Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Хлороз — захворювання, яке проявляється порушенням синтезу хлорофілу — зеленого пігменту рослин.
При цьому, порушується фотосинтез, ріст і нормальне функціонування рослинного організму.
Хлороз, в загальному, проявляється загальним пожовтінням та висвітленням рослини, уповільненням її росту. Саме рослини, світліші, ніж зазвичай, називаються хлоротичними. При цьому, як правило, зупиняється цвітіння і плодоношення, різко знижується врожайність. Тому, лікування і профілактика хлороза — одне з найважливіших завдань садівника. Хлороз частіше зустрічається на плодових рослинах, які дуже активно ростуть, дають великий урожай плодів та зеленої маси, і при цьому, інтенсивно удобрюються простими добривами, такими, як аміачна селітра і нітроамофоска. У цьому випадку, на перший план виступають дефіцити мікроелементів.
Як правило, хлороз найчастіше пов'язують з дефіцитом азоту, заліза та магнію.
Однак, чорт, як завжди, криється в деталях — хлороз може викликатися безліччю причин, наприклад неправильною кислотністю ґрунту. Тільки розпізнавши їх, ми зможемо правильно допомогти рослині.
Найчастіше зустрічаються наступні причини хлорозу плодових та ягідних рослин:
Нестачу азоту, зазвичай, легко розпізнати. При цьому, рослини, як правило, різко сповільнюються в рості і мають рівномірно бліде забарвлення всіх зелених органів. Наприклад у лохини, нестача азоту проявляється світлим листям з розуватим відтінком.
Виправити нестачу азоту легко, внісши з поливом Карбамід (40-50 г / 10 л) або Сульфат амонію для кислотолюбних рослин. Провівши декілька разів позакореневе обприскування розчином добрива Плантафол 30.10.10 або внісши органічні добрива, наприклад Рост-концентрат. Найчастіше, нестача азоту зустрічається в активно зростаючих, молодих дерев, в першій половині сезону. Для повноцінного засвоєння азоту більшістю плодово-ягідними рослинами, кислотність ґрунту має становити 5,5-7,5 pH. Все що нижче або вище призводить до гальмування постачання азоту до рослини. Винятком є лохина, для споживання азоту кущами лохини, кислотність грунту має становити 4,0-4,5 pH.
Механічний склад субстрату, також впливає на споживання азоту плодово-ягідними рослинами. Ґрунт має бути, легкий та поживний і ні в якому разі не засолений, важкий і вологий.
Нестача заліза — дійсно, одна з найпоширеніших причин хлорозу. Як правило, такий хлороз можна зустріти на лужних, карбонатних ґрунтах. Іноді залізодефіцитний хлороз зустрічається на ґрунтах, в які внесли надмірну кількість фосфорних добрив.
Найбільш чутливі до нестачі заліза, яблуні, виноград, слива, черешня, полуниця, малина та груша, меншою мірою — лохина. Особливо часто дефіциту заліза зазнають плодові, що посаджені на газоні. Залізодефіцитний хлороз проявляється різкою, рівномірною зміною кольору листкової пластини на більш світлу. Іноді, на ранніх стадіях, жилки залишаються зеленими. Розпізнати, що це дефіцит заліза, можна по тому, що бліда, як правило, тільки верхівка рослини, нижнє листя залишаються зеленим. Здебільшого дефіцит заліза у рослини, особливо яскраво проявляється в другій половині сезону.
При дефіциті заліза ефективні Хелатин Заліза, Феррілен, Брексил Мульті, Брексил Ферум. Залізо, при цьому, обов'язково повинно бути в хелатній формі, швидко та повністю засвоюватися рослинами.
Відмінна ідея для лікування дефіциту заліза — підживлення препаратом Аміно Тотал. У ньому залізо хелатоване амінокислотами саргасових водоростей, які значно прискорюють засвоєння препарату.
Знаючи про особливості вашої ділянки та наявність схильних до залізного хлорозу рослин, обов'язково заздалегідь проведіть позакореневе підживлення хелатами заліза або внесіть добриво Гроу або Мультимікс Біо в ґрунт декілька разів на сезон. Вони містять велику кількість органічного заліза, що швидко засвоюється. Залізо добре накопичується в рослинах і діє досить повільно, воно необхідне для синтезу хлорофілу — зеленого пігменту рослин.
Не варто розраховувати, що вода на вашій ділянці з великим вмістом заліза вирішить ситуацію, навпаки, саме вона може стати причиною проблеми.
Поширена причина хлорозу на кислих ґрунтах. Більшість плодово-ягідних рослин потребують pH ґрунту вище 5,5, для повноцінного засвоєння магнію. Також, елемент магній дуже нестабільний в ґрунті і тому часто, його нестача спостерігається на піщаних ґрунтах. У випадку нестачі магнію, у рослин спостерігається висвітлення листків між жилкування, що плавно переходить до самих жилок. через певний час можуть з‘являтися некрози. Починається магнієвий хлороз, на відміну від залізодефіцитного, з нижнього листя і трохи нагадує нестачу калію. Як відрізнити недолік калію і магнію, читайте в статті.
Магнієвий хлороз типовий для яблуні, винограду та груші.
Магній — найважливіший елемент для рослин, він безпосередньо входить до складу хлорофілу і його нестача призводить до руйнування зеленого пігменту і транспорту магнію в молодші частини, що активно ростуть.
Часто, також, недолік магнію може зустрічатися при рясних підживленнях кальцієм і калієм. Крім того, магній підсилює дію азотних і фосфорних добрив.
При появі нестачі магнію допоможе полив магнієвою селітрою або сульфатом магнію. Обприскування препаратом Брексил Мікс, дасть змогу швидко наситити рослину магнієм, оскільки препарат містить елемент в хелатній формі.
Крім того, для профілактики дефіциту магнію, варто вносити добрива з його вмістом протягом усього сезону, особливо на піщаних, легких ґрунтах. У весняний період застосовують Майстер 18.18.18, у літній — Майстер 15.5.30 та осінній — Майстер 3.11.38. Великий вміст органічного магнію міститься в добривах Гроу та Мультимікс Біо. Внесення цих добрив декілька разів на сезон, закриє питання дефіциту магнію. Тим більше, ці добрива розкислюють ґрунт, а тому додатково створюють необхідні ґрунтові умови для їх кращого засвоєння.
У рослин проявляється висвітленням листя між жилками, скороченням розмірів міжвузлів, різким зниженням утворення зав‘язі та різкій затримці росту.
Нестача цинку найчастіше зустрічається на овочевих культурах, наприклад на кукурудзі, картоплі, капусті та цибулі. Але й деякі плодові культури досить чутливі до цього елементу, такі як виноград, слива, персик, абрикос.
І знову ж таки, для нормального поглинання цинку, кислотність ґрунту має становити 5,5-7,0 pH. На лужних, та ґрунтах з високим вмістом карбонатів, цинк дуже слабо засвоюється. Також, часте та надмірне внесення фосфорних добрив, призводить до дефіциту цинку, оскільки ці два елементи швидко поєднуються і цинк переходить в важкодоступну стадію. Здебільшого це відбувається ще у верхніх шарах ґрунту. Тому дефіцит цинку є частою проблемою плодових дерев, що ростуть на газоні.
Традиційно, при нестачі цинку рекомендують внесення сульфату цинку. Однак, сьогодні є більш сучасні й кращі препарати, наприклад, Брексил Цинк, Аміно Цинк або Аміно Тотал. Цинк в хелатній формі набагато швидше засвоюється, ліквідуючи ознаки дефіциту за лічені години.
Зустрічається рідше, але теж може викликати хлороз плодових та ягідних культур. При цьому рослини набувають характерного, рівномірно-бронзового забарвлення листя, ріст якого різко пригнічується. Молібден — основа для найважливіших дихальних ферментів. Без нього неможливе засвоєння азоту рослинами, тому молібденовий хлороз часто плутають з дефіцитом азоту. Для засвоєння молібдену рослинам необхідна кислотність ґрунту більше 6.0 pH.
Дефіцит молібдену характерний для більшості плодових, що не переносять зниження кислотності ґрунту, наприклад яблуні, виноград, груші, сливи.
При нестачі молібдену застосовують солі молібденової кислоти, або такі препарати, як Молібіон та Брексил Мікс. При цьому, обприскування цими препаратами сприяє різкому підвищенню врожайності плодово-ягідних культур, ліквідує дефіцити інших мікроелементів, та зменшується накопичення нітратів в плодах.
Також, одна з поширених причин хлорозу плодових та ягідних культур. Часто, при багатьох вірусних захворюваннях рослин, на листках з'являються характерні світлі смуги або плями. Зрозуміло, в цьому випадку застосування мікроелементів марне, краще всього — якомога швидше видалити та спалити рослину. Ґрунт обов‘язково проливають Максим або Фундазол.
Для профілактики хлорозу головне — розуміння його причин і своєчасні обробки рослин відповідними препаратами. Хлороз набагато легше запобігти, ніж лікувати. У деяких випадках, наприклад при дефіциті азоту в середині-кінці літа, взагалі практично не можна проводити заходи відновлення рослини, через велику ймовірність сильного зниження зимостійкості. Тому, особливо якщо ви не впевнені в причинах хлороза — обов'язково додавайте у звичайні профілактичні або лікувальні обробки, комплексні хелати мікроелементів, такі як Брексил Мікс, Брексил Комбі або Брексил Мульті. Для ґрунтового живлення вносять органічні добрива Гроу та Мультимікс Біо, 2-3 рази на сезон. Ці добрива не підходять для підживлення лохини та журавлини, оскільки підвищують рівень pH ґрунту.
Важливо, також, нормалізувати pH ґрунту. Занадто кислі ґрунти, з поганим засвоєнням магнію та молібдену, вапнують доломітом або вапном, а надто лужні, що призводять до дефіциту заліза — підкислюють внесенням кислого торфу і спеціалізованих підкислювачів.
У профілактиці хлорозів важливе місце займають біопрепарати. Обробка ґрунту Байкал, Триходерма, Органік Баланс або Реаніматор ґрунту, сприяє поліпшенню засвоєння мікроелементів рослинами.
Догляд за ґрунтом, своєчасні підживлення мікроелементами, уважне спостереження за плодовими і ягідними рослинами — надійний спосіб назавжди забути про хлороз та отримувати щедрі урожаї.
Також читайте:
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2