Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Назад

Подзимний посів овочевих культур і квітів

794
08.10.2015

Якщо ви хочете якомога раніше спробувати свіжий салат, моркву, редиску або шпинат зі свого городу, непоганий спосіб зробити це - використовувати метод подзимнего посіву.

На чому заснований подзимний сівши?

Для проростання насіння потрібна тим більше часу, чим нижче температура. Наприклад, насіння моркви при температурі + 18 ° С починають проростати через 8 днів, а при температурі + 8 ° С вони починають проростати через 25 днів. Коли температура на поверхні грунту нижче + 4ºС, можна вважати, що насіння з осені взагалі не проросте. Саме це і потрібно при подзимнем посіві овочів. Непророслими овочеве насіння перенесе під снігом будь-яку морозну зиму, не втрачаючи схожості. Більш того: промороженого і набряклі насіння сходить дуже швидко - за період набрякання випаровуються речовини, які гальмують проростання, вони не дають опалим насінням зійти влітку і восени.

Рання поява сходів різко прискорює появу врожаю. У той час як грядки, засіяні навесні, в травні ще чорні, овочі подзимнего сівби вже готові. Різниця становить, як правило, 2-3 тижні. Є ще й інша вигода подзимнего сівби: зібравши ранній урожай, на тій же ділянці можна знову посіяти овочі та зібрати пізній урожай.

Сіяти овочі під зиму найкраще після перших легких заморозків, в той момент, коли ось-ось земля стійко замерзне. Момент цей настає в нашій зоні в жовтні - листопаді. Але грядки з борозенками для подзимнего посіву треба приготувати заздалегідь.

Для цього треба вибирати високі ділянки з пухкої родючим грунтом, які навесні швидко просихають і прогріваються.

Найкраще вибирайте ділянку з легкої супіском, багату перегноєм. Не можна сіяти овочі під зиму в глинистий важку грунт. Справа в тому, що навесні, при відтаванні грунту, борозенки, пророблені навіть в супеси, запливають, затягуються скоринкою. У глині ​​ж ця корочка така щільна, що пробити її слабкому паростку дуже важко. Ліквідувати таку корочку можна, замульчувати грядку після посіву шаром перепрілого компосту Біотерра або торфу Флоріо . Ця ж мульча послужить захистом від пересихання грунту і додатковим добривом.

Після збирання врожаю з грядки внесіть в грядку органічні добрива, скопайте, розрівняйте. Зробіть борозенки. Приготуйте заздалегідь перегній (або торф), пісок, якими ви будете засипати посіяні в борозенки насіння. Тримайте перегній, торф і пісок сухим в мішку або в ящику. Адже сіяти насіння потрібно в замерзлі борозенки, а засипка повинна бути пухкої. Підготовлену грядку бажано обробити мікробіологічними препаратомі, наприклад: Байкал ЕМ , Байкал , Фітоцид , Фітоспорін , Доктор Робік або відновник родючості Ембіко , для того, щоб внесена органіка, рослинні залишки від попереднього використання грядки, кореневі виділення попередників краще розклалися за зиму. З мінеральних добрив має сенс внести:

Насіння ні в якому разі не замочують!

Треба сказати, що для подзимнего посіву підходять не всі сорти овочів. У загальному випадку це ранні та сверхранние, іноді сорти середнього терміну дозрівання. Подзимний сівши пізніх сортів з точки зору отримання ранньої продукції не має сенсу, оскільки продукцію від них вдається отримати одночасно з ранніми сортами весняного строку сівби. З іншого боку, пізні сорти, як правило, смачніше ранніх.

Які ж сорти найбільш підходящі?

З моркви це: Нантес , Болтекс , Сіркана , Курода, Московська зимова , Перфекція , Лосіноостровская , Незрівнянна, Яскрава , Долянка , Шантане .

З петрушки - Цукрова , Берлін , Глорія , Гигантелла , Гіганті де Італія .

З пастернаку - Гурман , Гормон .

З буряка - Ноховская , Єгипетська плоска , Носівський плоский .

З редиски - Спека , Пролісок , Джоллі , Базис .

З салату - Айсберг , Локарно , Сніжинка. При цьому, для салату часто спостерігаються сходи під снігом, які, як правило, не гинуть.

З шпинату - Рем , Матадор , Спірос .

З кропу - Супердукат , Алігатор , Грибовський , Салют .

Можливі подзимние посіви і цибулі ріпчастої (сорти Арзамаський, Ростовський ріпчаста), але ранні сходи цибулі часто пошкоджуються весняними заморозками. Проте, іноді це має сенс.

Однозначно варто сіяти під зиму черемшу.

Відмінно реагує на подзимний сівши валеріанелла , пекінська капуста Мішель і Бокал, кінза сортів: Американо і Крилатські , салатна гірчиця , бруква, шавлія , крес-салат.

Так само як і при озимої культури, подзимние посіви навесні доцільно вкривати плівковими тунелями або іншим типом укриттів, наприклад нетканим матеріалом Агротекс 30 UV .

Овочі, які виросли з подзимних посівів, як правило, більш міцні і рівні, стійкі до весняних заморозків, але вони призначені не для тривалого зберігання на зиму, а для споживання у весняно-літній період.

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю