Консультації та замовлення за телефонами
Укртелеком:
+38 (044) 229-11-60
Vodafone:
+38 (099) 408-62-62
Київстар:
Зібрати урожай - тільки половина справи. Зберегти його - не менш важливо. Особливо актуальним є питання зберігання овочів і фруктів після дощового літа 2018 року. Ті, хто побував у воді і підмоклі картопля і коренеплоди уражаються гнилями, а активно росли фрукти, виявляються значно більше звичайного схильні до псування.
Тому, приділити зберігання овочів і фруктів потрібно значно більше уваги, правильно вибравши сорти, підготувавши приміщення і вибравши способи зберігання овочів і фруктов.
Для того, щоб зберегти урожай, потрібно:
Традиційно, фрукти і овочі, запасені на зиму, зберігають в підвалі, в якому взимку підтримується постійна температура трохи вище 0 о С. Саме так яблука і картопля зберігаються найкраще.
Початок вересня - найкращий час для того, щоб правильно підготувати підвал.
Перед закладанням плодів на зимове зберігання підвал просушують, білять. Щоб уникнути загнивання дерев'яних конструкцій, їх консервують розчином залізного купоросу 3% . Після просушування, проводять дезінфекцію підвалу обкурюванням сірчаної шашкою .
Така підготовка дозволить знищити збудників гнилей та шкідників, що оселилися в підвалі, і поліпшить умови зберігання.
Кращою температурою для зберігання фруктів є 3-4 ° С. Забезпечити її найпростіше, помістивши їх в «овочевий» ящик холодильника, в якому підтримується така температура. Такі умови, часто, можна отримати в глибоких, окремо льохах. Однак, як правило, підвали трохи тепліше. У них підтримується температура в 4-7 ° С. У цих умовах фрукти швидше зморщуються, у них скорочується термін зберігання. У той же час, така температура добре підходить для зберігання коренеплодів: моркви, буряка, селери. Зазвичай, сітки або ящики з ними укладають на картоплю - у стелі підвалу температура трохи вище. Однак, ні в якому разі підвал не повинен промерзати, навіть короткий переохолодження зробить картопля солодким, і безнадійно зіпсує фрукти. Тому, в сильні морози зменшують вентиляцію підвалу, прикриваючи продухи. Крім температури, в підвалі потрібно забезпечити оптимальну вологість в 70-80%. У підвалах з земляним або бетонною підлогою можна підвищити її, розвісивши вологу мішковину, або періодично зволожуючи підлогу водою. Знижують вологість, посилюючи вентиляцію і покращуючи гідроізоляцію льоху.
Важливо ізолювати місця зберігання овочів і фруктів від пахучих речовин. Зберігаються плоди відмінно вбирають запахи, і можуть зіпсуватися. З цих же причин краще максимально розділити зберігаються овочі та фрукти, а краще-зберігати їх в різних підвалах.
Оселилися в підвалі гризуни можуть зіпсувати весь урожай. Крім того, вони є джерелом бруду, характерного запаху і різних інфекцій, небезпечних для людини. Щоб не допустити появи щурів і мишей, зарешечивают частою сіткою все вентиляційні отвори, перекрити металевою сіткою, закладеної на глибині 30 см, долівку. Не варто забувати і про періодичне розкладанні отруєних приманок ( зерно , пластівці ). Поїдаючи приманки, які проникли в підвал гризуни не встигнуть розмножитися, і завдати серйозної шкоди.
Не варто закладати овочі в підвал або склад відразу після збирання. Картопля і коренеплоди ретельно перебирають, видаляючи гнилі та пошкоджені. Після цього їх на кілька днів залишають в тіні, але при високій (18-20 ° С) температурі і хорошої вентиляції. Цей, лікувальний, період зберігання, дозволяє зажити травм, зміцніти і потовщені шкірці. Зазвичай, овочі розкладають тонким шаром на брезенті в сараї або гаражі, але можна викласти їх і в ґратчастих ящиках.
Не варто, також, мити овочі перед зберіганням. Навіть просушені, вони будуть зберігатися значно гірше.
З іншого боку, доречно буде обробити насіннєві коренеплоди під час лікувального періоду спеціалізованими фунгіцидами. Для цього обприскують овочі розчином препарату Максим з розрахунку 100мл / 10кг бульб або препарату Свитч (25г / 10кг бульб), розчиняючи з в 2-3л води. Харчові коренеплоди в лікувальний період можна обробити такими біологічними препаратами, як Фітоспорін , Фітоцид , Биокомплекс БТУ .
Просушену морква або буряк в ящиках часто засипають сухим піском або торфом, в таких умовах вони менше зсихається і зберігаються набагато краще.
Цибулю і часник для зберігання вимагають більш високої температури, в 15-25 градусів. Оптимальною для них буде вологість в 60%. Такі умови кращі забезпечити не в підвалі, а на обігрівається і добре провітрюваному кухні, або в теплій коморі.
Аналогічно, в обігрівається комори краще зберігати гарбуза і кабачки.
Томати, особливо повністю доспілі, що не зберігаються довго. Для того, щоб зберегти їх на 2-3 тижні, плоди збирають не повністю визріли, і укладають в овочевий ящик холодильника.
Плоди, зняті зеленими, дозрівають і зберігаються при кімнатній температурі, поступово набуваючи характерні для сорту колір і аромат.
Зберігати різні види фруктів найкраще окремо, оскільки сильний аромат і виділяються в повітря плодами, наприклад, айви, речовини, можуть скоротити терміни зберігання плодів. При закладці на зберігання обов'язково потрібно розібрати їх за термінами зберігання та дозрівання. Так, осінні яблука і груші краще не зберігати з більш пізніми-зимовими.
При закладці на зберігання фруктів обов'язково проводять жорсткий відбір плодів на пошкодження. Навіть найменша травма або пошкодження шкірки здатні зіпсувати не тільки дане яблуко, але і весь ящик. З цієї ж причини, плоди на зберігання знімають виключно в суху погоду, руками або плодос'емніка . Впали фрукти непридатні для зберігання.
Важливо зняти фрукти трохи недозрілі, в цьому випадку плоди будуть більш лежання. На відміну від овочів, плоди укладають в ящики в 1-2 шари, забезпечуючи більш сильне провітрювання.
Іноді яблука загортають в промаслений, або пергаментний папір - це значно подовжує шар зберігання. Загорнуті таким чином яблука можна укладати один на одного в кілька шарів.
Сорти яблук і груш, схильні до зморщування, можна укладати в поліетиленові пакети по 2-3кг. Для забезпечення провітрювання потрібно прорізати кілька отворів в стінках пакета.
Перед укладанням обов'язково треба дати плодам охолонути, що особливо актуально для фруктів, що зберігаються в пакетах і пергаментному папері. У цьому випадку на стінках пакета не утворюється конденсат.
Оптимальними для зберігання зерняткових культур є спеціальні ящики. Якщо раніше їх, найчастіше, робили дерев'яними, то сьогодні можна скористатися готовими ящиками з пластмаси, міцними і стійкими до гниття. Головна вимога до скриньки - гарне провітрювання фруктів і їх мінімальний контакт між собою. Крім того, ящик повинен давати можливість легкого доступу до всіх плодам.
Майже всі ягоди і фрукти можна заморожувати. Перед заморожуванням фрукти миють, очищають від кісточок, обсушують. Підготовлені фрукти складають в пакети такого розміру, які будуть достатні для одноразового вжитку, і укладають в морозильну камеру. Одного разу розморожені фрукти вже не можна заморозити повторно.
Найкраще для заморожування на зиму підходять ягідні культури - смородина, йошта, агрус, а також вишня і суниця, пізні сорти полуниці, абрикоси. Великі фрукти можна заморожувати частинами і часточками. Заморожувати плоди потрібно якомога швидше після зняття.
Добре підготовлені, що зберігаються з дотриманням правил фрукти здатні радувати вас «літнім» смаком і збагачувати вітамінами раціон всю зиму, та й більшу частину весни. Сучасні зимові яблука здатні зберігатися в умовах підвалу до травня-червня. Тому, організація зберігання врожаю фруктів - важливе і потрібне кожному садівникові захід.
08133, Україна, Вишневе,
вул. Чорновола, 53, поверх 2