Графік роботи
UA
Кошик
Кошик порожній
Сад та город
Зоотовари
Акції та знижки
Назад

Як правильно обрізати виноград восени. Інструкція для новачків

33170
29.09.2017

Виноград – досить давня та широко поширена культура на території України. У зону виноградарства давно включені не лише чорноморське узбережжя, а й найпівнічніші її регіони.

Водночас виноград традиційно вважається дуже складною культурою для новачків.

Найважливішою складовою успішного виноградарства є правильне обрізання рослин. Тільки грамотна обрізка приводить до успіху і високого врожаю, повного розкриття потенціалу куща і його довгого безпроблемного життя.

Коли обрізати виноград?

Однозначної відповіді на запитання «коли обрізати виноград, восени чи навесні» – немає. Зрозуміло, якщо у вас укривні сорти, їх потрібно обрізати на зиму перед укриттям. Водночас – неукривні сорти винограду з високою зимостійкістю, краще обрізати навесні, до початку руху соку. Осіннє обрізання такого винограду може призвести до різкого зниження зимостійкості куща та його значного підмерзання взимку.

Важливо! Обрізання винограду проводять приблизно посередині міжвузлів. Це сприяє кращому збереженню бруньок у зимовий період.

Формування куща з одним ярусом рукавів за системою Гюйо

Обрізка винограду спрямована на формування у рослини щодо невеликої кількості сильних плодоносних пагонів, добре провітрюваних та освітлених сонцем, що сприяє визріванню повноважних та якісних грон.

У перший рік після посадки саджанець обрізають на 2 бруньки вище за рівень ґрунту. Навесні залишають один пагін із двох, формуючи його вертикально на опорі. Восени потрібно обрізати пагін на 3 бруньки. Верхній пагін формують вертикально, нижні ж два — восени другого року горизонтально фіксують до шпалери, формуючи плодові стрілки. Ці пагони обрізають на 6-8 бруньок кожен, або коротше, якщо вони не здерев'яніли та погано визріли. Вертикальний пагін обрізають на 3 бруньки.

Кущ плодоносить на пагонах поточного року, що виросли з бруньок горизонтальних пагонів. Три погони, що виросли з вертикального, є пагонами заміщення. Нижні знову прив'язують до шпалери, вкорочуючи до 6 бруньок, верхній обрізають на 3 бруньки. Плодові стрілки, що відплодоносили, повністю видаляють.

Формування куща за системою плодових ланок

Є спрощеним типом обрізки, і придатним для формування кущів будь-якого розміру.

При цьому є багаторічні рукави (пагони старші 2-х років), дворічні плодові стрілки та однорічні плодові пагони.

До другого року формують кущ як у системі Гюйо. Однак, плодові стрілки, що відплодоносили, не видаляють, а проводять обрізку однорічних пагонів, формуючи багаторічні рукави. Бічні пагони центрального стебла підв'язують до шпалер другого ярусу.

При обрізанні однорічних пагонів, що проводиться восени, перед укриттям, виділяють плодові пагони та пагони заміщення. Плодові пагони вкорочують до 6-8 бруньок, а сучки заміщення до 2-х.

На наступний рік плодові стрілки, укорочені до 6-8 бруньок минулої осені, видаляють разом з пагонами, що відплодоносили, а з пари пагонів, що виросли з сучка заміщення, один залишають на 2 бруньки, другий — на 6. Відстань між пагонами не повинна бути менш як 10 -15 см.

Пара з пагонів плодоношення та пагонів заміщення є плодовою ланкою. Обрізка по системі плодових пагонів дозволяє отримувати якісний урожай, утримуючи кущ у постійному об’ємі.

Спрощена система обрізки

Обрізка винограду по системі плодових пагонів може здатися виноградарю-початківцю надмірно складним.

Її спрощений варіант, який іноді застосовується стосовно технічних сортів винограду полягає в проріджуванні пагонів поточного року так, щоб вони не загущували кущ, при цьому повністю вирізують приблизно третину стебел, і вкорочування слабких пагонів до 4-х бруньок, а сильних — до 6.

Частина пагонів, що залишаються, при цьому повинна бути повністю здеревілою і визрілою. Пагони тонші за олівець підлягають повному видаленню.

Не варто боятись обрізати виноград! Правильно видаляти щороку 70-80% приросту! Ця рослина має фантастичну силу зростання, і може повністю відновитися вже наступного року. Навіть якщо ви помилитеся і видалите зайве – кущ просто омолодиться, а вже через рік радуватиме вас повноцінним урожаєм.

З іншого боку, недостатнє обрізання винограду призведе до його підмерзання, хвороб та поганого визрівання ягід.

Що важливо, так це проводити обрізку якісним і добре заточеним секатором. Цей інструмент має робити виключно рівний і гладкий зріз, ні в якому разі не рвати деревину та кору. Для обрізки лози підійдуть секатори площині Felco 11, Gruntek, ARS, контактні (з ковадлом) Felco 31 або спеціальні, з двома гострими ріжучими лезами Due Buoi або Stoker. Хороший інструмент збереже вам сили та здоров'я, значно полегшить роботу з виноградом та іншими рослинами.

Пагони товщиною понад 1 см обов‘язково замазати садовим бальзамом, наприклад Лак бальзам, Потабен Сі, Еко Дерма, Форестер, Садовий Вар або БлагоСад. Це забезпечить швидке загоєння зрізів та захистить їх від потрапляння патогеннів та небажаної вологи.

Більше дізнатися про те, як обрізати виноград правильно, ви можете зі статті.

Різні способи укриття винограду описані тут.

Як правильно посадити виноград описано тут.

0 0)
Додати відгук
Оцініть статтю