Кошик
Назад

Підготовка насіння до сівби та основні правила висіву

Вибір насіння, підготовка до сівби і правила посіву

Щоб посівний сезон розпочати вдало, в першу чергу нам потрібно провести уважний огляд запасів свого насіння. Це дозволить з'ясувати, які куплені заздалегідь або зібрані самостійно насіння є в наявності, а які слід докупити. Переконавшись в тому, що ви маєте в своєму розпорядженні достатню кількість посівного матеріалу, обміркуйте терміни посіву семян і проаналізуйте помилки минулих сезонів, які привели до низької схожості висаджених культур.

Насіння овочів мають певні терміни зберігання:

  • Насіння кавуна, огірка, дині, гарбуза, кабачка зберігаються 6-8 років;
  • Насіння квасолі, бобів, кукурудзи і гороху можна зберігати 5-6 років;
  • Насіння капусти, артишоку, редису, брукви, редьки, томатів, ріпи, спаржі, буряку придатні для сівби протягом 4-5 років;
  • Насіння моркви, баклажанів, цикорію, цибулі батун, салату, цибулі порею і шпинату зберігаються 3-4 роки;
  • Насіння петрушки, цибулі ріпчастої, ревеню, перцю, щавлю, кропу підходять для зберігання 2-3 роки;
  • Насіння селери і пастернаку відмінно зберігаються протягом 1-2 років.

Необхідно пам'ятати і про терміни зберігання квіткового насіння:

  • ешшольція, дельфініум, дзвіночок карпатський і персиколистий, флокси, діморфотека, чорнобривці, календула, примула, вербена, астра, нигелла, немезія, арктотіс, братки, геліхрізум - 2 роки;
  • петунія, ромен, левиний зів, піретрум, портулак, наперстянка, дзвіночок середній, жоржин однорічний, майорець, космея, матіола, Лобулярія, бегонія, геліптерум, тютюн запашний, квасоля вогненно-червона - 2-3 роки;
  • мак, запашний горошок, календула, люпин, резеда, настурція, хризантема, петунія - 4 роки;
  • турецька, китайська та пір'яста гвоздика, кореопсис - 4-5 років.

Орієнтовні строки сівби овочевого насіння:

  • середина лютого - перші числа березня: висаджуються насіння високорослих і среднерослих помідорів, перцю, баклажанів і картоплі;
  • до 20 березня висівають низькорослі помідори;
  • в середині березня починають висаджувати насіння фізалісу;
  • друга декада квітня - початок травня: висівають кавуни і дині, кабачки і гарбузи, огірки;
  • середина квітня - середина травня: сіють кольрабі, моркву, капусту середньостиглу білокачанну
  • березень - кінець квітня: висівають насіння білоголової капусти ранньої і цвітної капусти ранньої;
  • перша половина квітня: триває посів капусти брюссельської та савойської;
  • середина березня - останні числа квітня: посів капусти білокачанної пізньої і кольоровий пізньої;
  • початок березня - кінець квітня: сіють цибулю-чорнушки;
  • середина квітня - початок травня: буряк висівають в парник або теплицю на розсаду.
  • середина травня - кінець першої декади червня: цю культуру сіють у відкритий грунт.

Але іноді, навіть досвідченим садівникам складно вгадати терміни посіву культур. Для цього вже багато років у продажу є календарі для городника, де на кожен рік добре підібрані терміни посіву насіння по культурах.

Процес підготовки покупних насіння до сівби

Найчастіше покупні насіння не вимагають попередньої обробки. Покриті кольоровою оболонкою інкрустоване насіння і дрібні пилоподібні насіння висівають виключно сухими. Всі інші насіння досить протягом доби замочувати у воді (рекомендується використовувати снігову) або обробити стимуляторами росту, такими як Епін, якого потрібно 7 крапель на склянку води.

Іноді покупні насіння вимагають особливого підходу:

  1. Деякі насіння в щільній шкірці необхідно трохи пошкодити перед посівом - подряпини і надрізи на поверхні насіння прискорять процес схожості. Без такої скарификации насіння можуть сходити більше місяця. Процес скарификации дуже делікатний - важливо не пошкодити внутрішню структуру насіння. Досить акуратно потерти набряклі в воді насіння м'якої наждачним папером або зробити невеликі надрізи манікюрними ножицями з протилежного рубчик боку. Насіння такого типу зустрічаються у деяких сортів гарбузів і у трав.
  2. Схожість деяких насіння безпосередньо залежить від стратифікації - тривалої дії на посівний матеріал температурою від 0 до + 5 ° С. Якщо висіяти таке насіння восени, стратифікація пройде в природних умовах. Але можна також змішати насіння з вологим піском, мохом, тирсою або торф'яної крихтою і помістити в холодильник. Суміш насіння з природним субстратом в пропорції 1 до 3-4 має бути витримана в вільному доступі повітря і при зниженому температурному режимі. Таке температурний вплив триває протягом декількох місяців і застосовується до насіння ягідних і плодових культур, а також квітів і лікарських рослин. Стратифікація необхідна також насіння хрону і катрана.

Зібрані самостійно насіння мають свої особливості посіву

Якщо ви замість покупних використовуєте насіння зібрані самостійно, подбайте про необхідну передпосівної обробки. Можна використовувати два методи обробки:

  • біологічний
  • хімічний

Плюси біологічного методу в тому, що він безпечний для навколишнього середовища і для людини, але сила дії біопрепаратів трохи слабкіше, ніж хімічних.

Хімічний метод обробки насіння, в свою чергу, є більш ефективним. Термін захисту розсади при використанні даного методу більш тривалий, але і шкоди навколишньому середовищу ці препарати приносять більше.

Біологічний метод обробки. В протягом 2 годин насіння витримують в слабкому розчині біопрепаратів, але для капусти та інших хрестоцвітих час витримки складає не більше 30 хвилин. Для розчину в основному використовують такі препарати: Фітоспорін-М, Тріходермін і Фітоцид. Дані препарати є найбільш популярними і ефективними при використанні в тепличних господарствах.

Хімічний метод обробки. Для замочування коренів розсади перед посадкою у відкритий грунт використовують такі препарати, як Престиж, Селест Топ, Антихрущ і Максим.

Золоті правила посіву насіння

  1. Насіння необхідно висівати своєчасно. Для деяких культур (моркви, петрушки, кропу, салату) посівний сезон починається в кінці квітня - початку травня, коли верхній шар грунту відтає. Такий ранній посів у вологий грунт захищає насіння від пересихання, що нерідко трапляється при більш пізньої висадці насіння. Але є культури, яким протипоказаний сівши в холодний грунт. До них відноситься буряк, яку сіють в парник або відкладають посів до кінця травня - початку червня, коли грунт на глибині 10-12 см прогріється до 7-10 ° С. Лук-чорнушки висівають будинку на розсаду, що дозволяє отримати цибулини в цьому ж році, в парник з необхідним рівнем вологості і у відкритий грунт.
  2. Важливо захистити насіння від пересихання. Саме з цієї причини посівний матеріал найчастіше просто не сходить. Особливо це стосується важко схожих культур (петрушки та моркви), а також тих, що потребують особливих умов (лука-чорнушки і буряка).
  3. Насіння потребують захисту від заморозків. Постраждати від заморозків можуть ті насіння, які вже проросли і навіть підросли сходи різних культур. Найкращим захистом стане укриття грядок плівкою або спеціальним захисним матеріалом. Накривати грядки слід відразу ж після сівби.
  4. Занадто глибока закладення насіння перешкоджає проростанню. Дуже важливо розрахувати глибину закладення - велика глибина негативно позначається на проростання насіння. Більшість культур рекомендується висівати на глибину 0,3-0,6см. Дрібні насіння квіткових культур і пряних трав розсіюються просто по поверхні грунту.

Три способи висівання насіння

Насіння будь-яких культур можуть висівати сухими, намоченими або пророслими.

  • Сухі насіння. Сіються швидко і просто, але час їх сходів досить тривалий.
  • Намочені насіння. Намочування насіння і обробка їх стимуляторами росту гарантує швидку і дружну схожість посівів. Цей спосіб сівби застосовують до насіння зі спірною схожістю, а також в разі пізнього посіву.
  • Пророслі насіння. Забезпечать врожайність ранньостиглих сортів навіть в тому випадку, якщо ви пропустили рекомендовані терміни посіву насіння і висадили їх пізніше.

Яке насіння коштує намочувати і пророщувати, а які ні?

  • намочування і пророщування потрібно для насіння, яке сходить повільно (петрушка і морква), вимагають багато вологи (бобові культури і цибулю), відрізняються особливими властивостями (буряк).
  • не рекомендується замочувати швидко схожих насіння (редису, ріпи, редьки), а також насіння, які при замочуванні утворюють слиз (базилік).
  • морква краще висівати гранульованими насінням або насінням, розміщеними на паперових стрічках, які не підлягають замочуванню. Замочувати морквяні насіння можна тільки в тому випадку, якщо ви впевнені, що зможете прорідити посіви.
  • дрібні пилоподібні насіння замочувати категорично не рекомендується!

Для дрібних пророщених насіння використовують рідинний посів

Таким способом сіють моркву і кріп, цибулю і петрушку. Рідинний посів передбачає висівання насіння на охолодженому клейстер, приготованому з картопляного крохмалю. Завдяки клейстеру пророщені насіння утримуються в підвішеному стані. Суміш повинна бути однорідною, без згустків і пінки, її готують не раніше, ніж за добу до використання. Насіння засипаються в відро з клейстером і акуратно розмішуються. Потім за допомогою мірного стакана ця суміш заливається в заздалегідь підготовлені лунки глибиною 1,5-2 см. Виливаючи клейстер з насінням в лунку руку зі склянкою необхідно переміщати досить швидко, щоб не допустити занадто густого сівби. Потім лунки засипають пухким грунтом.

Специфіка сівби пилоподібних і дрібного насіння

Насіння цього типу має ремонтантная суниця і однорічні квіткові культури. Такий посівний матеріал схильний до захворювання чорною ніжкою і має досить погані показники схожості.

  • насіння висіваються в невисокі контейнери, наповнені пухкої вологим ґрунтом. Перед посівом грунт спеціально ущільнюють і додають Тріходермін, який захистить посіви від грибних хвороб. Посівний матеріал не присипається землею, а розсіюється по поверхні грунту;
  • засіяну поверхню додатково зволожують з розпилювача, після чого контейнер ставлять у відкритий поліетиленовий пакет, поміщають в тепле місце і при необхідності періодично зволожують грунт з розпилювача. Після того як з'являться перші сходи, пакет знімають з контейнера і переносять ємність на місце з хорошою освітленістю. Щоб не допустити захворювання чорною ніжкою, посіви поливаються з розпилювача розчином, в який входить Різоплан і чорні дріжджі. У теплицю паростки висаджуються в середині-кінці квітня. Їх дорощують на біопаливі перед висадкою в грунт в середині травня.

Посів пасльонових і баштанних культур

Пасльонові (томати, перець, баклажани) і баштанні (кабачки, гарбузи, огірки) висівають або відразу в грунт, або в тирсу. У грунті розсада росте досить повільно, її коренева система слабкіше і складніше приживається після пересадки. Розсада, що виростає в тирсі, розвивається швидше і відрізняється потужною кореневою системою, яка чудово приймається в зростання на новому місці.

Вирощування розсади в ґрунті:

  • досить глибокий контейнер заповнюється зволоженим грунтом;
  • насіння висіваються на відстані не менше 2 см один від одного;
  • посіви присипаються грунтом і легенько накочуються.

Вирощування розсади в тирсі:

  • волога тирса засипаються в неглибокий і плоский контейнер;
  • відстань між насінням має становити не менше 2 см;
  • посіви засипають тирсою, які присипають шаром біогумусу після появи перших сходів.

Подальший догляд за посівами:

  • поміщені в поліетиленові пакети контейнери ставлять в тепле місце з температурою близько 25-30 ° С;
  • після появи перших сходів температуру можна знизити до 18-26 ° С вдень і до 14-16 ° С вночі;
  • контейнери виймають з пакетів і тримають під лампами денного світла по 12-14 годин щодня;
  • пікірування розсади починається після появи першого листа.

Скільки днів сходять овочеві культури?

овочеві культури

Температурний режим, 12 ° С

Температурний режим, 20 - 22 ° С

Білокачанна і кольорова капуста

9-10 днів

5-6 днів

Зелена цибуля

20-22 днів

10-12 днів

морква

15-16 днів

6-7 днів

огірки

-

6-7 днів

перець

-

12-14 днів

петрушка

-

14-15 днів

редис

10 днів

5-6 днів

салат

8 днів

3-4 дня

Буряк

12 днів

6-7 днів

селера

-

14-15 днів

томати

25-27 днів

7-8 днів

квасоля

-

9-10 днів

шпинат

20 днів

10-12 днів

баклажани

-

6-7 днів

горох

9-10 днів

5 днів

кабачки

-

6-7 днів

Причини невсхожесті насіння

  1. Низький температурний режим. Оптимальною температурою для проростання насіння різних культур вважається 21 ° С. При цьому теплолюбних культур більше підходить 25-30 ° С. Наприклад, насіння динь, кавунів, перцю і баклажанів можуть зовсім зійти при температурі нижче 15 ° С. А ось морква і петрушка зійдуть і при 3-4 ° С.
  2. Брак вологи в грунті. Оптимальна вологість грунту становить 80-90%. Найчастіше невсхожесть насіння пов'язана з тим, що верхній шар грунту підсох і пробиваються ростки теж засохли через нестачу вологи.
  3. Надлишкова вологість ґрунту. І навпаки - надлишок вологи в грунті загрожує тим, що насіння просто згниють. В першу чергу це стосується насіння, які пророщують в ємностях, поміщених в поліетиленові пакети. Вони не повинні бути герметичними - необхідно періодичне провітрювання посівів.
  4. Занадто глибока закладення насіння. Оптимальна глибина загортання для більшості насіння - 0,3-0,6см. Якщо ви посієте насіння занадто глибоко, їм буде важко пробитися крізь шар грунту. У підсумку ви отримаєте поодинокі сходи.
  5. Зловживання попередньою обробкою. На відміну від зібраних самостійно, покупні насіння повністю готові до висівання в грунт. Вирішивши додатково обробити їх розчином марганцівки або золи, ви можете зіпсувати посівний матеріал або зовсім його погубити.
0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю