Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Багато овочів і квітів вирощують, висіваючи насіння безпосередньо на постійне місце. Однак існують види рослин, для обробітку яких потрібно отримати розсаду. Як правило, це овочі та квіти, які потребують значної площі харчування, з тривалим терміном вегетації, для якого не вистачає теплого періоду в нашій зоні. Насіння сіють зазвичай густо - щось зійде, щось ні, та й маленьким сіянцям місця потрібно зовсім небагато. Крім того, багато насіння просто важко сіяти по-одному.
У таких випадках проводять пікіровку розсади.
Пікірування - це пересадка або перевалка сіянців розсади в більшій ємності. Наприклад, якщо розсада зростала загалом лотку, її розсаджують в окремі горщики, торф’яні таблетки більшого розміру або касети. У такому разі кожен сіянець формує міцну кореневу систему і повноцінно розвивається. Якщо сіянці висіяні у касети або торф'яні пігулки з малим об'ємом (Jiffy 24 мм, Ellepress 27 мм), у цьому випадку роблять перевалку у більшу тару.
Для більшості культур використовують касети або горщики з розрахунком відстані між сіянцями 8х8 або 10х10 см для капусти, селери, цибулі та квітів - 5х5 см. Це дає рослинам достатні площі харчування, усуває взаємне затінення та покращує водний режим розсади.
Крім того, пікірування дозволяє виправити розсаду капусти або томатів, що витягнулась, заглибленням підсім'ядольного коліна, з якого рослина потім вирощує додаткове коріння.
Пікування сіянців овочевих культур проводять з появою 1-2 справжнього листа. Це з тим, що у період рослини легше переносять пересадку і швидше адаптуються до нових умов проростання.
Перш ніж робити пікірування, поверхню ґрунту в теплиці або парнику потрібно вирівняти, після чого майданчик потрібно розмістити за планованою схемою посадки рослин.
Природно, при пікіруванні в торф’яні горщики, касети та парнички для розсади, торф'яні таблетки сіянці розміщують по одному. Ямку для посадки зазвичай роблять дерев'яним кілочком, або пікою.
Далі сіянець укладають на край ямки та опускають на її дно корінь. Іноді перед цим кінчик стрижневого кореня відщипують. Це стимулює утворення придаткових коренів. Втім, у відщипування стрижневого кореня багато і негативних сторін. Взагалі, по-можливості, сіянець потрібно намагатися пересадити з кореневою грудкою, не виймаючи самі коріння з ґрунту. Потім ямку засипають землею, акуратно обжимають і поливають теплою водою. Найчастіше, сім'ядольне коліно стебла має розташовуватися у грунті. При пікіруванні рослину слід поглиблювати таким чином, щоб сім'ядолі знаходилися на відстані не менше 0,3 см від поверхні ґрунту. Інакше велика ймовірність їх загнивання.
Водночас перці та баклажани пересаджують на ту ж глибину, що вони росли в первинному розсаднику. Проводити пікування рослин у холодну пору року слід у приміщенні з температурою вище 8 °C, або дуже швидко, оскільки великий ризик обмороження розсади. Якщо після пересадки встановлюється тепла погода, сіянці притінюють, захищаючи від прямих сонячних променів, за допомогою білого агроволокна, масксеті, матів або решіток.
Кірюшин В.Е., кандидат біологічних наук
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2