Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Виробники
Безкоштовна доставка у поштомати та відділення  до 31.10 (для посилок до 10-ти кг) >детальніше
Назад

Вирощування солодкого перцю

1209
09.07.2015

Солодкий перець - субтропічна пасльонових рослина з Південної Америки.

На батьківщині він культивується як багаторічник, вирощуючи на одному місці 3-5 років.

На жаль, у нас перець вдається як однорічна культура, через виняткову теплолюбні. Крім того, довгий вегетаційний період призводить до того, що перець необхідно вирощувати через розсаду. Висів насіння здійснюють в третій декаді февраля.

Детальніше про вирощування розсади перцю ви можете дізнатися з нашого попереднього матеріалу .

висадка розсади

Перець любить легкі, але родючі, добре дренованих грунту з рН 6,5-7. Кислі грунти для нього неприйнятні.

Оскільки температури нижче 0º перець абсолютно не переносить, висадку в теплиці (північ України) здійснюють в першій декаді травня, а у відкритий грунт - в кінці травня-початку червня.

У грунт вносять 30-50 г на кв. метр добрив, наприклад Активін або Нітроамофоску .

Перець дуже чутливий до пошкодження коренів, тому розсаду бажано використовувати із закритою кореневою системою, або, у всякому разі, свіжу. Висадку проводять на ту ж глибину, що була у розсади, за схемою 30х50 см або 40х60 см.

Після висадки рослини рясно поливають і притіняють. Бажано, хоча б на перший час, помістити перець під дуги, вкриті плівкою або АГРОТЕКС 17 UV або АГРОТЕКС 30 UV . Оптимальні температури для цього пасльонових - 27-29º, а при температурі нижче 17º коренева система перцю перестає функціонувати.

Тому, звичайно ж, краще місце для перцю - теплиця.

Поливають перець тільки теплою водою, під корінь. Грунт під перцями повинна бути вологою, але «дихаючої». Тому оптимальними є часті, але нерясні поливи. «Заливання» цієї рослини призводить до того, що коріння перцю загнивають, і він швидко гине. Зменшити кількість поливів, знизити їх частоту можна, мульчуючи грунт під рослинами компостом Біотерра , розкислення торфом Флоріо , АГРОТЕКС 60 UV або АГРОТЕКС 120 UV закріпленим Кілочками 10532. Це актуально ще й з тієї причини, що коренева система перцю дуже ніжна і вразлива, він погано переносить прополку і розпушування, необхідні при частих поливах. При наявності мульчі бур'яни сильно пригнічуються, а розпушування грунту не потрібно взагалі.

Перець - самозапильна рослина. Для утворення зав'язей він не потребує комах, хоча бажано періодично злегка трусити квітучі рослини, що сприяє потраплянню пилку з тичинок на маточки.

Перець дає багато пасинків з пазух листя. У теплиці на них утворюються квітки і зав'язі, на вулиці рослина бажано пасинкувати, залишаючи по 3-4 бічних втечі.

При необхідності перець підв'язують до опори.

Чим удобрювати перець?

Для стимуляції зав'язі і росту плодів, особливо в теплиці, перець потребує регулярних підгодівлі. До цвітіння це повинні бути підгодівлі азотистими добривами - Аміачної селітрою або карбаміду (сечовиною) , з розрахунку 20-30 г на 10 л, раз в 7-10 днів, з початку цвітіння - підгодівля збалансованим добривом - нітроамофоска , Майстер Люкс . Краще використовувати комплексні добрива з мікроелементами, оскільки перець гостро потребує борі, магнії, цинку і срібла. З початку росту плодів обов'язковими є підживлення кальцієвої селітри , Брексілом кальцію або іншими добривами, що містять кальцій в доступній рослинам формі. Це сприяє формуванню великої кількості плодів правильної форми з товстими стінками.

Крім того, з початку плодоношення перець підгодовують калійними і калійно- магнієвими добривами - сульфату калію , магнієвого селітрою .

З того часу, коли стає очевидним, що плоди, що утворюються з квітучих на даний момент квіток, не встигнуть визріти (для відкритого грунту - це серпень, для неопалюваних теплиць - вересень), верхівки рослин прищипують, квітки видаляють, і припиняють азотні підживлення, а також підгодівлі органічним добривом зростання Універсал , яке посилює ріст. У той же час, калійні - Сульфат калію , фосфорні - Монофосфат калію , Суперфосфат , і кальцієві - Кальцієва селітра , підгодівлі сприяють прискореному визріванню плодів. Це призводить до того, що на перці виявляється значно більше великих, добре сформованих плодів, ніж в тому випадку, якщо квітки і зав'язі не видаляла.

Знімання плодів можна здійснювати з того моменту, коли тканини починають набувати червонуваті або жовті, характерні для сорту прожилки. Знімання перців в стані технічної стиглості збільшує кількість нових зав'язей і посилює ріст рослин. З іншого боку, якщо почекати ще два тижні, до придбання перцями характерною для сорту забарвлення (до біологічної стиглості) вони стають значно смачніше.

Хвороби і шкідники

Хвороб у солодкого перцю не надто багато. Як і всі пасльонові, він може дивуватися фітофторою. При цьому на листках і стеблах утворюються темні некротичні плями, рослина жовтіє і в'яне. Уражені листки і пагони видаляють, рослини обробляють Ридомиль або Квадріс . Якщо рослина вже увійшло в період плодоношення, краще використовувати біологічні препарати Тріходермін, Фітоцид , Фітоспорін . Для кращого прикріплення використовують Прилипач Липосам .

При нестачі вологи на поверхні плодів окремі ділянки набувають сіро коричневого забарвлення і западають всередину. Потім вони розм'якшуються і можуть покритися ботрідіозной сірою гниллю. Тому перці важливо своєчасно і добре поливати.

Ідеальною є організація крапельного поливу, за допомогою крапельного стрічки .

З шкідників для цієї рослини найбільш небезпечні попелиці, тетраніхових кліщі і теплична білокрилка. При їх появі перець обприскують відповідними інсектоакарицид - Конфідор Максі , Актеллік , Актара .

Але найголовніше, щоб уникнути хвороб і шкідників перцю, потрібно вирощувати потужні рослини, які отримують повноцінне харчування, з сильним імунітетом. Такі перці порадують свого власника рясним і тривалим плодоношенням.

Володимир Кирюшин, кандидат біологічних наук

0 0)
Додати відгук
Оценіть статтю