-2.jpg

Формування плодових ланок

Таким чином, на кущі формується плодове ланка. Воно складається з 1-2 пагонів плодоношення, які видаляють щорічно, і втечі заміщення, який відновлює щорічно видаляються плодові пагони. На великих кущах можна формувати по кілька плодових ланок, що складаються з пари пагонів - плодоношення і сучка заміщення, по черзі зростаючих з рукави- багаторічної частини виноградного куща. Для цього зростаючі на лозі, що залишається в якості рукава, обрізають визріли плодові пагони через один, на 4-6 і 2-3 нирки, чергуючи їх. Більш довго обрізані пагони стануть пагонами плодоношення, більш коротка обрізка формує пагони заміщення.

Спрощена обрізка неукривного винограду

Зрозуміло, для неукривних кущів підходять всі способи обрізки, які застосовують для укривного винограду.

Однак, іноді, для неукривних сортів винограду, особливо, сформованих на альтанках і високих шпалерах, застосовується спрощений спосіб обрізки. Спочатку видаляють всі невизревшіе лози. Наполовину, або на 2/3 вкорочують пагони минулого року, видаляючи їх разом з однорічними пагонами, а потім вкорочують все решта визріли прирости до 4-8 нирок. Довший ріжуть більш товсті і сильні пагони, коротше - слабші. Таким чином, щороку видаляють приблизно 4/5 куща, зберігаючи його приблизно в тому ж обсязі і з тією ж кількістю нирок, що і в минулому році.

При цьому способі обрізки не варто чекати дуже велику вагу грон, але він добре підходить для рослин, основне завдання яких - затінення двору.

омолодження куща

Іноді, в запущених випадках, якщо виноград не обрізали декілька років поспіль, його чистка від зайвих пагонів дуже складна. Часто простіше омолодити кущ, ніж розбирати виросли «джунглі». Для цього вибирають від одного до трьох нижніх сильних пагонів, що ростуть з рукава, і безжально видаляють все, що росте вище них. А самі пагони вкорочують, формуючи плодове ланка. Цю ж процедуру проводять, якщо пагони стали тонкими і слабкими, що буває у дуже старих кущів. Надалі кущ формують, як дворічний, і за 2-3 роки він повністю відновлюється.

Корисні матеріали:

0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю